Rykter om minibærbar Mac

Apple kommer kanskje med minibærbare pc-er i januar.

Apple vil kanskje lansere to minibærbare pc-er på Macworld Expo i januar.

Det er en amerikansk analytiker som kommer med denne spådommen, basert på vurderinger av hvordan Apple ser ut til å håndtere finanskrisen.

Ingen prisreduksjon

Bakgrunnen for spådommen er blant annet utsagn fra Apple-sjef Steve Jobs om at Apple ikke akter å sette ned prisene drastisk på sine maskiner slik mange andre pc-produsenter har gjort denne høsten. Utsagnet er blitt tolket i retning av at Apple heller aksepterer å selge ny maskin noe sjeldnere enn før til sine eksisterende kunder enn å bruke lavpristaktikk for å skaffe seg nye kunder.

Dessuten har Jobs gjort det klart at han ser på iPhone og iPod touch som verktøy som kan gjøre mye av det en minibærbar pc kan gjøre: surfe på internett, ta imot og sende e-post og ta notater når det trengs.

- En haug med skrot

I oktober fremholdt Jobs at Apple ikke er interessert i å lansere en billig minibærbar. – Vi vet ikke hvordan vi skal greie å lage en 500 dollars datamaskin som ikke er en haug med skrot, og det ligger ikke i våre gener å sende noe slikt ut på markedet, sa Jobs, og tilføyde: - Men vi kan fortsette å tilby stadig mer verdifulle varer og tjenester til de kundene som vi har valgt å tjene, og dem er det mange av.

Analytiker Ezra Gottheil i firmaet Technology Business Research Inc. har studert Apples handlingsmønster og sammenholdt dette med utsagnene til Steve Jobs. Ut fra dette har han trukket den slutning at Apple trolig kommer til å lansere to minibærbare pc-er på Macworld Expo i januar 2009.

Overfor amerikanske Computerworld understreker han at spådommen ikke er basert på innside-informasjon fra Apple.

Apple ønsker ikke at nye minibærbare pc-er som selskapet lanserer, skal bidra til å kannibalisere salget av dagens MacBook-maskiner. Derfor er det sannsynlig at minibærebare maskiner fra Apple vil ligge nærmere iPhone-teknologien enn MacBook-maskinene.

Via App Store

De vil trolig ligge i et Apple-kontrollert lukket system der programvaren leveres via App Store, og der gjenoppretting av systemet skjer via iTunes. Sikkerhetskopiering vil bli gjort tilgjengelig via Apples synkroniseringstjeneste MobileMe, og tilbudet av ekstrautstyr vil være begrenset.

- Ved å beholde kontrollen over hva slags programvare som kan lastes ned til maskinene og hva slags tilleggsutstyr som kan tas i bruk, vil Apples minibærbare produkter være enklere og sikrere å bruke enn en vanlig pc, og de vil være fremragende på nettopp de funksjonene som brukere flest etterspør, sier analytiker Gottheil.

Han understreker at Apple ikke er nødt til å lansere produkter knyttet til et slik konsept, men han tror at Apple gjerne vil gjøre det. Ikke minst fordi Apple elsker å overraske sin omgivelser, sier han.

Les om:

Komponenter