Slik bygget vi Norges mest ekstreme pc

Vi satte sammen de ypperste komponentene på markedet. Prislappen endte på 102 900 kroner.

Publisert Sist oppdatert

For at pc-en vi her omtaler skal være aktuell trenger man ikke bare god økonomi – man bør også ha behov som tilsier at man skal kunne ha behov for kraften som ligger i pc-en. Det gjør imidlertid ikke alle produktene og teknologiene i pc-en uaktuelle for deg.

Skal du for eksempel jobbe med semiprofesjonell video kan løsninger som prosessor og skjerm som her benyttes være høyst aktuell – faktisk kan det også være at den svært kraftige grafikkortløsningen bli aktuell for videobehandling. Har du ikke annet liv enn i spillverden kan både grafikkort, lydkort og tastatur være verdt å merke seg.

Det skal faktisk litt til for å sette opp en pc-konfigurasjon til 100 000 kroner i dag – riktignok utgjør det rent maskinvaremessige «kun» 80 000 kroner, mens resten ligger i programvare. Hensikten er ikke å gjøre det dyrt – da kunne man alltids pekt på Xeon-prosessorer, Quadro-grafikkort, større minnemengder, iSCSI-harddisker osv.

Dette skal være en pc der man på alle områdene har valgt noe av det beste som er å oppdrive, samtidig som det er relevant for en «vanlig» pc, bare prisen på prosessoren alene kan gi en normalt kraftig pc.

Prosessor

Da vi i fjor bygde ekstrem-pc-en var det AMDs Athlon 64 FX-60 som ble valgt som prosessor. Dette var bedre enn hva Intel kunne levere, både når det gjaldt pris, ytelse og effektforbruk/varmeutvikling. For AMDs del har det ikke vært den store utviklingen det siste året. FX-60 har fått en liten økning i klokkefrekvens gjennom modellen FX-62, samt at AMD har lansert sin Quad-FX-plattform.

Sistnevnte er en løsning basert på to tokjerneprosessorer og et meget avansert hovedkort. I praksis er AMDs Quad-FX-løsning lite aktuell. Riktignok har man god ytelse, men prisen, strømforbruket/varmeutviklingen, kompleksiteten og kravene til andre komponenter er høye. I praksis kan vel løsningen sies å være en nødløsning i påvente av AMDs firekjerneprosessorer. Vi kunne godt valgt denne løsningen om hensikten var å få pris- og kompleksiteten opp, men vi anser det som lite hensiktsmessig, selv om et interessant element ville ha vært konfigurasjonen senere kunne ha blitt oppgradert med to firekjerneprosessorer – altså totalt åtte kjerner.

Intel på sin side er klar med firekjerneprosessorer gjennom Core 2 Extreme QX-serien og Core 2 Quad. Core 2 Extreme QX6700 er prosessoren vi har valgt. Denne prosessoren består praktisk talt av to Core 2 Duo-prosessorer koblet sammen. Hver kjerne har en klokkefrekvens på 2,66 GHz og har 2 MB andrenivåbuffer. Core 2 Duo-serien av prosessorer er i sine segmenter bedre enn AMDs Athlon 64 X2- og FX-6x-serier. Det ble ikke lettere for AMD når Intel allerede på slutten av fjoråret kunne starte leveringen av firekjerneprosessorer.

For å få full utnyttelse av en firekjerneprosessor stilles det store krav til bruksområdet. Den store fordelen med såpass mange kjerner får man gjennom programmer som er svært god trådoptimalisering, eller at man har et bruksområde der man kjører flere prosessorintensitive oppgaver samtidig.

Prisen for prosessoren er ca. 9 000 kroner inkl. mva. Mer informasjon: www.intel.com

Prosessorkjøler

Et sentralt element for å holde støynivået til pc-en nede, samtidig som prosessoren effektivt avkjøles, er en god prosessorkjøler. Intels Core 2 Duo-serie har et relativt lavt varmeutviklingsnivå, men firekjernemodellen Core 2 Extreme QX6700 kan under full belastning utvikle hele 130W.

Vi har tidligere god erfaring med Zalmans CNPS9500-kjølere, både effektivitetsmessig og støynivåmessig. Nylig kom Zalman på markedet med en oppskalert versjon av kjøleren, CNPS9700. En stor vifte med regulator i kombinasjon med en kjøleribbe i kobber med et veldig høyt flateareal gjør at CNPS9700 leverer et svært godt resultat. Slik konstruksjonen er, vil oppvarmet luft blåses direkte mot viften bak i kabinettet. Kjøleren kan benyttes på de fleste av Intels og AMDs prosessorer fra de siste årene.

Kjøleren ga imidlertid en viss utfordring pga. størrelsen. I de fleste standardkabinetter bør ikke kjøleren forårsake problemer, men avstanden mellom prosessor og viften i toppen av Lian-Li-kabinettet ble liten. Løsningen ble imidlertid enkel – kjøleren kan snus 90 grader og luften fra kjøleren går mot viften på toppen av kabinettet i stedet for bak i kabinettet. Er man imidlertid usikker på plassen i pc-en kan CNPS9500-serien være et tryggere valg, selv om ytelsen ikke er like god.

Hvorfor ikke vannkjøling på et slikt system? På sett og vis kunne det ha vært en fordel, men kompetanse i henhold til bruk og vedlikehold, samt forsendelse av systemet er et element vi har måttet ta hensyn til.

Prisen for kjøleren er ca. kr 500 inkl. mva. Mer informasjon: www.zalman.co.kr

NESTE SIDE: Hovedkort, grafikkort og minne

Del 1: Prosessor Del 2: Hovedkort, grafikkort og minne Del 3: Lagringsmedier Del 4: Kabinett, strømforsyning og skjerm Del 5: Skriver, lydkort, høyttalere Del 6: Tastatur, mus, bredbåndsruter og programvare