Skuffende pc-salg i fjerde kvartal

Skuffende pc-salg i fjerde kvartal

Nettbrett får skylden for dårlig pc-salg i fjorårets tre siste måneder.

Salget av pc-er på verdensbasis var svakere enn forventet i fjerde kvartal av 2010, viser tall fra både IDC og Gartner.

Selv om salget har gått opp med noen få prosentpoeng siden samme periode i 2009 er tallene dårligere enn prognosene for perioden.

IDC forventet en vekst på 5,5 prosent mens økningen endte på 2,7 prosent. Salget av nettbrett får mye av skylden for de lave tallene.

Kraftig brett-konkurranse

- Forbrukerne bruker mindre enn de pleide, samtidig som maskiner som nettbrett er med i konkurransen om kundenes penger, sier David Daoud, forskningssjef ved IDC, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Også Gartner, som opererer med litt andre tall i sin rapport, legger skylden på økt konkurranse fra nettbrett og spillkonsoller.

- I det store og hele var pc-salget før jul dårlig i mange viktige områder, grunnet den økte konkurransen. Nettbrett som Ipad, i tillegg til annen elektronikk som spillkonsoller, konkurrerer alle med pc-er, sier analytiker Mikako Kitagawa ved Gartner i et presseskriv.

Over finanskrisen

Totalt sett er 2010 likevel det første året siden finanskrisen hvor prosentveksten har nådd doble siffer, og Kitagawa mener bedriftsmarkedet nå har kommet seg over kneika.

- Det positive med pc-markedet i fjerde kvartal av 2010 var en jevn vekst i det profesjonelle markedet, drevet av behov for å bytte ut gamle maskiner. Totalt i 2010 indikerer resultatene at pc-markedet har kommet seg fra finanskrisen, mener han.

Nettbrett opp, minibærbare ned

Gartner tror likevel pc-markedet vil møte store utfordringer i årene som kommer, grunnet økt konkurransen fra nettbrett. Salget av minibærbare går like bratt nedover som pilene peker oppover for nettbrett.

Begge analysehusene er skjønt enige om at HP er verdens største pc-leverandør, med 19 prosent av markedet. IDC har Dell på andreplass, og Acer på tredje, mens Gartner har stokket de to i motsatt rekkefølge. Lenovo er fjerde størst, og Toshiba er på femteplass.

Les om:

Komponenter