Seagate lanserer 3 terabyte-disk

Seagate lanserer 3 terabyte-disk

Den første 3 terabyte-harddisken er lansert, men kun i ekstern versjon – hvilket det er flere årsaker til.

Seagate har lansert FreeAgent® GoFlex Desk med opptil 3 terabyte lagringskapasitet. Dette er en ekstern harddisk med USB 2.0-grensesnitt og den leveres med programvare for automatisk sikkerhetskopiering og kryptering.

Når Seagate nå først lanserer en 3 terabyte-modell er vi overrasket over at det samtidig ikke lanseres interne versjoner eller mer avanserte eksterne modeller. Riktignok kan man kjøpe en tilleggsmodul til GoFlex Desk-serien som gir USB 3.0 eller Firewire800. Bruk av USB 3.0 eller Firewire800 vil i mange tilfeller gi minst en fordobling av ytelsen sammenlignet med USB 2.0.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Det er imidlertid enkelte elementer som ligger bak i at Seagate er forsiktig med å lansere 3 terabyte-disker for internt bruk i pc-er, selv om vi regner med at dette kommer snart. Vi gikk igjennom disse problemstillingene nylig . Kort oppsummert er problemene knyttet til Master Boot Record- og BIOS-arkitektur, og da muligheten for å starte opp pc-en fra en harddisk større enn 2 terabyte. Med et nyere operativsystem som Windows Vista og Windows 7 er det imidlertid ikke noe problem å ha en 3 terabyte-harddisk som ekstra harddisk for kun lagring.

3 terabyte-harddisker er imidlertid også svært viktig for lagringsløsninger. Man vil oppnå samme kapasitet med 33 prosent færre harddisker, hvilket gir reduksjoner i henhold til strømforbruk og serverstørrelse.

Seagate oppgir ikke spesifiksjoner knyttet til ytelse for deres nye 3 terabyte-modell. Skal vi spekulere er dette en videreutvikling av Barracuda LP med 5 900 o/min rotasjonshastighet.

Prisen i USA er oppgitt til 250 dollar. Skal vi spekulere vil prisen i Norge være cirka 2 500 kroner inklusive mva.

Mer informasjon: www.seagate.com

LES OGSÅ:

3 terabyte-disker gir problemer