Skjerm til å tegne på

Skjerm til å tegne på

Wacom har lansert tegnebrett med integrert bredformatskjerm.

Wacom har nå lansert Cintiq 12WX. Dette er et avansert tegnebrett med integrert 12,1-tommers bredformatskjerm, i første rekke myntet på det som Wacom kaller «kreativ pc-bruk».

PC World har fått demonstrert skjermen, som er Wacoms første hybridprodukt. Skjermen er bygd inn i en plate som veier to kilo og som enten legges flatt på skrivebordet eller settes opp på skrå ved hjelp av en fot som felles ut på undersiden.

Man jobber direkte på skjermen med en trykkfølsom penn, som Ifølge Wacom gir perfekt koordinering mellom hånd og øye. Når man tegner en strek med pennen i for eksempel en Photoshop-illustrasjon, vil strektykkelsen påvirkes av hvor hardt man presser pennen mot skjermen. Pennens berøringsfølsomhet er oppdelt i 1 024 steg.

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 piksler med 24 bit fargedybde og med en betraktningsvinkel på 170 grader.

Knapper

Et typisk oppsett vil være at man sitter med Cintiq-skjermen nærmest seg på skrivebordet, mens den bærbare pc-en står like bak. Ved hjelp av pennen sørger man både for å betjene pc-en og jobbe kreativt i for eksempel et bildebehandlings- eller illustrasjonsprogram, mens pc-tastaturet benyttes minst mulig.

På hvert side av Cintiq-skjermen er det en håndfull programmérbare knapper som gjør det enkelt å betjene ikke bare grafiske programmer, men også å benytte mange funksjoner i vanlig kontorprogramvare. Wacom kaller knappene for ExpressKeys, som kan programmeres til ofte benyttede tastetrykk eller til å starte applikasjoner.

Brettet har også Touch Strips, som gjør det mulig å scrolle og zoome i programmer som for eksempel Excel eller Word.

Cintiq-platen gir i realiteten en toskjermsløsning som kan settes opp enten med samme skjermbilde på både tegnebrettet og pc-en, eller slik at den ene skjermen viser bildet man arbeider med og den andre skjermen viser menyvalg, dialogruter og så videre.

LES OGSÅ: Intuos3 i spesialversjon

Cintiq 12 WX kan benytte de samme pennene som Wacoms profesjonelle tegnebrett Intuos3 og støtter også Tool ID, som gjør at programmer som f.eks. Photoshop automatisk gjenkjenner hvilken type penn som benyttes, og hvilket oppsett på pennen som benyttes.

Med en vekt på to kilo blir platen omtrent som å ta med seg en ekstra - og forholdsvis lett - bærbar pc på tur. Ulempen med løsningen er at man i tillegg må ha med ekstern strømforsyningsboks og en koblingsboks som plasseres mellom platen og pc-en - og begge deler med tilhørende kabler. Det blir litt mye å dra på, og i tillegg kan det fort bli litt rotete på skrivebordet når man har koblet opp utstyret.

Wacom Centiq 12WX er i første rekke myntet på «kreativ bruk».

LES OGSÅ: Allsidig tegnebrett fra Wacom

Cintiq 12WX leveres bundlet med Corel Painter Essentials og er tilgjengelig nå. Veiledende pris er 13.290 kroner inkl. mva.

I utgangspunktet kan nok prisen virke noe høy. Trøsten får være at alternativet, Wacoms 21-tommers Cintiq-skjerm, koster over 31 000 kroner.

Les om: