Seks grafikkort i én pc

Seks grafikkort i én pc

Med Intels X58-brikkesett som utgangspunkt har Gigabyte laget et hovedkort med plass til hele seks grafikkort.

Det kommende hovedkortet, som enn så lenge kun er på prototypstadiet, er basert på Intels X58-brikkesett og beregnet for de kommende Core i7-prosessorene. Tidligere har både MSI og Asus vist frem hovedkort basert på samme brikkesett.

Mye tyder på at det kommende kortet fra Gigabyte vil bli hetende Extreme Edition, noe som kan virke passende med tanke på spesifikasjonene. Du finner blant annet fire andre generasjons pci express 16-spor og to pci express x4-spor på hovedkortet. Det ser ut til at det kun blir støtte for AMDs Crossfire-teknologi, noe som betyr at du kun kan velge Radeon-kort om du ønsker å kjøre flere grafikkort samtidig.

Det vil kun bli mulig å kjøre fire av kortene i Crossfire-modus, men det er nok uansett mer enn nok til de fleste spill de neste par årene. De to siste pci express-sporene vil være forbeholdt andre grafikkort, for eksempel om du ønsker å kjøre GPGPU-programmer eller kjøre tunge flyttallsberegninger.

Med nye grafikkort og de rette programmene kan slike beregninger gjøres svært effektivt, og en pc med seks grafikkort vil i teorien ha omtrent seks ganger så høy ytelse i teraflops som for eksempel Intels Pentium Pro-supermaskin fra 1997. Denne var utstyrt med 10 000 prosessorer og kunne skilte med ytelse på hele én teraflop.

Gigabyte Extreme Edition blir nok mest populært blant kunder med behov for datakraft et stykke over gjennomsnittet. Kortet takler nemlig, i tillegg til de nye Core i7-prosessorene, opp til hele 24 gigabyte 1 333 MHz DDR3-minne, eventuelt seks gigabyte minne med hastighet opp til 2 000 MHz.

Ettersom kortet fortsatt befinner seg på prototypstadiet er det ikke godt å si hvor prisen kommer til å havne, men billig blir det neppe. Når hovedkortet blir å finne i butikkene sies det heller ikke noe om, men det er vel ikke usansynlig at det kommer omtrent samtidig som de nye Core i7-prosessorene, som er ventet klare for salg i løpet av oktober.

Les hele saken og bilder av ekstremkortet hos TG Daily.

Les om: