Skeptisk til Intel Turbo Memory

Skeptisk til Intel Turbo Memory

Intels Turbo Memory-teknologi slår ikke an hos hovedkortprodusentene.

Intels nye G33- og P35-brikkesett, samt det kommende X38-brikkesettet, støtter Intels Turbo Memory-teknologi. Denne teknologien så man først presentert i forbindelse med «Santa Rosa»-plattformen for bærbare pc-er, mens dette er brikkesett rettet mot hovedkort til stasjonære pc-er.

LES OGSÅ: HP dropper Intels turbominne

Turbo Memory fungerer som en ekstra hurtigbuffer for harddisk. Løsningen implementeres gjennom å benytte en ekstra kontrollerbrikke og flashminne, eller via en spesielt Turbo Memory-kort fra Intel som hovedkortprodusentene monterer på hovedkortet. Med en større buffer for data som nylig er hentet eller skrevet til harddisk vil man kunne få raskere tilgang til data som relativt nylig har vært brukt.

Mer minne bedre

Ifølge taiwanske DigiTimes.com er det skepsis blant hovedkortprodusentene for å implementere teknologien. Bakgrunnen ligger i kostnadene kontra gevinsten. Tidligere har det også vært rapportert at flere produsenter av bærbare pc-er ikke ser gevinsten og ikke vil ta i bruk løsningen. På bærbare pc-er vil ikke gevinsten kun ligge i ytelse, men i teorien også i forbedret batteridriftstid.

Vi har ikke selv testet sammenlignbare løsninger med og uten Turbo Memory, men på sett og vis er teknologien heller ikke så ulik ReadyBoost-løsningen i Windows Vista som kan utnyttes gjennom en rask usb-minnepinne.

Slik Windows XP og Vista, og andre operativsystemer, fungerer, vil ledig systemminne bli benyttet for å bufre data som nylig har blitt benyttet. En slik buffer i systemminne vil igjen være raskere enn i et flashminne på hovedkortet. Med prisene minne har i dag kan det være rimeligere, og jevnt over mer effektivt, å gi systemet mer minne enn at det brukes penger på Turbo Memory-implementasjon. I situasjoner som også krever mye minne vil mengden minne avsatt for buffer reduseres, men operasjonen som krever det ekstra minnet vil gå raskere på grunn at man unngår utvidet bruk av virtuelt minne.

Intel Turbo Memory skal redusere antall diskoperasjoner, men det kan mer minne også gjøre.

PR-effekt?

Skal vi spekulere kan man komme til å se enkelte hovedkort basert på X38-brikkesettet med Intel Turbo Memory. X38 vil være Intels mest avanserte brikkesett for vanlige pc-er basert på Core 2-serien av prosessorer. Flere hovedkortprodusenter vil ha hovedkort rettet mot entusiaster basert på dette brikkesettet. Her blir ekstra funksjonalitet viktig, og prissensitiviteten er ikke like høy for hovedkort som er ment for å selges i større volum, blant annet til mindre pc-produsenter. Vi vil ikke se bort fra at man vil se en del hovedkort i dette segmentet med Turbo Memory, selv om det i praksis skulle vise seg å ikke være spesielt effektivt. Hvor raskt flashminne som blir benyttet til å implementere funksjonaliteten kan også være avgjørende for ytelsen – og prisen.

LES OGSÅ: Turbomatet bærbar fra MSI

Les om: