Slik er Leopard

Slik er Leopard

TEST: Etter å ha brukt det nye operativsystemet fra Apple i en knapp uke gir vi terningkast 5. Se skjermbildene og les hvorfor.

Vår konklusjon etter å ha brukt Mac OS X versjon 10.5 i fem dager, er at dette er en formidabel, men likevel ikke uunnværlig oppgradering av Apples operativsystem.

Umiddelbart etter å ha installert Leopard, oppdaget vi at en av dem som fikk trøbbel med Mac OS X 10.5, var norske Telenor Mobil. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Sjekk alle skjermbildene av Mac OS 10.5 her

Vi kan forvente flere reaksjonsmønstre i Mac-brukernes forhold til Leopard:

1) De mange trofaste, lojale og engasjerte Mac-brukerne som er interessert i Apple og Mac nærmest for Mac-ens egen skyld, vil løpe og kjøpe oppgraderingen – hvis de ikke allerede har gjort det.

2) Folk som har valgt Mac fordi de bare ønsket seg en datamaskin som er lett å bruke til hverdagslige (hjemme-)kontoroppgaver, internett-surfing og avspilling av musikk og video, men som ellers er forholdsvis uinteressert i it-teknologi, vil kanskje vente – og kan gjøre det med god samvittighet, selv om Apple prøver å overbevise dem om noe annet.

Høye forventninger

Apple hadde – som vanlig forut for store lanseringer – greid å spenne Mac-brukernes forventninger særdeles høyt foran lanseringen av Mac OS X versjon 10.5. Operativsystemoppgraderingen førte til at tusenvis av Mac-brukere over hele verden sto i kø i – og til dels utenfor – Apple-butikker for å få kjøpt «Leopard» på lanseringstidspunktet, som var klokka 18 norsk tid fredag 26. oktober.

Time Machine er en av de mest visuelle nyskapningene i Leopard, selv om formålet er noe så traurig som sikkerhetskopiering.

PC World Norge fikk sin evalueringspakke samtidig med at Leopard ble lagt ut for salg, så vi har ikke hatt anledning til å tyvtitte på den nye operativsystemversjonen. Derfor har vi heller ikke noen lang erfaring med os-et i dets nye drakt, selv om vi har brukt alle forgjengerne i utstrakt grad.

Betraktningene i denne artikkelen må derfor regnes som et førsteinntrykk. Leopard skal inneholde rundt 300 nyheter. Det tar tid å få et nytt operativsystem i fingrene, selv om det bare dreier seg om en oppgradering. Det vet alle som har oppgradert fra Windows XP til Windows Vista.

LES OGSÅ: Solgte to millioner Leopard

Enkel installasjon

Det gikk forholdsvis raskt å oppgradere fra Tiger til Leopard – en snau time totalt. Ved første oppstart etter oppgraderingen virket det meste å være som før, selv om enkelte ting så litt annerledes ut.

Den nye 3D-dokken nederst på skjermen, med programikonene plassert på en reflekterende plate som gir illusjon av en glass- eller stålhylle, var en skuffelse, men det var nok min egen skyld. På min MacBook Pro hadde jeg svært mange ikoner der, og med det nye utseendet ble de altfor små.

Første oppgave var altså en sårt tiltrengt opprydding i Dock-ikonene. Da det var gjort, begynte skjermbildet å ligne på Apples forhåndsreklame for Leopard. Da jeg litt senere kjørte opp Leopard på en iMac med 24-tommers skjerm, var Dock helt ok, med store nok ikoner, selv om det var mange av dem der også.

Programmer som er åpne, vises med et svakt, blått lys i den reflekterende delen av Dock. Dessverre er dette litt for diskret til at det hjelper til å gi rask oversikt over programmene som er startet opp, særlig hvis man bruker et av Apples skrivebordsbakgrunner med mange lignende lyspunkter.

Rutenett-visningen viser et halvt gjennomsiktig bilde av innholdet i en mappe.

