Slik hindrer du innsyn

Lei av at passasjeren ved siden av deg leser det du selv leser – og skriver – på iPad-en din?

Publisert Sist oppdatert

Den tyske produsenten Leitz er på banen med beskyttelse mot sideveis-innsyn på iPad.

Leitz Complete Privacy Case er et komplett etui for iPad. Etuiet dekker både forsiden og baksiden av nettbrettet og byr dessuten på stor fleksibilitet.

Du kan enkelt vippe opp skjermbeskyttelsen dersom du har behov for å se skjermbildet slik det egentlig er.

Dette kan være aktuelt for eksempel når du driver med bildebehandling eller ser på en film og helst vil se farger og lysstyrke uforstyrret av noe som helst slags beskyttelsesglass.

Konkurrerende løsninger der du må klebe en gjennomsiktig folie utenpå nettbrett-skjermen, egner seg dårlig hvis du ønsker å kunne skifte kjapt mellom å ha skjermbeskyttelsen på plass og å kunne fjerne den.

Etuiet fra Leitz har to utfellbare støtteben på baksiden, slik at nettbrettet lett kan plasseres på et bord i skråstillingen, både bratt og med svak helling.

Beskyttelsesskjermen har så vidt vi har erfart ingen negativ innvirkning på berøringsskjerm-funksjonaliteten på iPad-en.

Derimot gjør den jo skjermbildet noe mørkere, også sett rett forfra. En ikke altfor vitenskapelig test med digitalkamera tyder på at lystapet tilsvarer rundt én blenderåpning. Det er ikke så mye, men trolig vil de fleste sette opp lysstyrken på skjermen noe for å kompensere for lystapet, noe som kan få litt betydning for batteritiden. Men kanskje mer i teorien enn i praksis.

Effektiv innsynsbeskyttelse

Innsynsbeskyttelsen er effektiv. Personen som sitter ved siden av deg på bussen, toget, trikken, t-banen eller flyet vil i beste fall bare kunne se litt av den ene siden av skjermen din, og sitter dere i normal avstand fra hverandre, vil vedkommende sannsynligvis ikke kunne se noe som helst, bare en grå-sort flate.

Det er først når dere har hodene nesten helt inntil hverandre at personer som sitter ved siden av deg, kan se iPad-skjermen skikkelig. Og så intimt sitter man sjelden på et offentlig transportmiddel.

Fotografiet gjengir ikke helt identisk inntrykk av det øyet ser, men vi får i hvert fall en antydning av hvor mye Leitz-skjermbeskyttelsen skjuler sideveis. Til venstre med beskyttelsen aktivert; til høyre er beskyttelsesskjermen nedfelt. Når man ikke bruker stativfunksjonen, kan beskyttelsesskjermen felles inn bak iPad-en. (Foto: Toralv Østvang)

På den andre siden er jo ulempen med sideveis-innsynsbeskyttelse at man ikke så lett kan vise frem innholdet til andre uten at man må stå eller sitte svært tett sammen. Da er Leitz-løsningen kjekk å ha, nettopp fordi du så kjapt kan vippe opp skjermbeskyttelsen.

Vi har ikke prøvd Leitz-løsningen på fly. Teoretisk er det naturligvis mulig at en person som sitter bak deg og litt til siden for deg, vil kunne se innholdet på iPad-skjermen hvis to av seteryggene er justert slik at man kan se mellom dem. Til gjengjeld sitter vedkommende da lengre unna og ser i hvert fall neppe tekst i liten skrift.

Ikke i høyden

Den situasjonen som løsningen er minst effektiv i, er når man sitter på for eksempel t-banetoget med ryggen mot et område der det står passasjerer som ikke har sitteplass. Innsynsbeskyttelsen virker bare sideveis, ikke i høyden, og en passasjer som står rett bak deg, kan derfor ha en brukbar sjanse til å se skjerminnholdet.

Leitz-løsningen er ikke helt billig, med en veiledende pris på 795 kroner. Det finnes også en variant for iPad mini til 659 kroner veiledende. På prisjakt.no fant vi laveste pris på henholdsvis 653 og 554 kroner inklusive mva., eksklusive frakt, og hos Dustin Home endte vi opp med 598 kroner for iPad-versjonen, inklusive mva. og frakt.

Til sammenligning kan vi nevne at Apples egen Smart Case for iPad Air koster 649 kroner, men da får man bare et etui med vanlig deksel over skjermen, ikke noen aktiv innsynsbeskyttelse.

Leitz Privacy Case kommer i separate modeller for landskap- og portrettmodus, så hvis du foretrekker å bruke iPad-en “på høykant”, må du velge portrettmodus-modellen. Prisene er de samme.

Dessverre fungerer ikke løsningen med nye iPad Air. Den er for tynn og smal til etuiet, og du mister tilgangen til noen av portene og knappene. (Vi har prøvd.) Vi regner med at Leitz kommer med en Air-tilpasset versjon om ikke lenge.

Vi testet Leitz-løsningen på iPad 4. generasjon fra høsten 2012, med Retina-skjerm. Den passer også til iPad 2, som kom allerede i januar 2011 og som Apple har beholdt som billigste iPad-modell i dagens sortiment. Og for 3. generasjon, som kom i mars 2012.

Vi regner med at modellen for iPad mini fungerer greit også for nyeste mini-modell, da den har samme dimensjoner som den første iPad mini fra 2012.

Konklusjon

Leitz Complete Privacy Case for iPad er et produkt som vi i testperioden har satt større pris på enn det som forhåndsinformasjonen hadde gitt av forventninger. Etuiet virker solid bygd, har en effektiv magnetlåsing, fungerer effektivt som stativ og blokkerer ikke tilgangen til porter, kamera eller høyttaler.

Og innsynsbeskyttelsen er effektiv, i hvert fall mot innsyn fra folk ved siden av deg.

Anbefales.