Slik ble Mac-ens oppstartslyd til

Slik ble Mac-ens oppstartslyd til

Mac-ens oppstartslyd er elsket og hatet. Slik ble den til.

Mac-ens oppstartslyd er elsket og hatet. Du har sikkert hørt den når du starter opp Mac-en din. Lyden indikerer faktisk at oppstarten har gått bra, likevel er det mange som lar seg irritere.

Apples datamaskiner hadde oppstartslyder allerede på den opprinnelige Macintosh 128k, selv om det nærmest var bare for en beep å regne. Dagens oppstartslyd, eller variasjoner av den, ble laget flere år senere av programmereren Jim Reekes.

Reekes jobbet i Apple i 12 år med blant annet System 7 og QuickTime. I sin tid i selskapet lagde han flere Mac-lyder; oppstartslyden kalt Chime og bippen med det sagnomsuste navnet Sosumi.

Dynamisk og klangfull

- Oppstartslyden ble laget i hjemmestudioet mitt på en Korg Wavestation. Jeg spilte en C-dur-akkord med begge hender strukket ut så langt som mulig, forteller Reekes i et intervju med Music Thing.

Lyden skulle være dynamisk og klangfull. Den skulle ikke gi dårlige vibber som error-lyden «Chimes of Death»

- Jeg ville at den skulle høres ut som en «palette cleanser», sier han.

Reekes oppstartslyd ble først brukt på Macintosh Quadra 700, som ble lansert i 1991. Men etter at han lagde oppstartslyden begynte de andre ingeniørene hos Apple å endre på den.

- Noen av lydene var dårlige, for eksempel Stanley Jordon-gitarklimpringen brukt på PowerMac-ene. De som laget dem hadde ikke noe kjennskap til lyd. Men da Steve Jobs kom tilbake i 1997 ville han gå tilbake til én lyd for alle Mac-er. Han ville ha den som var «bra» - den jeg lagde, forteller Reekes.

Mac-oppstartslyden har etter hvert blitt en gjenganger i popkulturen. Blant annet kan du høre den i en scene i den første Jurassic Park-filmen hvor alle parkens maskiner starter på nytt. Den er også med i en berømt Youtube-video som du kan se nedenfor.

Alle Mac-oppstartslyder noensinne brukt kan du høre i programmet Mactracker, som finnes for både Mac, Windows og iPhone. Les mer om andre systemlyder på Mac hos MacLife.

... og slik demper du lyden

Hvis du ikke orker å høre duringen hver gang du starter opp Mac-en din, finnes det flere måter å ta hånd om "problemet" på.

En måte er ved å skru volumet helt ned før du slår av eller tar en omstart av maskinen. Neste gang den starter igjen vil lyden være borte.

Hvis du ikke ønsker å måtte skru ned volumet hver gang du skal ta en omstart eller slå maskinen av, kan du bruke StartupSound.prefPane, et lite gratisprogram som lar deg justere volumet på oppstartslyden eller skru den av helt.

Komponenter