Satser tungt på Android-brett

Satser tungt på Android-brett

Intel tror på tjue prosent markedsandel på Android-nettbrett allerede i år.

Tirsdag annonserte Intel-toppsjef Brian Krzanich at selskapet utvider satsingen mot mobile enheter med egne Android-drevne nettbrett. Det er ingen liten satsing. Målet er at mellom 80 og 90 prosent av de 40 millioner nettbrettprosessorene selskapet håper å selge i år skal kjøre Android.

- Vi akter å la vår miks av prosessorsalg gjenspeile de operativsystemene som allerede er i markedet, sa Krzanich under en investororientering, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld .

Android i tet

Android driver omlag to av tre nettbrett som selges, mens Windows surrer rundt på 2,1 prosent. Det burde derfor ikke overraske at Intel raskt vil ta igjen momentet de har mistet til andre plattformer gjennom å utvide mobilsatsingen. De sterkeste konkurrentene blant nettbrettene er basert på Arm-brikkedesign.

Det er de nyeste prosessorene i Atom-familien, med kodenavn Bay Trail, som skal sendes i felten rustet med Android. Per i dag er det Medfield og modifiserte Clover Trail+-prosessorer som holder skansen. Men bedre strømhåndtering og mer kraft i en liten Bay Trail skal gi den en fordel.

Krzanich er nøye med å understreke at dette ikke innebærer at Intel gir opp Microsoft Windows på nettbrett. Han forventer vekst og moment for Windows, og varslet at vi under Comdex i Taipei i juni vil få se flere leverandører med både Windows- og Android-drevne Intel-nettbrett.

Nye prosessorer i kø

Det første Intel-nettbrettet med Baytrail var annonsert i januar, men ingen produkter har kommet i salg ennå. Intel sikter seg inn på prisområdet mellom 125 og 250 USD, noe som bør tilsvare området mellom 1200 og 2500 norske kroner i utsalg.

- Med førti millioner Intel-prosessorer i nettbrett regner Intel med å ha mellom 15 og 20 prosent markedsandel, sa finansdirektør Stacy Smith til investorene.

Intel solgte fem millioner nettbrett-prosessorer siste år, men inntekten fra forretningsområdet mobil- og kommunikasjon falt 61 prosent. Dette skyldes massiv satsing på utvikling av prosessorer og markeder.

Intel varsler at deres Cherry Trail-prosessor kommer til høsten, designet for mobile nettbrett. Denne prosessor-gruppen vil være produsert med 14 nanometer-prosess, være fysisk mer kompakt og enda mer strømgjerrig enn Bay Trail. Billig-nettbrett vil bli tilbudt Merrifield, selv om denne prosessoren er designet for smarttelefoner.

I tillegg vil Sofia-brikkene komme. Dette er mobil-prosessorer med integrert mobiltelefoni. I år vil de komme med 3G-støtte, mens 4G/LTE kommer neste år.

Windows når ti

IDC vurderer utviklingen i nettbrettmarkedet dit at Windows vil gro til 10,2 prosent markedsandel i 2017. Dette vil knapt være merkbart i andelen som kommer til å kjøre Android.

Intel er med sin x86/x64-prosessorkiterktur for pc-er totalt dominerende i pc-er som kjører Windows, MacOS og Linux. Apple kom inn i pc-folden med sine Mac-er i 2007, året da de skiftet fra Power-prosessorer til Intel-pc-prosessorer.

Les om:

Komponenter