Slåss om servere for de minste

Slåss om servere for de minste

HP og Fujitsu er begge på banen med små og billige servere.

Fujitsu og Hewlett-Packard sloss om de minste selskapenes gunst, bedrifter med typisk mindre enn 15 ansatte.

Felles for maskinene fra begge firmaene er at de tar minimalt med plass. De plasseres under pulten til den i bedriften som skal ha ansvaret. Ingen av maskinene leveres med mus, skjerm og tastatur.

De skal administreres over nettet. Nettverkstilkobling er derfor en forutsetning.

Nytt godt av

Begge maskinene har nytt godt av utviklingen, både teknisk og ikke minst prismessig. Ytelsen på prosessorene vokser, strømforbruket minsker, lagringskapasiteten har økt betydelig samtidig som volum har bidratt til prisreduksjon.

Det gjør at småbedrifter kan klare seg med én eller et fåtall integrerte maskiner for sine forretningsmessige og kontormessige forhold. Derfor er prosessor, minne, lagring og nettverk integrert i ett kabinett.

Mot de ansatte og omverden er det Ethernet på 1 Gbit per sekund for alle typer nett, interne som eksterne. Trengs det nettverksoppsplitting er det et spørsmål om å ha et rimelig tilbud. Selv Cisco kan tilby sin forbedrete 300-serie til 4.500 kroner. Et alternativ er D-link.

Ytterligere lagringskapasitet kan henges på Ethernettet, det som betegnes nettverkstilknyttet (NAS), eksempelvis den robuste Fujitsu Celvin NAS Q800. Alternativt tilbyr også Cisco lagring i Cisco NSS300 Smart Storage som kommer i tre modeller med to, fire eller seks platelagre, maksimalt 12 TB.

- En Cisco NSS300-serie NAS er ikke bare en datalagringsenhet i nettverk, men er også en fil-, FTP-, Web-, DHCP-, multimedia-streaming- og backup-server, forklarer Hans-Petter Nygård-Hansen, ansvarlig for mindre virksomheter i Cisco.

Inntil ni

Fujitsu fremhever den enkle oppstartsprosedyren og den grønne profilen på sin Primergy TX100 S2. Hewlett-Packards (HP) fristelse for Proliant Microserver, er startpris.

- Microserver er beregnet for inntil ni ansatte og har en startpris på 2.100 kroner, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef for tjenestemaskiner i Hewlett-Packard.

Med den lave prisen synes Microserver å interessere nye kundegrupper. I startversjonen er den begrenset med 1 GB minne og 160 GB platelager. Prosessorvalget er AMD Athlon II Neo med to prosessorkjerner med kun 1,3 GHz klokke. Fortrinnet er et lavt strømforbruk. Operativsystemet er enten Microsoft Windows Server eller Redhat Linux.

Og de er billige. Les videre på neste side!

Komponenter