Slik laster du ned iPad-programmer

Slik laster du ned iPad-programmer

TIPS: Mens vi venter på norsk utgave av iTunes App Store.

Så du har fått deg en iPad - og på kjøpet fått med deg vennekretsens misunnelse. Snedig. Men hvordan få programmer - apps - inn på den?

Selv en vanlig iPhone kommer med flere programmer ferdig installert enn Apples iPad. Og for å være helt ærlig: Halve poenget med herligheten er alle de fantastiske programmene du kan laste inn.

Eneste skjær i sjøen er at App Store for iPad per i dag kun fungerer for den amerikanske fløyen av butikken, og da kun med amerikansk konto.

Nå kan man alltids opprette en fiktiv konto med en tilfeldig valgt adresse i USA - problemet med det er at du ikke kan kjøpe innhold. Til det trenger du et amerikansk kredittkort, eller gavekort til iTunes.

Sistnevnte kan kjøpes over nett for eksempel fra eBay dersom du er eventyrlysten. Men du trenger ikke gå til disse lengder. Vi viser deg en langt enklere vei som fungerer i mange - om enn ikke alle - tilfeller. En forutsetning er en norsk-registrert iTunes-konto med betalingsmulighet.

Kun via iTunes på datamaskinen

Et forbehold innledningsvis: Den metoden vi omtaler her, fungerer ikke fra selve iPad-en. Apples App Store for iPad-applikasjon, og i prinsippet også den vanlige App Store-butikken i programmet iTunes som du har på Mac-en eller Windows-pc-en, er forbeholdt dem med amerikansk konto.

For å se på innholdet i iPad-delen av App Store kan man alltids logge ut av sin egen konto i iTunes og skifte over til den amerikanske butikken uten å logge inn der. Men det blir for tungvint - for å kjøpe innholdet må du kopiere iTunes-lenker, logge deg inn igjen i den norske butikken, og så videre.

iTunes på nettet

Trikset er å gå til nettsider som aggregerer innholdet i iTunes App Store i indekserte og søkbare lister. Et eksempel på en slik nettside er AppSpot -prosjektet. Siden forsøker å gjengi hele den amerikanske iTunes online-butkken som en navigerbar nettside.

En annen vei å gå er den grafisk langt mer tilfredsstillende siden AppShopper . AppShopper har en egen avdeling for iPad-applikasjoner, og indekserer dem kronologisk med nyest først. Visningen kan snevres inn basert på pris, på status og på popularitet. I tillegg er det RSS-strømmer som man kan abonnere på.

Et klikk på en app-lenke gir deg en liste med innholds-beskrivelse tilsvarende det du finner på iTunes App Store. I tillegg vises historikken for applikasjonen - dette er noe du ikke finner i iTunes.

Så dersom du ønsker å laste ned en applikasjon, klikker du på Buy Now-knappen. Du vil bli tatt videre først til Apples egen nettversjon av iTunes, og deretter automatisk til tilsvarende side i selve iTunes-programmet på Mac-en. Vi har for ordens skyld prøvd løsningen også via iTunes på en Windows-pc. Det fungerer likedan der.

Handelsbarrierer

Det siste hinderet som nå må forseres er hvorvidt programmet er frigitt for det internasjonale markedet. Denne sjekken skjer automatisk, og du vil få beskjed via en feilmeldingdersom det ikke er tilfellet.

Dette kan være innhold som er spesielt tilpasset amerikanske utsalgssteder som for eksempel Amazon eller eBay, eller også for rettighetsbeskyttet innhold som for eksempel tidsskrifter og magasiner der internasjonale distribusjonsavtaler setter begrensninger. Sistnevnte er tilfellet for eksempel for Vanity Fair-app-en.

Dersom alt har gått etter planen, vil iPad-programmet vises i iTunes med en nedlastingslenke som oppgir pris i norske kroner (eller eventuelt gratis). Klikk for å laste ned - akkurat slik du er vant til.

Vær tilkoblet

Den siste ulempen ved denne metoden er at man er henvist til å måtte synkronisere og oppdatere iPad-programmene mot iTunes på datamaskinen via kabel-forbindelse. Et forsøk på å oppdatere apps fra iPad-en vil gi en feilmelding selv om App Store-ikonet viser tilgjengeligheten av oppdateringer.

Heldigvis er prosessen med iPad-synkronisering mot Mac-en enkel, og har dessuten den fordel at man i tillegg kan ta backup av iPad-innholdet. Dette er det fort å glemme dersom man kun laster ned programmer rett fra iPad-en. Store programmer må uansett synkes over kabel.

Så mens vi venter på iPad i Norge, med tilhørende iTunes-avdeling, så er dette måten å få lagt inn programmer på dersom man ikke går utenfor merkede stier med en amerikansk konto. Lykke til!

Trailer for App Store for iPad under.

Les om: