Se på blokkerte videoer på YouTube

Se på blokkerte videoer på YouTube

Lei av at det er visse videoer du ikke kan se på YouTube fordi de ikke er tilgjengelig i Norge? Dette tipset viser hvordan du kommer deg rundt blokkeringen.

Bruker du YouTube mye, har du mest sannsynligvis fått meldingen som sier at «denne videoen ikke er tilgjengelig i ditt område».

Det er spesielt film og musikkvideoer produsert for det amerikanske markedet som er plaget av disse sperrene. En mulig årsak til denne blokkeringen kan være knyttet til rettigheter, men som regel er det segmentering av markedet som fører til at slike sperrer blir satt opp.

Det er ikke bare i forbindelse med titting av musikkvideoer at man kan risikere å møte på disse blokkeringene. Vi har også hørt historier fra nordmenn som har vært på reise og som har fått denne meldingen når de har forsøkt å se på amerikanske videoklipp som ikke er tilgjengelig i det landet de befinner seg i.

Tilleggsmodul

Uansett hva din motivasjon måtte være for å se en klipp som er blokkert, kan tilleggsmodulen Proxtube komme deg til unnsetning.

Proxtube er laget spesielt for å se amerikanske videoklipp som er blokkert i andre land. Som det muligens går frem av navnet på modulen, benytter modulen seg av en proxy-tjener for å komme seg rundt sperringene. Proxy-tjeneren som benyttes befinner seg i USA og dermed «lures» Youtube til å tro at du befinner deg i USA.

Modulen finnes for både Firefox og Chrome. Vi har valgt å vise hvordan man kan installere den for sistnevnte nettleser.

Hvis ikke du har gjort det allerede, start Chrome og skriv proxtube.com i adresselinjen etterfulgt av en trykk på -tasten. Nederst på siden skal du se en grønn todelt knapp, trykk på ProxTube for Chrome.

Du vil nå bli sendt til en ny side, trykk på den røde lenken som heter Click here når den nye siden lastes inn. Nettleseren vil nå laste ned en .crx-fil. I Chrome, trykk på skiftnøkkelikonet øverst til høyre i programvinduet. Så snart nedtrekksmenyen vises, før markøren over på Verktøy og deretter klikk på valget som heter Utvidelser. Alternativt kan du skrive chrome://chrome/extensions direkte i adressefeltet i nettleseren.

Start et Windows Utforsker-vindu og bla til katalogen der .crx-filen ble lastet ned til. Dra .crx-filen over i nettleservinduet. Et lite dialogvindu vil nå sprette opp (se skjermbilde). Trykk på Legg til-knappen for å installere modulen.