Slik blir Facebook Atom-drevet

Slik blir Facebook Atom-drevet

Derfor avstår nettsamfunnet fra å virtualisere og tar i bruk "mikroservere".

Facebook er blant de interesserte når Intel tar i bruk sine Atom-prosessorer i servere. Denne serien prosessorer er allerede solgt i mer enn 70 millioner eksemplarer i mini-pc-er de siste tre årene.

Atom-serverne kommer til å være såkalte ”mikroservere”, laget for dedikert oppgavekjøring i store klynger. De er små, bruker lavenergi-prosessorer og kan dele strømforsyning, kjøling, datalager og nettverkssamband slik bladservere kan.

- Facebook har testet mikroservere i produksjon og er interessert i denne arkitekturen som element i våre store datasentere. Vi ser på dem som et alternativ til server-virtualisering for å få til billig kapasitetsvekts og hurtig serverskifte ved feilsituasjoner, forteller Cio Coglitore, som er direktør i Facebook labs, til Computerworlds Nyhetstjeneste .

Skalering og feilhåndtering

Facebook er monolittisk designet som en komplett programvare som kjører rett på sine servere. Hvor godt de yter og skalerer henger nøye sammen med tilgjengelige prosesseringsressurser. Derfor kan billig fysisk klyngedesign egne seg bedre enn virtualisering for å utnytte maskinvaren maksimalt med minimal strømforbruk og administrasjon.

- Facebook vil ta i bruk mikroservere sent i år eller tidlig neste år. Behovet er å lastbalansere trafikk som kjører over flere systemer og datasenter, og skalering må bli mer effektiv. Målet er at Facebook-brukere skal få en konsistent tjenestelevering, selv om servere faller ut fra tid til annen, sier Coglitore.

Coglitore mener erfaringene med virtualisering gir Facebook en del vanskeligheter basert på avhengigheten av den ene fysiske serveren. Den er fortsatt til stede selv om den kjører noen titalls virtuelle servere og gir for lite effektiv skalering. Derfor kutter Facebook ut virtualisering i sine datasentre.

Atomdreven bilstereo

Intel annonserte strategien med å ta i bruk sin Atom-familie i servere under Intel Developer Forum i fjor høst. De demonstrerte samtidig hvordan denne lette lavstrømsdesignen skal kunne brukes i alt fra nettbrett til bilstereo og opp til servere.

- Vi ser økt etterspørsel etter integrerte enheter som kjører med Atom-arkitektur. Dette innebærer nye bruksområder hvor enhetene må bli flinkere til å kalkulere og behandle større mengder data, poengterte Douglas L. Davis, sjef for Embedded and Communications Group i Intel.

Mikroserverkonseptet ble introdusert av Intel i 2009. De støtter prosessorer helt opp til lavenergi Xenon serverprosessorer, som krever 45 watt. En Atom-prosessor krever i underkant av 10 watt. Prosessorene vil støtte ECC-minne og være klar for 64-bit programvare. Intel hevder selv at salget har vært bra til nettskyleverandører av tjenester hvor fleksibel tilpassing er sentralt.

Komponenter