Sjekk blodtrykket med iPhone

Sjekk blodtrykket med iPhone

Nå kan du være din egen huslege.

Når du kan gjøre banktjenester hjemmefra - så hvorfor ikke legejobben også?

Da Scott Forstall, sjef for iPhone-operativsystemet iOS hos Apple, introduserte ny funksjonalitet i iOS 3.0 i mars 2009, ble blant annet grensesnitt mot ekstern maskinvare nevnt som et pluss.

LES OGSÅ: Kom i form med RunKeeper Pro

Og som eksempler på dette ble det nevnt anvendelsesområder innen legevitenskapen. Diabetikere ville kunne ha bedre oversikt over blodsukkerverdier og så videre.

Men det har ikke skjedd noe særlig på denne fronten, av litt uvisse grunner - en av dem kan være at maskinvareutvikling er vanskelig og ressurskrevende.

LES OGSÅ: Google kropp-surfer på Mac

Men under årets forbrukerelektronkikk-messe CES i Las Vegas ble det introdusert hele to blodtrykksmålere for iOS for hjemmebruk. En av dem er iHealth.

iHealth er en kombinasjon av iPhone- og iPad-dokk - og et målerarmbind. Dokken holder batterier som driver automatisk oppblåsing av armbindet, og kan også fungere som en iOS-dokk. Det medfølger oppladbart batteri.

LES OGSÅ: Nye lokasjonstjenester i iOS 4.3?

Gjennom en iOS-app kan blodtrykk visualiseres grafisk over tid - både systolisk og diastolisk trykk samt hjertefrekvens loggføres i tillegg til tidspunkt. Resultatene er lette å avlese, med enkle grafer. Klassifikasjoner fra World Health Organization (WHO) benyttes. Det systoliske blodtrykket oppstår forøvrig når hjertet trekker seg sammen og pumper blod ut i kroppen, mens det diastoliske blodtrykket måles når hjertet slapper av.

iHealth har også en funksjon som lar deg dele dine data med andre. I første omgang tenker en jo på fastlege og kvalifisert helsepersonell, men også andre omsorgspersoner kan være aktuelle. Så det er litt som å ha legen på hjembesøk - når det passer deg.

LES OGSÅ: Ski-kart på iPhone

iHealth for iOS koster 100 amerikanske dollar - omlag 600 norske kroner. I første omgang selges den kun til kunder i Nord-Amerika.

iHealth er nøyaktighets-sertifisert av ESH (European Society for Hypertension). Du kan lese mer om iHealth her .

iOS-app-en som brukes til å kontrollere og avlese blodtrykksmåleren kan lastes ned gratis fra iTunes App Store - om enn ikke for norske kunder ennå. Krever iOS 3.0 eller senere.

PS: Det finnes en app som utelukkende bruker en iPhones kamera til å måle pulsen - utrolig som det enn måtte høres ut så kan det se ut som om det virker opp til et visst nivå. Dette er en mer prisgunstig - om enn kanskje ikke like pålitelig - løsning. App-en kalles Instant Heart Rate og kan kjøpes for 6 kroner fra iTunes App Store her .

Les om:

Komponenter