Se de nye iPod-spillerne

Se de nye iPod-spillerne

- Største endring av iPod-serien noensinne.

LONDON (Macworld.no): Som ventet oppdaterte Apple sin iPod-serie onsdag kveld, med helt nye versjoner av iPod touch, iPod nano og iPod shuffle.

Apple-sjef Steve Jobs kalte oppdateringen den største endringen av iPod-serien noensinne.

- iPhone 4 uten abonnement

Fjerdegenerasjons iPod touch kommer med en rekke av funksjonene vi kjenner fra iPhone 4, blant annet kamera foran og bak, samt støtte for Apples FaceTime-videosamtaler. Flere har kommentert at det er positivt at FaceTime nå kommer til flere enheter enn bare iPhone.

Touch-modellen kommer med den samme Retina-skjermen som iPhone 4, noe som betyr høyere oppløsning og bedre fargegjengivelse.

LES OGSÅ:

AirPlay gjør musikken trådløs

iPod touch blir tilgjengelig for salg neste uke, og kommer med lagringskapasitet på 8 GB, 32 GB og 64 GB til henholdsvis 1890 kroner, 2490 kroner og 3290 kroner.

Designen er stort sett den samme som før, men tynnere. De to andre iPod-spillerne, iPod nano og iPod shuffle, har gjennomgått langt mer synlige endringer.

Snerten iPod nano

Nye iPod nano kommer med en berøringsskjerm og er formet som en liten firkant. Spilleren er 46 prosent mindre og 42 prosent lettere enn forrige modell, og for å få til dette ofret Apple det innebygde videokameraet som forrige iPod nano fikk i fjor. Hvorvidt dette skyldes at videokameraet var lite brukt, vet vi ikke.

Brukergrensesnittet til iPod nano minner mye om iPhone og iPod touch, men skal ikke være iOS, ifølge amerikanske Macworld. Den har fire hjem-skjermer med plass til maks fire ikoner som brukerne kan bla gjennom. Det er enkelt å navigere, men kan muligens bli noe knotete hvis man har store fingre. Den er virkelig liten!

iPod nano kommer i syv farger og to lagringskapasiteter - en 8GB-modell til 1250 kroner og en 16GB-modell til 1490 kroner. Den blir også tilgjengelig i neste uke.

Blant kommentarene vi snappet opp fra journalister som var til stede under presselanseringen i London var at dette kommer til å bli årets julegave og at nye iPod nano er sexy, liten og søt. Noen var imidlertid bekymret for at den lille skjermen kunne gjøre nano vanskelig å betjene for folk med store hender.

Shuffle med knapper

iPod shuffle har også fått ny design. Knappene som forsvant i forrige modell er tilbake, noe som muligens gjør spilleren litt enklere å bruke.

Den har støtte for flere spillelister og VoiceOver-funksjonalitet for opplesing av artister, album og sanger. Shuffle støtter også Genius-spillelister.

Batteritiden skal være på 15 timer, ifølge Apple. iPod shuffle fås i fem farger (blå, rosa, grønn, gul og sølv). Prisen for 2 GB lagringsplass er 399 kroner.

Hva med Classic?

Apple nevnte ikke et ord om iPod Classic på onsdagens lansering. Det har lenge vært snakk om at Apple har planer om å droppe den harddisk-baserte mp3-spilleren, men den er fremdeles til salgs på Apple Store til en pris på 2090 kroner for 160 GB.

I tillegg til en oppfrisket iPod-serie lanserte Apple onsdag også iTunes 10 med sosiale funksjoner og en helt ny utgave av tv-boksen Apple TV. Se separate artikler på Macworld.no om disse nyhetene.

LES OGSÅ:

Apple TV krymper og streamer