Så mye koster det deg å oppgradere fra iPhone 3G til iPhone 3G S

Så mye koster det deg å oppgradere fra iPhone 3G til iPhone 3G S

Dette koster det å fri deg fra abonnementet, og så mye får du for din gamle iPhone 3G.

Frister det med bedre kamera, støtte for video-opptak, bedre lagringsplass, bedre ytelse, bedre grafikk, bedre batteritid og digitalt kompass?

Da sitter du kanskje og funderer på hvor mye det vil koste deg å erstatte din iPhone 3G med en iPhone 3G S? Den nye mobilen er i salg 9. juli her i landet.

LES SAMMENLIGNINGEN: iPhone 3G vs iPhone 3G S

Hva er iPhone 3G verdt?

De fleste iPhone 3G-kunder har et abonnement der de i realiteten betaler veldig høy månedspris for at de har fått en avansert mobiltelefon til en sterkt subsidisert innkjøpspris.

iPhone 3G selges i utgangspunktet ikke uten abonnement, men vi har funnet én butikk som gjør det. Amentio tar 7 488 kroner for iPhone 3G 16 GB. Her tror vi Amentio opererer med ville marginer.

En mer realistisk verdifastsettelse av din iPhone 3G får du om du kjøper den fra Telenor, Netcom eller Chess og deretter legger til prisen det koster deg å bryte ut av abonnementet før bindingstiden er utløpt.

Bruddgebyret
Ettersom det finnes haugevis av abonnementer er det knotete å finne ut hvilket abonnement det er billigst å kjøpe og bryte ut av på dagen.

Et eksempel:
Kjøper du en iPhone 16 GB hos Netcom med iTalk Medium koster den 1599 kroner. Prisen for å bryte ut øyeblikkelig er 3 700 kroner + inneværende månedsavgift på 699 kroner (gjelder kun iTalk-abonnementene). Samlet bruddgebyr blir da: 3700+699=4399 kroner.

(Her finner du Netcoms bruddgebyrer)

Samlet pris blir da 1599+4399= 5 998 kroner. På Finn finner vi også helt nye iPhone 3G 16 GB med norsk garanti og uten operatørlås til mellom 5500 og 6000 kroner.

Pris for ny iPhone 3G S
Dagens iPhone 3G 16 GB vil bli erstattet av iPhone 3G S. Prisene er ikke fastsatt ennå, men vi tipper prisen på iPhone 3G S vil bli omtrent den samme som dagens iPhone 3G 16GB. I tiden frem til lagrene tømmes blir det kanskje mulig å spare noen kroner på iPhone 3G 16GB.

iPhone 3G 8GB vil trolig falle noe i pris, slik den har gjort i USA.

Dermed er det reelt sett snakk om prisreduksjoner, noe som ikke er bra for bruktverdien til din iPhone. (Nå er det ikke akkurat uvanlig at mobiler blir mindre verdt...)

Hva er din brukte iPhone 3G verdt?
Det er ikke lett å fastslå hvilken pris du kan vente å få. For det første, hvor lettsolgt den er vil avhenge av om den er norsk, om du har kvittering (=garanti og reklamasjonsrett), hvor godt du har stelt med den, om du har brukt beskyttelsesetui, om den er låst til en operatør, om du har tatt vare på originaleske, om du har ekstrautstyr og så videre.

På Finn er det et stort tilbud av brukte iPhone 16 GB uten operatørsperre til mellom 4500 og 5000 kroner. Norsk iPhone 8 GB uten operatørsperre får du for 3500-4500 kroner.

Bruktpris går til bruddgebyret
Dersom du har en relativt nyinnkjøpt iPhone går altså det meste av pengene du får for din brukte iPhone 3G med til å dekke bruddgebyret. Den kraftige subsidieringen kan imidlertid minne om en avbetaling, for bruddgebyret reduseres måned for måned med en tolvtedel.

Eksempel, 4 mnd. gammel iPhone hos Netcom:
Netcom tar i tillegg til bruddgebyret en måneds abonnement dersom du har et av i-abonnementene deres. Har du en iPhone 3G 16 GB du har eid i fire måneder med et iConnect-abonnement fra Netcom, må du ut med 8/12 av 3900 kroner + 349 kroner = 2 949 kroner.

Eksempel, 2 mnd. gammel iPhone hos Telenor:
Dersom du har Surfprat M, som er det mest populære abonnementet fra Telenor er bruddgebyret 4100 kroner. Dette reduseres med 1/12, eller 342 kroner per måned, så etter to måneder kan du gå ut av avtalen for 3 416 kroner. iPhone 3G 16 GB koster 2 268 kroner hos Telenors nettbutikk, mens 8 GB-utgaven koster 1 399 kroner.

Slik låses iPhone opp
Når du har betalt bruddgebyret, og dette er registrert hos operatøren vil det komme en automatisk generert melding fra operatøren til din iTunes-konto. Og når du kobler til din iPhone vil du få instrukser om hvordan du låser den opp.

Dumpingpriser?
Tilsynelatende er det altså mulig å få en god slump med penger igjen for din brukte iPhone 3G. Men regn med at reell bruktverdi er i den laveste delen av prisintervallet på Finn, og kanskje noen kroner under også.

Jokeren er markedet.

Regn med at fra midten av juli av vil mange av de som var først ute og kjøpte iPhone 3G (som kom den 11. juli i fjor) på ny være først ute. De kjøper seg en iPhone 3G S og legger den gamle på QXL og Finn, midt i sommerferien, mens halve Norge er bortreist.

Samtidig setter trolig operatørene ned sine priser på 8 GB-versjonen, mens gamle 16 GB-modeller selges til kamanjepris og den nye 16 GB S-versjonen kanskje koster det samme som du gav for din 16 GB-versjon.

Det kan gjøre at bruktverdien til din iPhone 3G faller betydelig i løpet av sommeren.

Det kan altså være mer økonomisk å kvitte seg med sin iPhone 3G alt nå, men hvem vil vel gå uten en iPhone til man har fått kloa i en ny en?

Les om: