Så mye raskere blir Snow Leopard

Så mye raskere blir Snow Leopard

Med Snow Leopard blir Mac-en din dramatisk mye raskere.

Mer enn 90 prosent av programkoden i Mac OS 10 versjon 10.6, også kalt Snow Leopard, er enten skrevet om eller skrevet på nytt, helt fra scratch. Resultatet vil bli drastisk hastighetsøkning, melder vårt tyske søsternettsted Macwelt.

For eksempel vil det gå 70 prosent raskere å beregne og tegne opp PDF-symboler i Finder, mens innholdet i JPEG-bildefiler vil vises 40 prosent raskere enn før.

LES OGSÅ: Snow Leopard blir et kupp

Prosessen som settes i gang når du slår av Mac-en, vil bli 75 prosent raskere, mens ventetiden for å få vekket opp en Mac fra dvale vil bli halvert. Tilgangen til trådløst nettverk vil bli 55 prosent raskere.

Tallene er for ordens skyld hentet fra Apples egen Snow Leopard-presentasjon.

Raskere sikkerhetskopiering

Sikkerhetskopieringen via Apples Time Machine-system vil gå 50 prosent raskere enn i dag. Dette vil særlig slå gunstig ut for dem som bruker den trådløse varianten, Time Capsule. Mange har opplevd at det kan ta både 20 og 30 timer å ta den første komplette backup-en via Time Capsule.

For noen år siden gikk Apple over fra å bruke PowerPC-prosessor til Intel-prosessor i sine Mac-er. De som har Mac med PowerPC-prosessor har likevel kunnet bruke Mac OS X, i og med at kildekoden som PowerPC-prosessoren trenger, fortsatt har vært med i Mac OS X.

Slutt på PowerPC-støtten

Men disse Mac-brukerne kan bare glemme å oppgradere til Snow Leopard, for her vil kildekoden for PowerPC-prosessoren være fjernet, melder Macwelt. Snow Leopard kan altså bare installeres på Mac-er med Intel-prosessor. (Trøsten for PPC-brukere er at dagens Mac OS X 10.5 – Leopard – trolig vil fortsette å bli oppdatert i flere år fremover.)

LES OGSÅ: Boot Camp forbedres i Snow Leopard

Gjennom denne oppryddingen benytter Apple anledningen til å optimalisere operativsystemet og utnytte nye muligheter, særlig i tilknytning til flere prosessorkjerner og mer avansert bruk av datakraften i dagens raske grafikkort.

De to viktigste stikkordene her er Grand Central Dispatch og Open CL. Grand Central Dispatch er en teknologi som bidrar til mer effektiv utnyttelse av dagens (og morgendagens) flerkjerne-prosessorer, med flere tråder som arbeider samtidig mot forskjellige prosessorkjerner. For eksempel kan e-postprogrammet Mail jobbe med å ta imot en ny e-postmelding i én tråd og drive søk i eksisterende e-postmeldinger i en annen tråd.

LES OGSÅ: Windows 7 i oktober

Dessverre må nok Mac-brukerne belage seg på at det vil gå noen måneder fra lanseringen av Mac OS X 10.6 til en vesentlig del av Mac-programvaren er blitt tilpasset de nye mulighetene.

OpenCL

På grafikksiden er OpenCL stikkordet for hastighetsøkningene som vi kan vente oss. Dette er en teknologi som gjør det mulig å avlaste hovedprosessoren i pc-en ved å overlate en del av oppgavene til grafikkprosessoren. Foruten å jobbe med grafikken som skal vises på skjermen, er prosessorene i grafikkortene særlig godt egnet til repetitive oppgaver som for eksempel konvertering av videofilmer.

Problemet er et at det er ganske store forskjeller på de ulike grafikkortene. Apple må derfor vedlikeholde en liste over hvilke grafikkort som til enhver tid støtter OpenCL. I øyeblikket ser listen slik ut:

Nvidia Geforce 8600M GT
Nvidia GeForce 8800 GT
Nvidia GeForce 8800 GTS (GS?)
Nvidia Geforce 9400M
Nvidia GeForce 9600M GT
Nvidia GeForce GT 120
Nvidia GeForce GT 130
ATI Radeon 4850
ATI Radeon 4870

Her merker vi oss at ATI HD 2600 mangler. Denne grafikkbrikken benyttes i mange av iMac- og Mac Pro-modellene som Apple har levert i 2007 og 2008. I hvilken grad Apple kommer til å bygge ut OpenCL-støtten, er foreløpig uklart, ifølge Macwelt. Når det gjelder Mac mini og de bærbare MacBook-maskinene er det i øyeblikket bare de aller nyeste integrerte grafikkbrikkene som egner seg for OpenCL.

LES OGSÅ: Lærerik Leopard-bok

Det er ventet at Snow Leopard kommer i september.