Så kom Shanghai

Så kom Shanghai

Med det offisielle navnet Quad-Core AMD Opteron er AMD igjen med i kappløpet om å tilby de mest effektive prosessorene for servere.

BERLIN: Mange syntes det var på tide at AMD kom tilbake i manesjen med x86-prosessorer som utfordrer Intels Xeon, men selv trekker de frem at Shanghai, som er kodenavnet for den nye prosessoren, lanseres tre måneder før plan.

Noe som nok ikke betyr at det er tatt noen snarveier, heller at tidsplanen har vært romslig – forgjengeren Barcelona ble lansert med en feil; liten, men nok til at det måtte redesignes og produksjonen utsettes.

Mens Barcelona er basert på 65 nanometer-teknologi er Shanghai produsert med 45 nanometer-teknologi. Det betyr selvsagt at det blir plass til flere transistorer på samme flate, med dertil hørende lavere strømforbruk. Men også mer effektivitet. Ifølge AMD byr de nye Opteron-prosessorene på 35 prosent mer effektivitet med 35 prosent lavere strømforbruk.

Under en pressekonferanse i lokalene til Strato, Europas nest største web-operatør, ble dette demonstrert ved å starte opp et rack med Shanghai-baserte servere og sammenligne strømforbruk og ytelse mot et rack Barcelona-baserte servere. Serverne var foruten prosessorene identiske – Shanghai benytter samme sokkel som forgjengeren, Socket F (1207).

I produksjon

AMD kunne ved introduksjonen ramse opp 85 forskjellige hovedkort og «barebone» servere som vil bli levert med de nye firekjerners Opteron-prosessorene. Alle kjente serverleverandører var til stede og viste modeller med Shanghai-prosessorer.

Også på programvaresiden har AMD med seg Microsoft, Red Hat, Sun og VMware, som alle snakker pent om de nye prosessorene og deres evne til å håndtere virtualisering.

De nye Opteron-prosessorene er designet for virtualisering og minneintensive applikasjoner. Blant annet har de en større L3 cache på seks megabyte mot Barcelonas tre.

Videre er de utstyrt med versjon 3 av AMDs HyperTransport-teknologi som direkte knytter sammen kjernene, cache og subsystemer med en maksimal hastighet på 17,6 gigabit per sekund. Som forgjengeren er Shanghai bygget på AMDs Direct Connect Architecture, som linker prosessoren direkte mot DIMM-minne og gir økt I/O-gjennomstrømming.

LES OGSÅ: Servere med firekjerners Opteron-prosessorer er lansert

AMD har også videreutviklet sin Rapid Virtualization Indexing-teknologi, som øker ytelsen på virtualisering ved å legge funksjonalitet som ellers utføres i programvare rett inn på brikken. Målet er «nær sanntid applikasjonsytelse».

En virtuell maskins minneområde blir typisk tømt hver gang hypervisoren skifter over til en annen virtuell maskin. AMD har fått til en merking av minne slik at ikke hele minnebufferen behøver å tømmes.

I første omgang er Shanghai i produksjon i 75 watt-versjoner på 2,3 til 2,7 megahertz, fulgt av versjoner på 55 og 105 watt over nyttår. Mot slutten av neste år skal prosessoren Istanbul lanseres med seks kjerner. Og året etter er planen en prosessor med tolv kjerner, med kodenavnet Magny-Cours.

X86 dominerer

Ifølge analyseselskapet IDC står x86-baserte servere for 95 prosent av alle servere som ble levert i Vest-Europa i andre kvartal 2008. IDC hevder at det er 7,5 millioner servere installert i Vest-Europa, og at 91 prosent av dem er x86-baserte. Dette er et marked AMD gjerne vil ha større deler av.

Årsaken til at x86-arkitekturen vinner frem, er ifølge IDC basert på relativt lavere priser enn konkurrerende systemer, åpen og kjent arkitektur med mye programvare tilgjengelig og at x86-plattformen har fått 64-bit arkitektur og flere kjerner. Noe som bidrar til effektiv utnyttelse av minne og bedre håndtering av virtualisering.

Når det gjelder AMD som selskap, har de slitt en stund, men nå har arabiske investorer kjøpt seg opp i selskapet. En av grunnene til at økonomien har vært anstrengt, ligger i at de kjøpte opp grafikprosessorprodusenten ATI.

Ryktene går om at ATI kan bli skilt ut i eget selskap igjen. Det skal i alle fall bli spennende å se om de klarer å gi Intel den konkurransen de legger opp til – å levere mer ytelse med mindre strøm for en rimeligere pris. Og så skal de tjene penger attpåtil.

Les om:

Komponenter