Sett opp din egen tjener

Du kan publisere dine egne Web-sider, bilder eller blogg på din egen web-tjener, eller dele filer via ftp-tjener. Vi viser deg hvordan.

Publisert Sist oppdatert

Så lenge det ikke er snakk om kommersielt bruk vil de fleste bredbåndsleverandørene tillate at man setter opp tjenester som web-tjener og ftp-tjener hjemme.

Enkelte vil også kunne tilby tjenester som fast ip-adresse og domenenavn – hvis du betaler ekstra. Selv med fast ip kan det være vanskelig å huske ip-adressen. Det finnes imidlertid tjenester som f.eks. no-ip.com og dyndns.org som gjør det mulig å ha et enkelt alias for tjeneren selv om man har dynamisk ip.

Med dynamisk ip vil ip-adressen kunne endre seg. Hvor ofte, varierer fra leverandør til leverandør. Hos enkelte aktører kan det være hver gang man starter pc-en, hos andre kan det gå flere måneder mellom hver gang. Undertegnede har selv brukt gratistjenesten til no-ip.com i flere år og har svært gode erfaringer. Dyndns.org brukes også av mange. En del bredbåndsrutere har også klient som oppdaterer Dyndns.org-tjenesten når ip-adressen endres.

Internet Information Server følger med i bl.a. Windows XP Professional og enkelte versjoner av Windows Vista.

Ønsker du domenenavn knyttet til din ip, for eksempel et .com-domene, må man som regel ut til et tredjeparts selskap. No-ip.com og Fastname.no (og en rekke andre norske og utenlandske aktører) kan tilby dette. Man må imidlertid betale en årlig avgift for domenet. Reglene for et .no-domene er annerledes. Ønsker man et .no-domene, må man ha et registrert foretak i Brønnøysundregistrene.

Web-tjener

De fleste har muligheten til å publisere websider på Internettleverandørens webtjener, eller liknende gratistjenester på nettet. Problemet med slike tjenester er at lagringsplassen og funksjonaliteten kan være begrenset. Hvis du har en stor mengde bilder du ønsker å publisere, men samtidig passordbeskytte, kan det fort bli innviklet. Ønsker man i tillegg støtte for f.eks. PHP og databasestøtte, må man som regel over på webhotell.

Man kan også benytte Googles Blogger-tjeneste mot sin egen web-tjener. Det er nødvendigvis ikke all verden dette koster i måneden – selv inkludert noen gigabyte plass, men noen kroner blir det.

Apache og IIS

De to mest aktuelle web-tjenerne å bruke er Apache og Internet Information Server (IIS). Apache er den mest brukte web-tjeneren og leveres til alle aktuelle plattformer, Windows inkludert.

IIS er inkludert i Windows 2000, Windows XP Professional og enkelte versjoner av Windows Vista (Business-versjoner og Ultimate). I tillegg til web-tjener inkluderer også IIS en ftp-tjener, men denne er å anse som relativt begrenset. IIS installeres ikke automatisk, men må legges til via «legg til/fjern programmer» i fra kontrollpanel (i seksjon for Windows-komponenter). Under Windows Vista er IIS tilgjengelig i kontrollpanelet under «Programmer og funksjoner». IIS støtter teknologier som ASP og ASP .NET for å lage dynamiske websider. Man kan som tillegg også installere PHP. Mer informasjon kan man finne på microsoft.com/iis.

Apache er en gratis og mye brukt web-tjener, som leveres både til Windows, Mac OS X, Linux og mange andre operativsystemer.

Apache kan installeres i stedet for IIS, eller på Windows versjoner uten IIS-støtte. Dette er en gratis webtjener som på en del områder tilbyr bedre fleksibilitet og flere muligheter. Det er f.eks. langt enklere å sette opp tilgangskontroll basert på brukere eller ip-adresser/domener.

Apache kan i utgangspunktet være litt vanskeligere å installere og sette opp, men det finnes også tredjepartsverktøy som gjør jobben enklere. Under Windows kan man benytte verktøyer som ApacheConf eller Webmin. Under Linux finnes det en rekke forskjellige grafiske hjelpeapplikasjoner for konfigurasjon av Apache. For nedlasting og mer informasjon kan man se apache.org.

Web-tjenere kjører normalt på port 80. Kjører man maskinen bak en ruter/brannmur må denne porten åpnes/videresendes i henhold til den maskinen man kjører web-tjeneren på.

NESTE SIDE: Ftp-tjener