Slik blir Iphone 6 (kanskje)

Slik blir Iphone 6 (kanskje)

Større skjerm og bedre kamera er blant ryktene om Apples neste toppmodell.

iPhone 5s har vært på markedet i mer enn seks måneder nå, og det har bygd seg opp en veritabel rykteflommen rundt den kommende iPhone 6.

Våre kolleger hos britiske Macworld har dukket ned i rykteflommen og kommet opp igjen med det de mener er de mest sannsynlige forbedringene.

Hensikten er blant annet å hjelpe dem som sitter og teller på knappene om de skal kjøpe seg en iPhone 5s nå eller vente med å svitsje fra sin gamle iPhone til den kommende iPhone 6 er på markedet.

Da må man i så fall regne med å vente til litt utpå høsten 2014. Vil det være verdt ventingen?

Design-endringer

Bortsett fra den nye gullfargen og fingeravtrykksensoren på hjemknappen var det ikke noen endring av betydning på designen til iPhone 5s sammenlignet med foregående modell.

Macworld UK tror det blir større designendringer når iPhone 6 dukker opp. Begrunnelsen er at Apple har pleid å gjøre en del designendringer med de modellene som har etterfulgt modellene med s i navnet – vi har så langt hatt tre s-modeller: iPhone 3GS, iPhone 4S og iPhone 5s.

Liquidmetal kan være et stikkord her. Dette er et fleksibelt og lett, men samtidig sterkt materiale utviklet av en gruppe forskere tilknyttet California Institute of Technology.

Apple skal ha en lisensavtale for anvendelse av dette materialet og har testet det ut tidligere, blant annet til en årgang av metallpinnen som brukes til å ta ut og sette inn SIM-kort.

Ifølge ryktene skal Apple kunne lage en ny iPhone-modell som er bare seks millimeter tykk med dette materialet. iPhone 5s er til sammenligning 7,6 mm tykk.

4,7 tommer eller større

Ryktene om iPhone med større skjerm har gått lenge. Apple er kjent for ikke å ville inngå kompromisser, og en mobil med så stor skjerm som seks-tommerne som enkelte konkurrenter har lansert, for ikke å snakke om dem som nærmer seg sju tommer, er utenkelig fra Apple. Sett med Apple-øyne er dét ikke en mobil, men heller en ? iPad mini.

Apple holder fast ved at en mobil skal være så liten at den lett får plass i en bukselomme og enkelt kan betjenes med én hånd. Kravet om større skjerm enn dagens utvalg fra Apple, gjentas imidlertid oftere og oftere. Dagens iPhone 5s og 5c har begge fire-tommers skjerm, mens skjermstørrelsen på billigmodellen 4S er beskjedne 3,5 tommer.

Macworld UK spår at iPhone 6 får en skjerm på 4,7 tommer eller muligens noe større. Hvis det er snakk om skjerm som er større enn 4,7 tommer, er det i alle tilfeller neppe snakk om så veldig mye større, tror vi.

Bare åtte megapiksler

I brukermiljøer diskuteres det heftig om kameraet i iPhone 5s er for dårlig. Bildebrikken har en oppløsning på åtte megapiksler, mens flere av konkurrentene ligger på langt høyere oppløsning. Samsung Galaxy S5 opererer med 16 megapiksler, mens Sony Xperia Z2 har en oppløsning på hele 20,7 megapiksler. Ja, og så har vi jo Nokia Lumia 1020 med en oppløsning på hele 41 megapiksler.

For noen år siden var det mye skriving om at kameraprodusentene gjennom sin markedsføring hadde skapt et formidabelt megapikselhysteri. Bransjen gjennomgikk en kortvarig runde med selvkritikk på dette, men det synes å være glemt nå, i tillegg til at det har spredt seg til mobilbransjen.

Antall piksler alene sier imidlertid lite om hva slags bildekvalitet man kan forvente. Det er et innfløkt samspill mellom optikken, bildesensoren og den øvrige elektronikken i et kamera som bestemmer bildekvaliteten. For eksempel kan størrelsen på de enkelte pikslene være viktigere enn antallet.

