Slik får du 64-bit Snow Leopard

Slik får du 64-bit Snow Leopard

Brukertips: Apples nye operativsystem OS X 10.6 kan kjøres i 64-bit modus, men gjør det ikke automatisk.

Med OS X 10.6 Snow Leopard har Apple gått til tegnebordet og skrevet om nesten alle systemprogrammene til 64-bit kode (unntakene er DVD-spiller, Front Row, Grapher, iTunes og X11). Dette muliggjør bruken av mer hukommelse i maskinene - faktisk er Snow Leopard forberedt for hele 16 terabyte RAM. Utover dette blir operativsystemet også sikrere - og ikke minst kjappere.

LES OGSÅ: Snow Leopard blir et kupp

Har du en nyere Mac, er du forberedt for fremtiden straks Snow Leopard kommer i butikken. Det vil i praksis si en Mac med Core 2 Duo- eller Xeon-prosesor. Dersom du er usikker på hva du har, så kan du sjekke din maskin for 64-bit ved å kjøre følgende kommando i Terminalen (vises strengen "EFI64" i resultatet er du klar):

ioreg -l -p IODeviceTree | grep firmware-abi

Standard-oppstart i 32-bit-modus

Men - og det er ofte et men: OS X 10.6 kommer bare i én versjon. Ikke noe å fortvile over, riktignok. Apple gjør dette for at vi skal slippe å måtte bry oss unødvendig. Men også fordi du sannsynligvis sitter på programmer og ikke minst skrivere og liknende som fremdeles kun har 32-bit drivere. Godt tenkt. Det du også skal vite, er at Apple har bestemt seg for at det er denne 32-bit kompatibilitetsmodusen operativsystemet starter i som standard.

LES OGSÅ: Snow Leopard vs. Windows 7: Oppgradering

En enkel måte å sjekke dette på er å gå til Systemprofil-programmet og se på hva som står under «Programvare» (du kan gå via «Om denne maskinen» og velge «Mer info...»). Det er en egen rubrikk for 64-bit kjerne og utvidelser, og denne vil sannsynligvis stå på «Nei» (32-bit). Og det er to måter å tvinge operativsystemet over til å starte i 64-bit modus.

Du kan enten gå og redigere 'com.apple.Boot.plist' (noe du får finne ut av selv på nettet) eller simpelthen følge dette enkle trikset: Hold nede tastene «6» og «4» mens du starter / omstarter Mac-en for å tvinge frem 64-bit modus. Sjekk gjerne Systemprofil for å se om 64-bit er slått på. Tilsvarende kan man holde inne tastene «3» og «2» for å starte i 32-biters modus.

Hva er nytten av 64-bit?

Den største forskjellen mellom vanlig 32-bit og 64-bit ligger i adresseringen av RAM. Det man skal vite er at selv om man ikke har en nyere 64-bit prosessor, kan man likevel kjøre 64-bit programmer på SnowLeopard - men man nyter ikke godt av den tekniske forskjellen. I 64-bit ligger det også det at slike prosessorer har forbedrede regnefunksjoner, som er langt raskere, og kjappere registere. Så har du en nyere Mac som støtter 64-bit i prosessoren, vil du ha glede av å kjøre hele OS-kjernen i 64-bit modus.

Via 9to5Mac.

Komponenter