Slik får du raskere pc

Slik får du raskere pc

Slik blir du kvitt programvare som ligger og suger kraften ut av pc-en din.

Den raskeste vei til raskere og mer stabil pc er å få rensket bort unødvendig programvare.

Programmer du ikke har bruk for, ender opp på pc-en din på flere måter. Ofte laster man ned et program, og sammen med programmet man laster ned får man masse andre programmer man verken ønsket eller var klar over.

Og dersom du har fått deg en ny pc, er sjansen stor for at den er full av programvare som tar opp unødvendig plass på harddisken og som bruker systemressurser. Det er ikke for å være snill med deg at den nye pc-en din er full av programvare når du får den levert. Og det er heller ikke for å gjøre pc-en mer anvendelig. Pc-produsentene får nemlig betalt av programvareleverandørene for å installere programmer på din nye pc. Dermed er også disse programmene en av grunnene til at nye pc-er er så billig. Dette kan du lese mer om i denne saken:

Gjør pc-ene billigere - men tregere.

Haugevis av programmer

De medfølgende programmene er mer eller mindre nyttige. For eksempel kan det jo noen ganger være greit at det ligger et antivirusprogram der allerede ved oppstarten. Men noen programmer kan være mer til irritasjon og frustrasjon enn til nytte. Hva du finner av gode eller ikke fullt så gode programmer på en ny pc varierer. Hvis du for eksempel kjøper deg en ny Toshiba-pc beregnet på forbrukermarkedet, får du ikke bare en 30-dagers demoutgave av et antivirusprogram. Du får også spilltjenesten WildTangent, Skype, Microsoft Bing Toolbar, Bing Search, Windows Live Essentials, Microsoft Office Starter 2010 (reklamefinansiert Office-version) og lenker til tjenester fra eBay og Amazon.

Jo flere programmer, jo flere feilkilder og mer mas!

Mange av programmene kjører i bakgrunnen, sløver ned pc-en og stjeler harddiskplass (kanskje ikke det største problemet i dag). Jo flere programmer du har på pc-en din, jo flere potensielle feilkilder har du også. Programmene krasjer jo fra tid til annen, med varierende konsekvenser. Og mange av programmene vil gjerne kjøre en eller annen slags automatisk oppdateringsrutine som kan være irriterende nok i seg selv, når den de neste årene ber deg støtt og stadig om å få lov til å laste ned en ny versjon, og kanskje til og med få omstarte pc-en.

Og dersom du har planer om å installere antivirusprogram selv, kan du få store problemer om du ikke fjerner antivirusprogrammet som følger med.

Vårt råd er at du går kritisk gjennom hvilke programmer som ligger på pc-en og sletter de programmene du neppe kommer til å bruke. Da får du en raskere pc med mindre problemer!

Du kan selvsagt bruke avinstalleringsfunksjonen i Kontrollpanel, men vi anbefaler deg å ta en titt på programmet PC Decrapifier. Dette programmet gir en god oversikt over hva slags ræl som ligger på pc-en din, og lar deg fjerne flere programmer på én gang. Vi har tidligere testet PC Decrapifier:

LES OGSÅ:

TEST: PC Decrapifier - Fjerner "søppelprogrammene"

Trenger du hjelp av en nerd til å rydde pc-en din? Da kan du teste ut GeekBuddy. (Les:

Nerdekompis hjelper deg med pc-en)

PC Decrapifier er gratis til privat bruk. Du kan laste ned PC Decrapifier her.

Et annet populært program er IObit Toolbox. Programmet viser deg hvilke programmer som starter automatisk på din pc, og forteller deg hva det enkelte programmet gjør, om det er viktig for pc-en din eller ikke, slik at du lett kan slå fast om du kan fjerne det fra oppstartsrutinen uten at du får problemer.

Last ned IObit Toolbox her .

Hva slags søppelprogrammer fikk du med din nye pc? Hvordan rydder du harddisken din? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under, eller på vår Facebook-side .

Les om: