Se iTunes-filmer fra USA

Brukertips: Apples minimalistiske mediespiller Apple TV har sine fans både blant Mac- og Windows-brukere. Men nordmenn må trikse for å få lastet ned film.

Publisert Sist oppdatert

Apple har egne iTunes Store-avdelinger for hvert enkelt land. Problemet er at man ikke får kjøpt de samme varene i den norske som i den amerikanske iTunes-butikken. Fanene som viser hvilke kategorier man kan kjøpe eller leie, inneholder to ekstra valg i den amerikanske iTunes-butikken: Movies og TV Shows. Mye av poenget med å ha en Apple TV i stua er å ha tilgang til disse to sjangrene.

Filmer koster fra 55 kroner og oppover. De dyreste nye filmene i HD-format kan komme på oppunder 115 kroner. Leie av film koster fra rundt 22 til 28 kroner. Tv-serier koster typisk fra rundt 10 til 15 kroner per episode å eie. Vi har ikke rukket å se så mange filmer ennå, men førsteinntrykket er at videokvalitet er meget god og at utvalget av HD-filmer er ganske stort.

Det er uløste opphavsrettsproblemer som gjør at nordmenn ikke får kjøpe eller leie tv-serier og filmer i iTunes-butikken, noe som strengt tatt ikke er Apples skyld. Men blant kanadiske iTunes-brukere har det rast en debatt om restriksjonene som kanadierne støter på, skyldes at Apple ikke vil betale kanadiske skatter og avgifter.

Mange oppskrifter

Internett er full av oppskrifter på hvordan man kommer seg rundt restriksjonene. Vi skal ikke gå i detalj her – Google hjelper deg. De to viktigste stikkordene er: amerikansk postadresse og iTunes-gavekort.

Beskrivelsene kan gi inntrykk av at det er komplisert, men når man har fått gjort unna de nødvendige adressebestillinger og kontooppsett, kan nordmenn kjøpe og leie filmer i den amerikanske iTunes-butikken omtrent like lett som fra USA.

For å få registrert deg som bruker på amerikanske iTunes Store, trenger du en amerikansk postadresse. Det er en helt kurant praksis som norsk postordrekunder har benyttet i årevis, fordi mange amerikanske postordrebutikker bare sender varene sine til amerikanske adresser. I New Jersey ligger firmaet JetCarrier, som har spesialisert seg på å sende varer til nordiske kunder. Den norske avdelingen holder til i Tistedal ved Halden. Som registrert kunde får du en postadresse i New Jersey. For deg som vil handle i iTunes-butikken, er det å få adressen det viktigste. Den bruker du når du registrerer deg hos iTunes.

Du kan ikke betale på amerikanske iTunes Store med norsk kredittkort. Når du registrerer deg, oppgir du ikke noen kredittkortdata. Mange velger å opprette en PayPal-konto som belaster ditt norske kredittkort. Så bruker du PayPal til å kjøpe gavekort til amerikanske iTunes Store. Slike gavekort får man kjøpt på eBay, men også direkte fra rene Gift Card-salgsnettsteder. Man fyller opp iTunes-kontoen sin med en forhåndsbetaling som man tærer på når man handler.

I e-postmeldingen fra firmaet man har kjøpt gavekort fra, finner man en kode, kalt iTunes Gift Card Code eller redeem code, som man kopierer og limer inn på Gift Card-siden i iTunes Store. Dermed oppdateres kontoen med det beløpet man har kjøpt gavekort for.

Vi går ikke god for at løsningen vil fungere problemfritt. Hvis man vil prøve, gjør man det på egen risiko. Det er flere potensielle feller. Noen har kjøpt falske eller stjålne gavekort som ikke fungerer. Det spekuleres også i om Apple kan endre systemet slik at DRM-beskyttelsen en vakker dag gjør filmene og tv-programmene dine ubrukelige.

Ikke lovbrudd

Forbrukerrådet erkjenner at det trolig er brudd på Apples vilkår for nordmenn å leie eller kjøpe filmer fra iTunes Store, men fastslår at det ikke er noe lovbrudd.

– Jeg har veldig vanskelig for å se for meg at iTunes skal gå etter en forbruker i en slik sak. Vi er da heller ikke kjent med et eneste tilfelle der iTunes har forsøkt å ta sine egne brukere for brudd på vilkårene, sa en talsmann for Forbrukerrådet til Aftenposten i mai i fjor.

Aftenposten konfronterte Apple i Norden om saken, men fikk bare «ingen kommentar» til svar.