Slik finner iPhoto 09 ansikter

Slik finner iPhoto 09 ansikter

Apples iLife 09-pakke har flere interessante nyvinninger, spesielt i iPhoto.

Redaktør Chris Breen hos amerikanske Macworld.com har testet nye iPhoto '09, og forteller om sine erfaringer med to nye funksjonaliteter i iPhoto '09: Ansiktsgjenkjenning og stedsgjenkjenning.

Han er dessuten en ivrig amatørfotograf selv, og i videoen nedenfor gir han en kort, men utførlig innføring i disse nye, nesten «magiske» evnene til iPhoto.

Ansiktsgjenkjenning

Den første nyvinningen er ansiktsgjenkjenningen. Det kreves intet spesielt teknisk tilbehør for dette. Du velger ut et ansikt i et bilde du har i biblioteket ditt, og på bakgrunn av dette vil iPhoto '09 lete gjennom biblioteket for å finne flere instanser av samme ansikt.

De første gangene kan det hende at programmet trenger din hjelp for å få bekreftet om det har rett i sine antakelser. Men iPhoto lærer, og etterhvert går det hele av seg selv. Bildene tagges så med navnet, slik at du senere raskt kan søke opp bilder av denne personen. Det sies at ansiktsgjenkjenningen til og med fungerer på katter!

Geotagging

Og så var det stedsgjenkjenning. iPhoto bruker ikke bilde-informasjonen til å finne frem til stedene - du er avhengig av geografiske meta-data for dine bilder som underlag. Har du tatt bilder med en iPhone 3G, for eksempel, vil stedet bildet er tatt på bli en del av selve billedfilen, og dermed dukke opp i iPhoto.

Etterhvert finnes det også en del kameraer på markedet som har GPS innebygget, som for eksempel Nikons Coolpix P6000. Det er også mulig å kjøpe eksterne GPS-enheter for utvalgte speilrefleks-kameraer.

Dessuten finnes det GPS-moduler som er helt uavhengige av kameraet, men da er det opp til deg å passe på at riktig geo-informasjon kobles til rett bilde i ettertid. I enkelte tilfeller finnes det egen programvare som medfølger slike enheter.

Hensikten er selvfølgelig at dine bilder kan sorteres etter steder, slik at du kan navigere verdenskartet, og så vise bilder basert på hvor i verden de er tatt.

Men du er heldigvis ikke begrenset til en GPS-modul for å få dette til å fungere - du kan selv manuelt geotagge bildene dine i etterkant. Det er ikke sikkert det er hensiktsmessig å gjøre dette super-nøyaktig, men påskebildene fra hytta eller sommerferien på Ibiza kan lett kodes som en stor gruppe.

Både ansiktsgjenkjenning og stedlighet er flotte nykommere i iPhoto '09, og kan sies å være grunn i seg selv til å oppgradere. Informasjonen kan også brukes videre i andre sammenhenger, for eksempel kan iPhoto '09 kobles mot Facebook. Ta en titt på videoen under, så ser du fort hva det hele dreier seg om.

Macworld.no kommer forøvrig snart med egne tester av de nye Apple-programmene for 2009.

Les om:

Komponenter