Slik blir Wired på iPad

Slik blir Wired på iPad

Vil endre måten vi leser blader og aviser på.

Det er litt over en måned til iPad slippes for massene, og det er ikke bare Apple som nå forbereder seg på den nye digitale hverdagen.

En rekke store forlag samt tv- og filmselskaper ser nå på hvordan de kan tilpasse innholdet sitt best mulig på den nye Apple-dingsen. Det kjente teknologimagasinet Wired er allerede klar med sin løsning.

Det var på en konferanse i forrige uke at Wired viste frem en ny digital versjon av bladet myntet på tavle-pc-er som Apples iPad. Applikasjonen, som er laget i samarbeid med Adobe, kombinerer det beste fra begge verdener: detaljert papirmagasin-layout og interaktive web-elementer som Flash-videoer og lyd. Alt er satt sammen med programvare fra Adobe Creative Suite 4.

Flash via omvei

Wired-applikasjonen er basert på Adobes Air-plattform og slippes for iPhone og iPad til sommeren, sier Jeremy Clark i Adobe til Computerworld USA. Den bruker den kommende programvaren Packager for iPhone som vil være en del av Flash i CS5 Professional, som kommer i løpet av året.

Adobes Packager kompilerer Flash-innhold for iPhone og iPad. Det gjør det mulig for Wired å kunne lage en applikasjon og selge den via App Store "akkurat som en hvilken som helst app", forteller Clark.

Safari på iPhone og iPad støtter bare to tilleggsmoduler: Apples QuickTime-mediaspiller og en Preview-applikasjon som viser PDF-filer. Safari blokkerer alt annet, deriblant Flash, RealMedia, Acrobat Reader og Windows Media Player.

Tim Bajarin, analytiker ved Creative Strategies, sier Packager er "en lur, men fascinerende måte å forbigå Apples restriksjoner på".

- Helt ny verden

Filformatet på den digitale utgaven av Wired er ennå ikke bestemt, men ifølge Jeremy Clark vil det ikke være det åpne e-bokformatet ePub, som Apple kommer til å bruke i iBooks-applikasjonen til iPad.

Adobe har fra før av laget en lignende løsning for The New York Times. Applikasjonene fungerer på både Mac OS X, Windows og Linux. Adobe håper å kunne tilby lignende løsninger for andre aviser og publikasjoner i fremtiden.

- Det er en helt ny verden for magasiner, sier Adobes Jeremy Clark i demonstrasjonsvideoen Wired har lagt ut på sine nettsider.

Det har han trolig rett i. Et filmblad vil kunne legge ved filmtrailere i filmanmeldelser, akkurat som et musikkblad vil kunne legge ved lydklipp i plateanmeldelser.

Wireds applikasjon utnytter funksjonaliteten i iPad fullt ut. Med multitouch-bevegelser kan man bla seg frem og tilbake i det digitale bladet. Du kan lagre favoritter og tipse om artikler på sosiale nettsider som Twitter og Facebook. Sjekk ut videodemonstasjonen nedenfor!

Les mer om Adobes nye digitale magasinløsning her. Les mer om Packager for iPhone her.

Les om:

Komponenter