Serversalget økte i alle segmenter

Serversalget økte i alle segmenter

IBM er vekstvinner i andre kvartal og fortsetter knivingen med HP om servertoppen.

Det globale serversalget økte med 18 prosent i andre kvartal, til 13,2 milliarder dollar, fra samme kvartal i fjor. Det melder IDC.

Til sammen ble det solgt 2,1 millioner servere. Det er ifølge analysebyrået er det nest høyeste antallet noensinne for juni måned. Rekorden er fra 2008, like før finanskrisen slo inn for fullt.

- Dette er det femte kvartalet på rad med tosifret årlig vekst. Bedringen på markedet gjelder nå ikke bare x86-servere, men også Unix-servere i mellommarkedet og mainframe-systemer, sier IDC-analytiker Matt Eastwood i en pressemelding.

Vekst i alle segmenter

Økningen kommer fra alle deler av servermarkedet.

Både salget av volumservere, som ifølge IDC definerer som servere til under 25 000 dollar, samt midrange-servere med en prislapp på inntil 250 000 dollar, økte med 17 prosent fra andre kvartal i fjor. Salget av avanserte servere med en prislapp på over 250 000 dollar økte med 23 prosent

IBMs System z mainframe-servere økte med 61 prosent fra andre kvartal i fjor og solgte for 1,2 milliarder dollar. Bladeservere omsatte også bra, med en økning på 27 prosent fra i fjor.

Deler av veksten skyldes ifølge IDC at både HP, IBM og Oracle har kommet med oppgraderinger i Unix-segmentet som har bidratt til fornyet interesse. I tillegg har bedriftene som la nye investeringer på is under finanskrisen til slutt måttet kjøpe inn nytt utstyr.

Analysebyrået forventer imidlertid ikke at andre halvdel av året vil være like rosenrødt. Oppdateringssyklusene er i ferd med å stoppe opp, og de makroøkonomiske forholdene vil ifølge IDC føre til lavere etterspørsel senere i år.

Uavgjort i toppen

Alle produsenter økte omsetningen fra i fjor.

Vekstvinneren i andre kvartal er imidlertid IBM, som økte serveromsetningen med 24,5 prosent. Selskapet trapper med det opp konkurransen mot HP om topplasseringen blant serverprodusentene.

IBM økte dermed omsetningen til like over 4 milliarder dollar i løpet av kvartalet. Det tilsvarer en andel på 30,5 prosent av totalmarkedet.

HPs økte på sin side omsetningen med 9,3 prosent til 3,9 milliarder dollar. Selskapet har nå en markedsandel på 29,8 prosent.

I en pressemelding hevdet IBM at de hadde tatt tilbake topplasseringen, men IDC kaller det statistisk uavgjort

Fujitsu, den minste av de fem største produsentene, mer enn doblet omsetningen og oppnådde en markedsandel på 6,5 prosent. Det er like stor andel som Oracle, som på sin side økte omsetningen med 4,2 prosent.

Dell økte omsetningen med 5,1 prosent til 1,8 milliarder dollar, og inntar med det tredjeplassen.

Komponenter