Slik fungerer Flash

Slik fungerer Flash

Guide: Tre nye flash-baserte teknologier kommer til å bli stadig mer vanlig i bærbare i tiden fremover: Solid State Drive, hybriddisker og Intel Turbo Memory.

De tre nye teknologiene har til felles at de er flashminne-baserte. Pris per gigabyte er langt høyere enn for vanlige harddisker, men de nye teknologiene byr også på noen spennende fordeler...

Solid State Drive

Flere aktører har allerede lansert bærbare pc-er med såkalt Solid State Drive (SSD). Dette er en «harddisk» basert på flashminne, og man vil i første omgang se maskiner med 32 og 64 GB SSD.

LES OGSÅ: Den store bærbarguiden

SSD har flere fordeler kontra vanlige harddisker. Enheten er uten bevegelige deler, hvilket blant annet gjør at den tåler støt bedre. Det er også fordeler når det gjelder varmen enheten kan operere i, samt at den benytter langt mindre strøm og utvikler mindre varme enn vanlige harddisker. Det er ikke bare under direkte operasjoner strømforbruket er mindre. En vanlig harddisk spinner også når den ikke er i direkte bruk, og går den i ventemodus blir det en forsinkelse når disken skal spinne opp. Ifølge uttalelser fra Intel, vil en strømbesparelse på 1 watt kunne gi en bærbar pc opptil 15-20 minutters lengre batterilevetid i en del tilfeller.

Siden man ikke har mekanisk operasjon har man heller ikke støy, og generelt forventer man at levetiden for SSD skal være langt lengre enn for harddisker (med andre ord mindre feilrate). Normalt sett vil også en SSD kunne være lettere.

Et viktig punkt er også ytelse. Aksesstiden for flashminne er langt bedre enn for harddisker, hvilket gjør at SSD gjerne vil være raskere. Ytelsen holdes også konsist i hele lagringsområder, og på grunn av bedre aksesstid vil ikke fragmentering påvirke i like stor grad. Tradisjonelle disker kan imidlertid være raskere på operasjoner mot større filer, det vil si sekvensielle operasjoner.

Den største ulempen foreløpig er pris. En 32 GB SSD vil koste flere ganger mer enn en 250 GB vanlig 2,5-tommers harddisk. Nå i utgangspunktet snakker man gjerne om rundt 4 000 kroner ekstra for å få en maskin levert med 32 GB SSD i stedet for en vanlig harddisk (for eksempel rundt 100 GB) hos de produsentene som kan tilby det. Skal man ha løsninger etter hvert med 64 GB, blir nok de i første omgang langt mer enn dobbelt så dyre som 32 GB-modellene. Det er også selskaper som har lansert 128 GB SSD, men så vidt vi vet kan dette foreløpig ikke leveres.

Flashminne som benyttes til SSD kan leveres med varierende ytelse. Det vil si at ytelsen for behandling av store filer / sekvensielle operasjoner kan variere stort blant SSD-diskene. Som for usb-minnepinner forventer man å se at enkelte produkter vil benytte svært raskt minne, mens andre vil benytte tregere minne for å redusere kostnaden. Når det gjelder hastigheten som oppgis av produsentene, er det noen som oppgir maksimalhastighetene for kun lesing, mens andre oppgir hastigheter både for lesing og skriving (skriving er tregere enn lesing). Samtidig er det de som kun oppgir hastigheten for selve grensesnittet, altså for eksempel 150 MB/sek for en SSD som benytter Serial ATA.

Foreløpig anser vi SSD til å være for dyrt til direkte å kunne anbefales. Fordi flashminneprisene antas å fortsette å falle raskere enn diskprisene, tror vi på sikt at SSD vil bli høyaktuelt, men man bør være oppmerksom på at det kan komme til å bli relativt store forskjeller i ytelse.

Hybriddisker

Enkelte produsenter vil levere harddisker som benytter flashminne som en ekstra buffer på harddisken. For eksempel har Samsungs FlashON-harddisker 256 MB flashminne. Bakgrunnen for dette er å redusere antall diskoperasjoner gjennom at mer av dataene man har benyttet blir liggende i bufferen. Gjennom dette vil man kunne gi noe økt ytelse samtidig som strømforbruket reduseres. Hvor mye man i praksis kan snakke om vet vi foreløpig ikke.

Intel Turbo Memory

Intel Turbo Memory har tidligere vært kjent under kodenavnet «Robson» og er en del av Intels nyeste Centrino-plattform basert på 965-serien av brikkesett. Hvorvidt teknologien implementeres er imidlertid opp til hver enkelt produsent. Teknologien benytter flashminne på hovedkortet, i stedet for på harddisken slik som på hybridharddisker. Ifølge Intel skal løsningen være enda mer strømbesparende enn hybriddisker og gi bedre ytelse – Ifølge deres egne tall skal man blant annet kunne få 20 prosent raskere oppstartstid for Windows Vista, og opptil en halvering av oppstartstiden for applikasjoner man benytter ofte.

Vi har ennå ikke testet dette i praksis, og tør derfor ikke si noe direkte om forholdet mellom pris og reell ytelse. Flere produsenter har allerede lansert modeller som benytter teknologien – andre igjen har uttalt at de mener man kan få mer igjen for pengene ved å utstyre pc-en med mer minne i stedet for Turbo Memory-teknologien. Man skal huske at også Windows benytter ledig minne blant annet til å bufre data/filer som nylig har blitt brukt. Med den lave prisen minne har i dag, og hvor mye en oppgradering fra 1 GB til 2 GB kan bety for mange, har vi tro på at mer minne kan være mer effektivt enn Turbo Memory. Det beste kan jo imidlertid være begge deler hvis implementasjonsprisen for teknologien reduseres ytterligere.

LES OGSÅ: Lettvekter med 11 timers batterilevetid

Les om: