Sletter alt

Sletter alt

For å sikre at data på kasserte harddisker ikke misbrukes bør de ødelegges skikkelig. Vi har testet et godt egnet redskap.

Vi har tidligere sett på programvareverktøy som overskriver harddisker en rekke ganger for å garantere at det originale innholdet ikke kan gjenopprettes. Aktører som Ibas og Buysec tilbyr slike verktøy.

Fordelen med disse programvarene er at de er relativt rimelige. Ulempen er at det tar forholdsvis lang tid å betjene hver harddisk.

Raskt og ødeleggende

Ibas har i tillegg til programvare også Ontrack Eraser Degausser 3.0 – en kraftig elektromagnet som benyttes til å slette defekte lagringsmedier der vanlig sletteprogramvare alene ikke kan benyttes.

Vi har her testet en lignende løsning fra Verity Systems. Denne heter V660 HDD Evo og veier 35 kilo. Vi pakket opp enheten og gikk løs på den medfølgende engelske brukerveiledningen. Hensikten er at harddisken som skal ødelegges legges under et deksel og slår man på selve enheten.

Så kan man velge om man vil bruke medfølgende fjernkontroll eller trykke direkte på V660 for å starte ødeleggelsen. Disken skal behandles fem sekunder på hver side og roteres i tillegg 90 grader på hver sin side. Dermed tar det rundt 20 sekunder av effektiv behandling å sikre at alle data blir borte for alltid.

Degausseren utsetter harddisken for et kraftig magnetisk felt som stokker om på de magnetiske partiklene slik at de originale dataene ødelegges.

Vi benyttet oss av en ordinær 3,5 tommers harddisk i denne testen. Vi la inn noen testfiler og brukte deretter degausseren i henhold til brukerveiledningen. Vi valgte å benytte oss av fjernkontrollen, og denne måtte holdes inne hele tiden avmagnetiseringen skulle være aktiv. Vi slapp knappen etter fem sekunder og da stoppet også løsningens indikator å lyse.

Disken ble varm, og i etterkant lyktes vi ikke å få tilgang til dataene. V660 HDD fungerte altså etter planen. Enheten er utstyrt med avmagnetiseringsindikator, lås og nøkkel for å bestemme om den skal betjenes lokalt eller via fjernkontroll og infrarød sensor for fjernkontrollen. Det er også en termostatstyrt kjølevifte og et lokk for varmebeskyttelse som settes over harddisken, samt egen sikring.

Vi hadde imidlertid vanskeligheter med å finne en strømkurs med trege nok sikringer. For degausseren trenger gjerne en kurs på 16 ampere som den kan boltre seg i på egenhånd, samtidig som det er nødvendig med en såkalt treg sikring. Hos produsenten kan vi lese at det anbefales 20 ampere. Til slutt lyktes vi sammen med en elektriker å finne frem til en kapabel kurs, og selve testingen var unnagjort på kort tid.

Spesifikasjonen fra Verity Systems tilsier en degaussingsstyrke på 7000 (peak). Til sammenligning opplyser Ibas om at Ontrack Eraser Degausser 3.0 genererer 10.000 gauss i senteret av lagringsmediet og når en peak-verdi opp mot 18 000 gauss. Til sammenligning er prisen fra Ibas på rundt 125 000 kroner eks. mva.

For hvem?

En degausser i denne klassen er ikke beregnet for alle. Har man data som absolutt ikke må havne i feil hender, kan en slik løsning være aktuell. Dersom man har mindre sensitive data, bør enheten brukes relativt ofte for å forsvare prisen. V660 HDD Evo koster 43 000 kroner eks. mva og krever etter vår erfaring en tilrettelagt strømkrets.

I følge leverandøren Racom AS er V660 godkjent av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Dette bekreftets også av NSM på www.nsm.stat.no/Arbeidsomrader/Informasjonssystemsikkerhet/Godkjente-IKT-produkter/Sletteverktoy/. Her går det frem at disse løsningene er godkjent for sikker sletting av innhold på disker/magnetiske lagringsmedier: Blancco Data Cleaner versjon 3.3r7, Blancco Data Cleaner versjon 4.5, Ibas ExpertEraser, Ibas Ontrack Eraser, Ibas Degausser DG 02, Verity Systems Degausser SV91M og V660.

Du finner mer informasjon på www.veritysystems.com eller på www.racom.no .

Komponenter