Da vi åpnet et Finder-vindu – Finder er navnet på programmet som man bruker til å navigere rundt i disk- og mappesystemet på Mac-en – ble vi både glad og litt lei oss. Glad for det nye sidepanelet, som inneholder en liste med enheter (disker) man er tilkoblet, delte mapper og maskiner på nettverket som man er tilkoblet, og «Steder», som er snarveier til de viktigste mappene man bruker til daglig, som Dokumenter, Filmer, Bilder, Programmer og så videre.

Man kan selv legge til hyppig brukte mapper her. Nederst i sidepanelet finner man en oversikt over alle de seneste søkene man har foretatt.

Nytt er det også at man kan velge å legge til en oversikt over mappebanen nederst i alle Finder-vinduer. Som før finner man den også ved å Ctrl-klikke/høyreklikke på mappenavnet øverst på mappen, men det er raskere å ta en titt på linjen med mappe- og disknavnene nederst i vinduet, for rask manøvrering i hierarkiet.

Kjedelige farger

Det vi i første omgang ble litt lei oss for, var at alle mappeikoner var blitt blågrå og kjedelig. Ikke noe problem egentlig, det har vel mest med vanen å gjøre, men vi har jo vendt oss til Mac som en pc med livlige farger på skjermen.

På den andre siden er det jo nå en brukergrensesnitt-trend i retning av mye mørkt, ofte sort, på skjermen i mange programmer – trolig for at brukergrensesnittet ikke skal ta for mye oppmerksomhet fra innholdet i filene, enten det nå er tekst og tall eller bilder og video.

Synes man den nye mappevisningen blir for kjedelig, kan man svitsje til «Cover Flow»-visning, eller flytvisning, som Apple har valgt å kalle det på norsk. Da får man se både mapper, ikoner og dokumenter i bevegelig 3D.

Mange vil sikkert hevde at flytvisningen er en morsom, men unyttig funksjon som man bare bruker én gang, men jeg vil påstå at den kan bidra til å gi bedre oversikt over innholdet i mappene. Hvis man kombinerer det med å lære seg tastatursnarveier i stedet for å bruke musa, kan flytvisning være en vel så rask måte å navigere på som ved tradisjonell visning.

Cover Flow eller flytvisning er elegant og kan gi god oversikt over innholdet i mappene.

Apple har imidlertid gjort andre endringer i det visuelle inntrykket som skal kunne gjøre navigeringen lettere, både når det gjelder store mengder filer og mapper og i navigeringen mellom mange åpne programmer.

Nye visninger krever ordenssans

Først og fremst er det mye kraftigere skyggevirkning mellom det vinduet eller programmet du jobber i og resten av skjermen. Dessverre motvirkes denne forbedringen ved at økt bruk av gjennomsiktighet i noen tilfeller kan gå ut over lesbarheten i menyer og andre elementer.

«Stacks» er en ny måte å vise innholdet i mappene Dokumenter og Nedlastinger på. Disse mappene er alltid synlige på høyre siden av Dock. Når man Ctrl-klikker/høyreklikker på dem, får man blant annet valget om man vil vise dem som Vifte eller Rutenett.

Vifte-visningen er morsom de første gangene, men egner seg bare for mapper med beskjedent innhold. Mapper som inneholder mange filer og andre mapper, bør heller vises som Rutenett. Da legger hele innholdet i mappen seg som et gjennomsiktig vindu over skjermen, og man kan åpne den filen eller mappen man ønsker derfra.

Effektivt, men også her fungerer det best hvis man ikke har altfor mange filer og undermapper i den mappen som vises.

Leopard bidrar til å skape orden, men krever også mer ordenssans fra brukernes side.

Vifteform-visningen krever mer disiplin og mindre rot på skrivebordet enn hos denne skribenten.

Før vi mottok Leopard, gransket vi tips og råd om hvordan man best kunne forberede Mac-en på oppgraderingen, blant annet ved å rydde opp i systemet i tillegg til å ta skikkelig sikkerhetskopi. Vi tok backup, men den store oppryddingen ble det ikke tid til. Så langt har vi imidlertid ikke registrert noen negative virkninger av det.

LES OGSÅ: Slik blir du klar for Leopard

Trøbbel for Telenor

Ettersom min første utprøving av Leopard fant sted midt i en helg, tilbrakte jeg en del av den første testtiden utenfor rekkevidde av mine daglige nettverksløsninger. I stedet var jeg henvist til å bruke mobiltelefon eller Mobilt Bredbånd fra Telenor til å komme ut på internett, sjekke e-post og så videre.

Dette førte til at jeg allerede på dag én fikk erfare at det i hvert fall finnes ett program som ikke ser ut til å fungere med Leopard: GlobeTrotter Connect, som er programmet Telenor legger med til Mac-brukerne som abonnerer på deres Mobilt Bredbånd-tjeneste.

Telenor har fått overgangsproblemer med programet som brukes til usb-modemet i Mobilt Bredbånd-tjenesten.

Jeg har bedt Telenor om kommentar og fått til svar at leverandøren av programvaren jobber på spreng med saken og håper å ha ny versjon tilgjengelig om kort tid.

LES OGSÅ: Mac-trøbbel for Telenor

Selv om GlobeTrotter Connect er et lite og unnselig program, fikk vi uunngåelig et dårlig førsteinntrykk av Leopard, i og med at det aller første programmet vi prøvde, krasjet.

Derfor var noe av det første vi gjorde å starte opp alle programmene i tur og orden – det lå 60-70 programmer i Program-mappen, blant annet Microsoft Office for Mac, Photoshop og en god del andre Adobe-programmer, Apples egne programmer i Final Cut Studio 2-pakken og mye annet.

Heldigvis støtte vi ikke på noen flere problemer, men så langt er det jo stort sett bare programoppstarten vi har fått sjekket. Om det ligger noen skjulte bomber langt nede i menyvalg og dialogruter, vil tiden vise.

Tidsmaskinen

Apple-programvare for sikkerhetskopiering har tidligere vært forbeholdt Mac-brukere som abonnerer på Apples .Mac-tjeneste – programmet heter ganske enkelt Backup og er nå tilgjengelig i versjon 3. Ikke-medlemmer kan laste ned en begrenset prøveutgave.

LES OGSÅ: Stødig video med Final Cut Pro 6

Men nå har Apple sørget for å legge med en skikkelig backup-løsning til alle: Time Machine. Tidsmaskinen har et Star Wars-inspirert 3D-brukergrensesnitt der man kan bla seg bakover i backup-versjonene.

Etter den første, fulle sikkerhetskopien tas det sikkerhetskopi av nye og endrede filer én gang i timen, og ved dagens slutt slår Time Machine sammen dagens sikkerhetskopier til én sikkerhetskopi for det aktuelle døgnet.

«Time Machine krever en ekstra harddisk som kjøpes separat», står det i klartekst utenpå Leopard-esken. I tilknytning til Leopard-lanseringen har Apple argumentert med at disker nå er blitt så rimelige at man for en moderat investering kan skaffe seg en ekstra disk til sikkerhetskopiering. Man er imidlertid ikke helt nødt til å kjøpe ny disk – man kan også sikkerhetskopiere til en annen partisjon.

LES OGSÅ: Forbedret MacBook

Ved gjenoppretting leter man seg fram til filen, mappen eller datoen man ønsker å gjenopprette fra. Man kan gjenopprette enkeltobjekter, flere objekter, mapper eller hele harddisken, og man kan også gjenopprette e-postmeldinger fra Mail, Apples e-postprogram.

Den mest ekstreme anvendelsen er å tilbakestille til en tidligere versjon av Mac OS X, men da slettes alle filer som er lagt til etter oppdateringen, så viktige nye filer må kopieres til en annen disk først. Bruksanvisningen advarer imidlertid mot å gå tilbake til eldre versjoner enn Mac OS X 10.5, siden Time Machine ikke er tilgjengelig på versjon 10.4 og eldre.

