Slik leser du e-bøker på iPhone og iPad

Slik leser du e-bøker på iPhone og iPad

Oppleves Bokskya mer som en uværssky? Det er flere alternativer på iOS-plattformen.

Det finnes enklere og bedre måter å lese e-bøker på iPad og iPhone enn den regntunge Bokskya.

Les også: iPad i hendene på e-bok-pirater?

Både Bokskya-alliansen og Emviem-konstellasjonen selger kopibeskyttede e-bøker gjennom sine respektive medlemmer. Prisfordelen ved miljøvennlige, digitale e-bøker har drevet salget til værs i USA, men har så langt uteblitt her hjemme.

Bokskya, iOS-aksess via en trist HTML5-webapp, er heldigvis ingen forutsetning for å lese norske e-bøker kjøpt gjennom bokhandlene Akademika, Ark, Bokkilden, Bokklubben, Digitalbok, Haugen Bok, Libris, Norli og Studia.

Liknende e-bok-løsning, men uten digital tåke, finnes med Emviem hos konkurrentene Schibsted, Kagge forlag, Press, Samlaget, Spartacus, Vega, Piratforlaget, JM Stenersens Forlag, Lille Måne, Hermon, Fagbokforlaget, Pantagruel, Pax og Vigmostad & Bjørke.

Les også: iPad - et alternativ til MacBook?

Flere formater

Norske e-bøker distribueres typisk - men ikke utelukkende - i formatene EPUB og ACSM. Sistnevnte er Adobes DRM-befengte format som kan lese på en Mac med programmet Adobe Digital Editions (som krever en AdobeID) eller på en iOS-enhet med appen Bluefire Reader (gratis i iTunes App Store her).

Det finnes også bøker og tidsskrifter i PDF-formatet, som de fleste vil være kjent med fra Mac-en. Dokumenter i dette formatet kan åpnes og leses på en iPhone eller iPad med blant annet Apples gratis e-bokleser iBooks (gratis i iTunes App Store her). Men iBooks leser også det utbredte e-bok-formatet EPUB.

Apples egen app har tilgang til en egen bokhandel som komplimenterer iTunes App Store, selvfølgelig kalt iBookStore. Rettighetsstriden har ført til at det ikke er stort annet enn (som oftest engelskspråklig) lektyre som er tilgjengelig rettighetsfritt i Public Domain som kan lastes ned. Men gratis er det jo intet i veien med.

Les også: Apples e-bokleser i ny versjon

E-post-overføring

Men den gjeldende versjonen av iBooks har en annen fortreffelig fordel: Du kan overføre e-bøker til iBooks på din iOS-enhet på en enkel måte. Nemlig e-post. Så når du har lastet ned en eBok i formatet PDF eller EPUB fra en bokhandler eller fra en av de mange kildene som finnes på nettet så er det bare å sende disse (som oftest små) filene til en e-post-konto som du har tilgang til på iPhone eller iPad.

E-post-klienten i iOS vil vite at vedlegget til e-posten din kan åpnes med iBooks: Velge «Åpne med iBooks» og filen overføres til iBooks-bibliotekshyllen din. Her kan du ha ulike samlinger med ulike typer dokumenter, og iBooks er en meget god e-bokleser med justerbar skriftstørrelse, bakgrunnsjustering, bokmerkefunksjon, søkefunksjon og blafunksjon generelt. Klikk på et ord du ikke kjenner så kan du søke opp oppslag på nett. Også egne notater kan tilføyes.

Du kan finne mange elektroniske bøker rundt omkring: Du kan låne e-bøker fra det fortreffelige Drammensbiblioteket, du kan finne en rekke norske klassikere som har falt i det fri her, en lang rekke internasjonale klassikere her og over 33 000 titler gratis fra Project Gutenberg her, samt en rekke nordiske klassikere fra Project Runeberg her.

Les også: Kindle for iOS

Som et alternativ finnes også Amazons ebøker til lesebrettet Kindle - disse kan leses i egen app for iOS. Les mer her. Og for bøker solgt gjennom Apples amerikanske iBookstore finnes alltids trikset med en amerikansk iTunes-konto - les mer her.

Se Apples egen iPad-omvisning med fokus på iPad under.

Les om: