Slapt farvel fra Gates

Slapt farvel fra Gates

Bill Gates underholdt med humor og gitarspill under åpningstalen for CES-publikummet, men innholdsmessig var det en skuffelse.

CES: Bill Gates brukte sin siste mulighet på elektronikkmessen CES (Consumer Electronics Show) til å se tilbake, ikke fremover. Noen store lanseringer fra Microsoft ble det ikke. Gates blir deltidspensjonist i Microsoft fra sommeren, og vil neste år ikke stå på scenen for å representere programvareselskapet på CES.

De siste ukene har ryktene svirret om at Gates skulle smelle til med noe oppsiktvekkende på verdens viktigste elektronikkmesse. Det ble spekulert i at selskapet skulle annonsere en fusjon med Yahoo eller et annet stort selskap. I fjor overskygget Apples lansering av Iphone alt annet, men spådommer at Microsoft skulle slå tilbake i år ble altså ikke innfridd, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Gates brukte sin keynote til å lage en statusrapport av digitaliseringen, og snakket om mange småsaker.

- Verden har avsluttet den første digitaliseringsfase, og vi er på vei inn i den andre fasen. I første omgang handlet det mye om mus og tastatur. I den andre fase dreier det seg om å koble mennesker opp mot hverandre, hvor tale og berøring spiller en viktig rolle, fortalte Gates sitt publikum.

Statistikker

Gates brukte mye tid på statistikker. Han fortalte at Windows Vista nå har nådd 100 millioner brukere, og Windows Mobile 20 millioner. Av selskapets spillkonsoll Xbox er det solgt 18 millioner eksemplarer, og rundt 10 millioner bruker ifølge Gates Microsofts Live-tjeneste aktivt. Men problemene rundt Xbox 360 nevnte Gates ikke.

Det mest oppsiktsvekkende Gates kunne presentere var en mobil navigator, en liten enhet som kan spore mennesker. Men dette er foreløpig mer et konsept enn et ferdig produkt. Teknologien kan brukes i mobiltelefoner og kameraer.

Gates henviste til en rekke Media Center Extenders, som utvider mulighetene til tv. Robbie Bach, Microsofts sjef for underholdningsavdelingen, fikk avløse Gates for å fortelle om selskapets ip-tv-satsing. Med et lite stikk til Apple sa Rach at ip-tv er en meget alvorlig satsingsområde for Microsoft. Apples toppmann Steve Jobs kalte Apple Tv en gang et hobby-prosjekt.

I tillegg viste Gates mer om fjorårets lansering, Microsofts Surface datamaskin, og måten den kan integreres med Live-tjenesten for optimalisering av brukererfaringer. For å demonstrere dette designet Gates et snøbrett på Surface-pc-en, og sendte denne gjennom Live-tjenesten til mobiltelefonen sin.

Disney

For å gi innhold til Xbox 360, som snart kan bli en iptv set top-boks, har Microsoft inngått en rekke avtaler med innholdsleverandører. Gates kunne fortelle om nylige avtaler med filmselskapet MGM og Disney, som vil levere innhold gjennom Microsofts Live-tjeneste. Dette betyr at populære serier som Frustrerte fruer, Lost og Grey's Anatomy vil spres gjennom Microsofts plattform.

Gates så også frem til de kommende Olympiske leker i Beijing. Microsoft vil følge opp aktivitetene de hadde rundt vinter-OL i Salt Lake City, og gjennom en avtale med NBC vil rundt 3000 timer video være tilgjengelig på en spesiell webtjeneste. Det vil gi brukerne mulighet til å velge selv hva de ønsker å følge med.

Gates avsluttet sin CES-karriere med en humorfylt video om hans siste arbeidsdag, og delte en gitarsolo med Slash fra Velvet Revolver, tidligere medlem av Guns n' Roses.

Les om:

Komponenter