Satser stort på iPhone-tegneserier

Satser stort på iPhone-tegneserier

Oxicomics vil bringe norske og utenlandske serieskapere inn i en ny tidsalder.

iPhone og iPad har vist seg å være en svært egnet plattform for tegneserier.

Parallelt med at nyhetsavisene er i ferd med å finne fotfeste i digitale medier, er en lignende prosess også i gang for tegneseriene. Veien fra det tradisjonelle papirformatet er ikke enkel, men mange er allerede på plass med gode løsninger.

De mest populære tegneserie-applikasjonene på App Store stammer fra USA og store forlag som Marvel og DC. Her til lands går det noe tregere, men det ønsker det norske selskapet Oxicomics nå å gjøre noe med.

Oxicomics lanserer i disse dager en rekke tegneserier fra både norske og utenlandske serieskapere på App Store. Selskapet er ikke et forlag, men har fått på plass den tekniske løsningen som skal til for serieskapere som ønsker å få sine tegneserier på iPhone.

I skrivende stund har Apple godkjent 14 tegneserier, blant annet fra norske serieskapere som Flu Hartberg, InkaLill og Tore Knutsen.

- Digitale utgivelser senker terskelen for å nå ut til hele verden med norske serier. Vi har utrolig mange spennende og dyktige serieskapere her i Norge, men det er forholdsvis få serier som får bred distribusjon selv innenlands, sier Morten F. Thomsen, prosjektleder for Oxicomics, i en pressemelding.

Flere av de norske seriene er oversatt til engelsk, noe Oxicomics håper vil bidra til å få seriene ut i verden.

Mange muligheter

Thomsen sier til Macworld.no at interessen for å gi ut tegneserier på iPhone og lignende enheter er stor blant norske tegneserieskapere. På grunn av rettigheter hva digitale utgivelser angår er imidlertid bransjen foreløpig noe avventende. Dette håper Thomsen kan endre seg i tiden fremover.

En av de norske serieskaperne er Flu Hartberg, som står bak blant annet stripeserien «Fagprat» i Dagbladet. Hartberg er nå ute på App Store med tegneserien «English Conversation».

- Jeg begynte selv å lese tegneserier på iPhone for en tid tilbake, og var imponert over hvor godt det fungerte. Det var hendig å ha med seg seriene rundt, og jeg kunne fortsette lesingen på trikken og på do. Dessuten kunne man jo lese serier på sengen, selv etter at lyset var slukket, forteller Hartberg til Macworld.no.

Hartberg var veldig interessert i å få gitt ut sine egne serier som applikasjon på iPhone, noe som ble mulig med hjelp fra Oxicomics. Ettersom "English Conversation" var gitt ut på eget forlag, trengte ikke Hartberg å avklare rettighetene med andre enn seg selv.

- Historien er ikke laget spesielt for iPhone-formatet, men overgangen gikk ganske greit. Serien har ganske streit ruteoppsett som passer inn på skjermen.

- Om jeg skulle lage en ny serie spesielt tilpasset iPhone eller iPad, hadde jeg kanskje utnyttet formatet bedre, ved at tegningene gikk helt ut til kanten av skjermen og så videre. Det er selvsagt utallige muligheter med denne teknologien, men jeg syns det å lese tradisjonelle tegneserier på iPhone er et greit sted å begynne, sier han.

Kommer til iPad

Hver tegneserie fra Oxicomics er i dag en egen applikasjon. Du kan lese serier i hele sider eller rute for rute. Du blar deg fra side til side eller rute til rute ved hjelp av iPhone-ens multitouch-funksjonalitet.

Oxicomics forteller til Macworld.no at de har planer om å slippe en enkelt applikasjon hvor man har tilgang på alle tegneseriene, en slags digital bladkiosk. En iPad-tilpasset versjon kommer i løpet av høsten.

Lansering på Android og Windows Phone 7 er under vurdering, ifølge prosjektleder Morten F. Thomsen.

- Vi ønsker dessuten å jobbe med både eksisterende og nye talenter, så dersom det er noen kreative folk som sitter på serier de ønsker å gi ut, er det bare å ta kontakt med oss, sier Thomsen.

Det kan du gjøre her. Alle Oxicomics-seriene er tilgjengelig på App Store her. Prisene varierer fra gratis til 17 kroner for en tegneserie. Se demo-video under.

Les om: