Slik gjør du iCal mindre irriterende

Slik gjør du iCal mindre irriterende

Lion-versjonen av iCal er omdiskutert. Her er løsninger på noen av problemene.

Det er få ting folk har blitt så irritert på i OS X Lion, som endringene gjort i det innebygde kalenderprogrammet iCal. Ikke bare er programmets grensesnitt sterkt inspirert av iPhone og iPad, men oppførselen til programmet har også blitt endret på måter som kan irritere iCal-brukere uansett hvor mye eller lite de bruker programmet.

Amerikanske Macworld har samlet sammen en håndfull av sine største irritasjoner, og prøvd å finne løsninger. Har du noen flere? Del dem gjerne i kommentarfeltet nederst.

Spørsmål: Hvorfor er hendelser som standard satt til å vare hele dagen, og hvordan kan jeg endre dette?

Svar: Standardvarigheten for hendelser er avhengig av hvilken kalendervisning du bruker. Når du dobbeltklikker for å opprette hendelser i tidligere versjoner av iCal, blir en ny, en timeshendelse opprettet uansett hva slags visning du bruker. Gjør du det samme i månedsvisning i Lion - klikk på en av knappene øverst i vinduet for å svitsje mellom Dag, Uke, Måned og År - opprettes en ny heldagshendelse. Tilsvarende metode i dags- eller ukesvisning oppretter en timeshendelse. For å endre varigheten, er du nødt til å redigere hendelsen. Velg hendelsen, trykk på Kommando-I og gjør endringer i Info-vinduet. (Alternativt kan du også trykke på Kommando-E for å åpne Rediger hendelse-vinduet.)

Hvis du dobbeltklikker for å opprette en hendelse i månedsvisning, og deretter taster inn et klokkeslett sammen med navnet på hendelsen (for eksempel Løpetur klokken 20), vil iCal opprette en timeshendelse med klokkeslettet du spesifiserer.

Hvis du er i månedsvisning - gjelder også andre visninger - kan du også trykke på Kommando-N (eller klikke på +-knappen) for å vise Opprett hurtighendelse-boksen øverst til venstre i iCal-vinduet. Skriv deretter tekst inn i feltet for å opprette en hendelse. Skriv for eksempel inn "Spaghetti til middag 25/9" og så får du opp en heldagshendelse på den datoen. Hvis du legger til et klokkeslett for når du vil gjøre dette, for eksempel "Spaghetti til middag 25/9 klokken 18", vil hendelsen som standard ha en times varighet. Du kan selvfølgelig endre detaljene i Info-vinduet som vises når du trykker på Retur-knappen. (Merk: Hvis du ikke spesifiserer en dato i vinduet, vil hendelsen legges til den nåværende dagen. Du kan spesifisere en spesifikk dato ved å skrive inn en dag eller dato i vinduet.)

Spørsmål: Standardvarigheten på nye hendelser er på en time. Kan jeg endre dette?

Svar: Ikke i iCals grensesnitt eller innstillinger, men som vanlig finnes det en måte å gjøre dette på i Terminal. Åpne Terminal (i /Programmer/Verktøy), og skriv (eller klipp og lim) inn følgende tekst hvis du vil få hendelsene til å vare 30 minutter som standard:

defaults write com.apple.iCal 'Default duration in minutes for new event' 30

Trykk på Retur-tasten. Hvis iCal kjører, avslutt programmet og starte det på nytt for at endringene skal tre i kraft.

Hvis du vil ha en annen varighet, erstatt "30" med noe annet. Hvis du vil endre det tilbake til en time, kjør den samme kommandoen med "60" som varighet.

Spørsmål: Jeg hater pastellfargene iCal bruker som standard hendelsesfarger. Hvordan kan jeg endre dette?

Svar: I iCals månedsvisning er det vanskelig å skille hendelser fra hverandre. Tidligere var hele hendelsen merket med fargen til sin kalender; nå vises bare en farget prikk. I dags- eller ukesvisning, er fargene mer fremstående, men du vil kanskje endre dem til farger som skiller seg ut mer.

Du kan ikke endre fargene for ulike hendelser i en kalender, men du kan endre fargen på en kalender og alle dens hendelser. For å gjøre dette, klikk på Kalendere-knappen øverst til venstre i iCal-vinduet. Høyreklikk på en kalender, og velg Vis info. Til høyre for kalendernavnet er et sprettoppvindu som lar deg velge farger. Klikk på denne menyen, og velg deretter Annen for å vise et fargehjul. Velg fargen du ønsker, og klikk deretter på OK. Fargene vil fremdeles være pastellaktige i dags eller ukesvisning, men du kan gjøre dem litt mer fremstående ved å eksperimentere med rikere, mørkere farger.

Spørsmål: Jeg ønsker å ha Kalendere-sidelinjen synlig enhver tid som jeg kunne i tidligere versjoner av iCal. Kan jeg det?

Svar: Nei. Cupertino mener ikke at du trenger å se dette. Beklager.

Du kan bruke et alernativt kalenderprogram, som BusyMacs BusyCal, som ikke bare ser ut som iCal gjorde før, men kommer med ekstra funksjoner som du kan finne enda mer nyttig. (Vi liker muligheten til å se værvarselet i BusyCal-kalenderen. Flerbruker-redigering er også kjekt.)

Spørsmål: Hvordan kan jeg kvitte meg med det forferdelige skrivebordskalender-temaet?

Svar: Lion Tweaks, som vi tidligere har skrevet om her på Macworld, lar deg erstatte det nye grensesnittet med en mer nøytral aluminiumslook. Husk at du gjør denne typen endringer på egen risiko, ettersom den erstatter noen filer inne i iCal-applikasjonen.

Spørsmål: Jeg har akkurat oppgradert til Lion, og hendelsene mine vises ikke iCal, men hvis jeg går til MobileMe-nettsiden, gjør de det. Hvordan får jeg dem opp i iCal?

Svar: Dette skjedde med oss et par uker etter at Lion ble installert. Apple har på et eller annet tidspunkt tilsynelatende skrudd av MobileMe-synkronisering for kalendere. Du vil se at Kalendere ikke lenger vises i synkroniseringsdelen av MobileMe-innstillingene. For å skru på kalendersynkronisering, gå til iCals instillinger (iCal > Valg), klikk på Kontoer, og deretter på me.com- eller mac.com-kontoen, og under Kontoinformasjon marker valget Aktiver denne kontoen.

(Skrevet av Kirk McElhearn, Macworld USA. Oversatt og bearbeidet av Kirsti Østvang.)

Komponenter