Time Machine er en ypperlig løsning for brukere som hittil har vært litt skjødesløse med sikkerhetskopieringen, siden du stort sett ikke merker noe til det.

Den eneste svakheten er at sikkerhetskopiene ikke kan brukes til å gjenopprette et oppstartbart system. Du kan kjapt gjenopprette enkeltfiler og mapper, men har du hatt full systemkrasj, må du tilbake til Mac OS X-installasjonsplaten og gjenopprette systemet først, før du henter tilbake data og programmer via Time Machine.

Flere skrivebord

«Spaces» er navnet på en ny funksjon som gjør det mulig å opprette så mange virtuelle skrivebord man ønsker seg. Det er ingen ny oppfinnelse – vi har sett lignende løsninger både for Windows og Linux tidligere. Men Apples implementering fungerer likevel så bra at vi må se på det som en kjærkommen nyhet.

Slik konfigurerer man arbeidsflatene.

Du kan forhåndsdefinere sammenheng mellom programmer og arbeidsområder, som Apple kaller de enkelte virtuelle skrivebordene. Hvis du for eksempel skifter mellom Photoshop og Word, vil også hele arbeidsflaten endre seg, slik at du slipper å ha en blanding av Word- og Photoshop-filer åpne på skjermen samtidig.

For de av oss som ønsker en litt mer velorganisert hverdag, er Spaces ypperlig.

Enkelte programmer stritter imidlertid imot og vil ikke dukke opp der du forventer at de skal. Blant annet hadde vi problemer med Escenic Studio, som nektet å la seg legge til et programområde og heller ikke dukket opp der det skulle.

Quick Look

Quick Look er en ny teknologi som lar deg se innholdet i mange slags filer uten først å åpne programmet som filen er knyttet til. Det kan spare deg for en masse unødvendig venting på programoppstart. Åpner du for eksempel en Word-fil på denne måten, kan du lese dokumentet uten å måtte starte Word først.

Quick Look gir rask oversikt over innholdet i filer.

Vanligvis starter du Quick Look ved å peke på en fil og trykke ned mellomromtasten. Hvis du vil sjekke innholdet i flere filer, kan du holde Quick Look-vinduet åpent, og hver nye fil du klikker på vil vise sitt innhold i tur og orden i Quick Look-vinduet.

Innholdet i filene vises så å si uten ventetid, og Quick Look er derfor en veldig effektiv funksjon. Svakheten er at løsningen ikke fungerer på alle typer filer. For eksempel fikk vi ikke vist innholdet i Adobe InDesign-filer på denne måten.

På den andre siden blir man lett imponert over å oppleve at løsningen fungerer både på lyd-, musikk- og videofiler – du kan godt starte en videovisning uten å åpne QuickTime Player først.

Andre forbedringer

Vi rekker ikke å gjennom alle de 300 nyhetene og forbedringene i Leopard, men her er i hvert fall stikkord for noen av dem:

Spotlight, søkesystemet som også fantes i forrige Mac OS X-versjon og som gjør søk ikke bare på fil- og mappenavn, men også på innholdet i filene, er blitt kraftig forbedret, ikke minst på søkehastighet.

iChat, systemet for øyeblikksmeldinger og videokonferanser, er blitt forbedret, blant annet når det gjelder muligheten til å administrere flere konferanser parallelt. Men fortsatt mangler støtte for kommunikasjon mot MSN-brukere, som er avgjørende for at iChat skal bli praktisk anvendelig for norske Mac-brukere. Jo da, det finnes omveier rundt denne hindringen, men de er for fiklere.

«Integrasjon» er et nøkkelord for å forstå fordelene med å velge Mac-maskin og Mac-operativsystem. Det er imidlertid ikke bare tett integrasjon mellom maskinvaren og os-et, men også internt mellom mange av programmene og mellom programmene og operativsystemet.

I Mac OS X 10.5 kommer dette særlig frem i integrasjonen mellom e-postsystemet Mail og kontaktregisteret Adressebok. I Mail kan man nå dessuten legge inn både notater og arbeidsoppgaver samt lese RSS-feeds. Videre kan kalenderprogrammet iCal nå – vel å merke med riktig serverløsning – brukes som gruppekalender.