Nettopp dét var grunnen til at Apple ved lanseringen av iPhone 5s gjorde et nummer av at man hadde økt selve brikkestørrelsen med 15 prosent, uten å øke antall piksler. Med større piksler er digitalkameraene bedre på å holde bildestøyen på et lavt nivå, i tillegg til at de gir bedre bilder under dårlige lysforhold.

iPhone 5s har i tillegg mer lyssterkt objektiv enn både forgjengeren iPhone 5 og søstermodellen 5c. Disse har objektiv med lysstyrke f/2,4, mens den på iPhone 5s er økt til f/2,2 (lavere tall representerer høyere lyssstyrke).

Kombinasjonen av større piksler og høyere lysstyrke representerte en forbedring i lysfølsomheten på hele 33 prosent, hevdet Apple.

I rykteflommen har Macworld UK bestemt seg for å feste mest lit til ryktene om at iPhone 6 kommer til å få et 10-megapikslers kamera med objektiv med lysstyrke f/1,8.

iOS 8

Det er også grunn til å vente at iPhone 6 vil kjøre neste versjon av Apples mobil- og nettbrett-operativsystem, iOS 8. I juni avholder Apple sin årlige store utviklerkonferanse, WWDC (World Wide Developer Conference), og det spås at iOS 8 vil bli vist her og bli tilgjengelig utpå høsten, like før lanseringen av iPhone 6.

Mens forrige iOS-oppgradering representerte en ganske omfattende fornyelse, med et nytt og ganske minimalistisk brukergrensesnitt, er det neppe grunn til å tro at det blir så dramatiske forskjeller med iOS 8.

iPhone-brukere drømmer om lengre batterilevetid på mobilene sine. Macworld UK er enig i at dette er et berettiget ønske, men påpeker at med Apples krav til at iPhone fortsatt skal være så tynn og lett som mulig, er det neppe mulig å få plass til særlig kraftigere batteri enn i dag – selv om batteriteknologien stadig utvikler seg.

Bedre strømsparing

Derimot kan neste iPhone få bedre strømsparingsfunksjoner, for eksempel slik Sony og Samsung har gjort det. Når gjenværende batterikapasitet er i ferd med å bli liten, stenges alle apper som kan tenkes å dra strøm i bakgrunnen, og til slutt skifter skjermvisningen fra farger til sort/hvitt for å spare batteriet ytterligere.

Macworld UK spår en ny prosessorgenerasjon ved neste iPhone-oppgradering, opp fra dagens 64-bits A7-prosessor til en etterfølger som etter alle solemerker vil hete A8. Denne i seg selv vil neppe gi noen bastant opplevelse av økt ytelse, ettersom dagens iPhone allerede er ganske kraftig.

Derimot kan det få betydning for brukeropplevelsen hvis Apple bestemmer seg for å øke internminnet fra én til to eller tre gigabyte RAM, slik flere av konkurrentene allerede har gjort. Det er særlig fleroppgavekjøringen som vil nyte godt av mer minne, påpeker Macworld UK.

Maks lagringsminne på dagens iPhone 5s er 64 gigabyte, mens iPad Air kan bestilles med opptil 128 GB. Macworld UK tror at en økning til 128 GB også på iPhone 6 er mulig, men at denne opsjonen trolig blir for dyr for de fleste.

Blant de øvrige forandringene antyder Macworld UK at fingeravtrykksleseren kan bli noe forbedret og at Apple kanskje – men sannsynligvis ikke – vil introdusere trådløs lading.

Kjøpe nå, eller vente?

Alt i alt vil iPhone 6 bli en betydelig bedre smarttelefon enn dagens iPhone 5s, til tross for at sistnevnte er et kvalitetsprodukt med imponerende kamera, kraftig prosessor, stor kapasitet og mye bra programvare, skriver Macworld UK.

De som ikke har noe brennende ønske om større skjerm, kan godt kjøpe seg en iPhone 5s i dag. Men vil man ha større skjerm, noe som godt kan komme til å bli det viktigste salgsargumentet for iPhone 6, bør man vente, anbefaler Macworld UK.

Les om:

Komponenter