Slik fjerner du iWork 09-trojaner

Slik fjerner du iWork '09-trojaner

Her viser vi deg hvordan du får fjernet iWork '09-trojaneren - gratis.

En piratkopiert versjon av nye iWork '09 viser seg å inneholde en trojaner.

Mac-brukere har vært forskånet for virus-faren, mye takket være den robuste Unix-kjernen som OS X er bygget over. Det er per i dag ingen kjente virus for denne platformen i omløp - kun teoretiske konsepter er kjent.

LES OGSÅ: Et virus du faktisk vil ha

Men det finnes en og annen trojaner i sirkulasjon, og hovedgrunnen til infeksjon er som oftest uvitenhet på brukersiden. Dette inkluderer den potensielle faren som utgjøres ved å laste ned piratkopiert programvare fra nettet.

Mac-trojaner

Det sistnevnte kan skje med Apples iWork'09-pakke. Enkelte versjoner som er tilgjengelige blant annet på torrent-nettverk inneholder en trojaner kalt OSX.Trojan.iServices.A. Dette ble oppdaget av sikkerhets-firmaet Intego.

Risikoen beskrives som alvorlig, selv om det er uvisst hvilken skade som eventuelt kan påføres. Så langt virker det som om trojaneren i første omgang installerer seg selv på harddisken på et oppstarts-område med rot-tilgang. En bakdør åpnes mot en ekstern server, og dette kan føre til nedlasting av kompromitterende applikasjoner.

Gratis-program

Men det finnes heldigvis hjelp, i form av et gratis-program tilgjengelig fra SecureMac. For brukere som har mistanke om at de kan ha blitt infisert, anbefales det å vurdere å kjøre programmet for eventuelt å eliminere infeksjonen. Programmet, iWorkServices Trojan Removal Tool, kan lastes ned her.

En annen lærepenge er jo at det kanskje ikke er så lurt å satse på piratkopiert programvare...

Komponenter