Automator er blitt forbedret, blant annet med mulig for å «ta opp» brukerens handlinger og integrere disse i en arbeidsflyt. Nettverksoppsettet er blitt pusset opp, og det er både lettere og ikke minst raskere å finne og koble seg til servere i nettverket.

LES OGSÅ: Mac OS X rammes av trojaner

Skjermdeling gjør det enkelt å se og også overta styringen av en annen Mac. På reise kan man for eksempel gå inn og hente data i sin kontor- eller hjemme-Mac, forutsett at maskinen står på når man er på reise med sin bærbare Mac.

Blant mange forbedringer i nettleseren Safari, inkludert økt hastighet, nevner vi Web Clip. Ser du noe interessant på en webside, for eksempel et bilde eller en annonse, kan du bare trekke elementet ut på skrivebordet og se på det senere via Preview.

Konklusjon

Det første møtet med Mac OS X 10.5 ga et lovende inntrykk av Apples nyeste operativsystemversjon.

Det er i praksis umulig å prøve ut eller sjekke alle de 300 endringene og nyhetene på kort tid, for eksempel den forbedrede sikkerheten. Men en del av forbedringene, særlig når det gjelder manøvrering rundt i systemet og muligheten til å sjekke innhold i mapper og filer mye raskere enn før, har utvilsomt potensial til å gjøre Mac-brukerne mer effektive enn før.

Det er verdt å merke seg at Leopard er den første store systemoppgraderingen fra Apple etter overgangen til Intel-plattformen.

En del observatører mener at Intel-prosessorene har bidratt til å gjøre Mac mer spiselig blant folk som har brukt Windows i lang tid. Det gjenstår å se om Leopard vil forsterke denne trenden. Apple vil i hvert fall sikkert presse på for å få en utvikling i den retningen.

Om vi anbefaler alle Mac-brukere å kjøpe Leopard? Vi tror ikke at noen vil angre på overgangen hvis de først gjennomfører den, men man blir ikke gammeldags og akterutseilt om man holder seg på 10.4-nivå en stund til. Hvis man har planer om å kjøpe seg en ny Mac i løpet av det nærmeste året, får man jo med Leopard på kjøpet da.

For Windows Vista-brukere føles Windows XP nå veldig gammelmodig. Så stor forskjell synes vi ikke det er mellom Apples nyeste og forrige os-versjon. Like fullt vil jeg for min del helst slippe å bruke Tiger heretter. Leopard som er blitt mitt nye kjæledyr – og med den nye Time Machine viser Mac OS X 10.5 veien fremover mot enda enklere og mer effektiv pc-bruk.

Mac OS X 10.5 Leopard tar seg unektelig penest ut når Apple selv får lage skjermdumpene. (Ill.: Apple)

Sjekk alle skjermbildene av Mac OS 10.5 her

Mac OS X 10.5 (Leopard)

Pris: Kr 990 inkl. mva.
Internett: www.apple.no

Pluss:
Brukervennlig, gjør det mulig å jobbe enda raskere enn før, tett integrasjon operativsystem/maskinvare, én versjon for alle brukergrupper, enkel installasjon, ingen aktivering, grei pris.

Minus:
iChat kan fortsatt ikke brukes mot MSN/Windows Live Messenger på en enkel måte, enkelte nye visningsmuligheter i Finder krever svært ryddige mapper.

Krav til maskinvaren:
# Intel-prosessor, PowerPC G4-prosessor (867 MHz eller raskere) eller PowerPC G5-prosessor
# DVD-stasjon
# Innebygd FireWire
# Minimum 512 MB RAM (ekstra RAM kreves hvis maskinen brukes til utvikling)
# Innebygd skjerm eller en skjerm som er koblet til et grafikkort som er levert av Apple, og som støttes av maskinen din
# Minimum 9 GB ledig diskplass, eller 12 GB hvis du installerer utviklerverktøyene.