Slik fungerer Opera Coast på iPhone

TEST: Norsk iPad-app har fått iPhone-avlegger.

Publisert Sist oppdatert

Det norske programvare-huset Opera Software har nå lansert en dedikert iPhone-versjon av nettleseren Opera Coast, som kom for iPad i fjor.

Noen vil sikkert si at det er mer enn nok nettlesere på markedet. Og de fleste ligner til forveksling på hverandre.

Det er der Opera Coast for iPhone - og iPad - skiller seg ut.

Moderne betjening

Både brukergrensesnitt og layout er helt annerledes. Her er det de «moderne» betjeningsmåtene som gjelder, med sveiping, peking, klikking og tapping - og minimalt med innskriving av nettadresser. Å bruke it-faguttrykk som URL i samme setning som Coast, blir litt som å banne i kjerka.

Jo da, naturligvis er også Opera Coast avhengig av URL-er for å kunne hente inn de nettsidene du ønsker å se på. Og når programmet er nyinstallert, må du regne med å bruke en del tid på å taste inn slikt som www.macworld.no og www.pcworld.no.

Eller i hvert fall nok av hovedordet i URL-en til at Google greier å finne frem. For når du sitter og taster, jobber Google og Coast hele tiden i bakgrunnen med å prøve å gjette seg til hva du er på jakt etter. Rett og slett for at du skal slippe å taste mer enn høyst nødvendig.

Morsom å bruke

Det er når du har fått vært innom en del nettssteder og fått lagret og organisert bokmerkeikonene dine at Coast-appen begynner å bli morsom å bruke. Og det er om å gjøre å ikke gi opp før du kommer dit.

Jeg må vel innrømme i ettertid at det var det jeg gjorde da jeg prøvde iPad-versjonen av Coast for en stund siden. Jeg kom meg liksom aldri helt i land - ellers skal vi kanskje si inn til kysten - i arbeidet med å dandere bokmerkeikonene slik jeg ville.

Man kan velge å ha enten ni eller 12 bokmerkeikoner på hver skjermside.

Nå når iPhone-versjonen av programmet er kommet, har jeg lagt mer flid i arbeidet og har begynt å få opp flere sider med bokmerkeikoner - du kan ha ni eller 12 per side, jeg anbefaler ni - som stemmer overens med mine internett-vaner både for jobb og fritid.

Du finner ingen navigasjonsknapper eller -piler når du er inne på et nettsted. Hvis du har vært inne på en artikkel i en nettavis, blar du tilbake til nettavisens forside ved å sveipe, som er kjernen i navigeringen i Coast.

Og jeg kan glede meg over at bokmerkeikonene synkroniseres automatisk mellom iPhone-en og iPad-en. Så da blir jo Coast-installasjonen min på iPad også velfungerende.

Et lite forbehold

Med det lille forbeholdet at jeg har observert at denne synkroniseringen av og til virker litt ustabil eller i hvert fall kan ta såpass lang tid at man opplever det som om det ikke fungerer lenger.

Kanskje jeg er bortskjemt. Opera har jo lang erfaring og gode resultater å vise til når det gjelder synkronisering av bokmerker i sine mer «klassiske» nettlesere. Vi får se om det kommer en forbedring i denne funksjonen etter hvert, for den er veldig kjekk å ha for dem som stadig vekk svitsjer mellom iPhone og iPad.

Appen byr også på en vurdering av sikkerheten til nettstedene man besøker. Når man klikker på symbolet i nedre høyre hjørnet, går Coast over i en visning som ligner på bakgrunnsvisningen av anvendte apper i iOS. Man får se den nettsiden man er på og kan bla sideveis til dem man nylig har besøkt

Fra denne visningen kan man fjerne nettsider ved å sveipe oppover, få frem informasjon om nettstedenes sikkerhetsnivå ved å sveipe nedover eller klikke på en stor i - for informasjon - foran nettstedsnavnet. Man kan også klikke på en pil som gir fem nye valg: å sende nettsiden til utskrift, som e-postmelding, som link i en sms-melding, i en twittermelding eller til Facebook.

Konklusjon

Noen vil sikkert avvise Opera Coast som en overforenklet nettleser som riktignok demonstrerer evne til nyskaping, men som ikke tar tilstrekkelig hensyn til behovene til profesjonelle brukere.

Jeg for min del mener absolutt at programmet demonstrerer sans for fornyelse, men jeg mener også at denne fornyelsen godt kan utnyttes av kravstore brukere.

Man må bare jobb litt mer intenst i begynnelsen for å tilpasse appen til sine egne ønsker og behov.

Når man svitsjer mellom «klassiske» nettlesere, er det som regel enkelt å kopiere bokmerkelister over fra én nettleser til en annen. Med Opera Coast starter man litt mer på bar bakke.

Men hvis man legger litt flid i arbeidet til å begynne med, opplever man etter en stund at Coast er en svært effektiv nettleser.

Særlig på en så liten skjerm som på iPhone tror jeg man svitsjer raskere mellom nettsteder enn ved å bla på tradisjonelt vis i en bokmerkeliste.

Coast anbefales.

Appen er gratis. Du finner Coast-nedlastingen hos iTunes her .