Selger flere servere for mindre

Selger flere servere for mindre

Serversalget går opp, men de dyreste selger dårlig. Dermed falt serveromsetningen.

Virksomheter og tjenesteleverandører kjøpte flere servere i siste kvartal i fjor, men det var færre dyre og kraftige servere med gode marginer. Dermed sank omsetningen med 4,4 prosent til 85,94 milliarder kroner (14,2 milliarder USD).

Dette viser ferske tall fra analytikerne i IDC. Dermed har serveromsetningen gått ned kvartal for kvartal gjennom hele 2013, melder nyhetstjenesten til Computerworld .

Opp åtte prosent i enheter

Totalt ble det solgt 2,5 millioner servere i kvartalet, en oppgang på 8,2 prosent målt mot samme kvartal i 2012. Veksten kom i enkle x86-servere. Servere i midt- og høyende sjiktet viste en skarp nedgang.

IDC sa i samband med lansering av tallene at de forventet en økning i serversalg- og omsetning i første kvartal. Dette henger sammen med at det er forventet en runde med store oppgraderinger av serverparken i år.

Serverleverandører må optimere servere som kan betjene et marked som etterspør mobile internettjenester, sosiale nettverkstjenester og nettsky, sa IDC.

Taiwan og ODM

Det er servere av ODM-typen som vokser kraftigst. «Original design manufacturer»-leverandører lager servere som selges direkte til store kunder som Google, og Amazon som har enorme datasentere for sine omfattende nettjenester.

ODM-ene så en vekst på 47,3 prosent målt mot samma kvartal året før. Denne kraftige veksten for serverleverandører, de fleste fra Taiwan, var en av de sterkeste servertrendene i fjor. Compal, Inventec og Quanta Computer er det tre største.

Alle ODM-ene fikk en markedsandel på 6,4 prosent og en fjerdeplass totalt. IDC venter at disse serverleverandørene vil spille en sentral rolle i å bringe vekst tilbake til servermarkedet.

HP vokser og IBM synker

På toppen troner HP, nesten jevnt med IBM, med henholdsvis 26,9 og 26,8 prosent markedsandel. HP vokste 5,7 prosent 4. kvartal mot 4. kvartal, mens IBM opplevde et salgsfall på 28,5 prosent.

Dell kunne notere seg 14,5 prosent serverandel og en tredjeplass.

Les om: