Slik er den nye 17-tommeren

Slik er den nye 17-tommeren

Apple lanserer ny 17-tommers MacBook Pro med åtte timers batteritid.

Åtte timer hevder Apple at det innebygde batteriet på den nye MacBook Pro-maskinen skal holde før det må lades opp. Og batteriet skal tåle minst 1000 oppladninger. Batteriet har tre ganger så lang levetid som vanlige batterier til bærbare pc-er, ifølge Apple.

Den nye bærbare Mac-en ble lansert på Macworld Expo-messen i San Francisco mandag 6. januar i tilknytning til åpningstalen av Apples markedssjef Phil Schiller.

LES OGSÅ: Apples Macworld-nyheter

De øvrige Mac-nyhetene dreide se for en stor del om oppgraderinger av Apples programvare og om at mer av musikken på iTunes-musikkbutikken kan kjøpes uten begrensninger. Over åtte millioner sanger skal nå være DRM-frie.

Tilbake til den nye MacBook Pro: Det var altså 17-tommersmodellen som fikk den samme designoppgraderingen nå som de øvrige bærbare Mac-ene fikk i fjor høst.

Den nye MacBook Pro med 17-tommers skjerm har en startpris på 22 990 kroner inklusive mva. Full oppgradering av skjerm, minne og prosessor samt 256 gigabyte flashlagringsminne i stedet disk vil bringe totalprisen opp i over 40 000 kroner.

Slik ser den nye MacBook Pro 17-tommer ut ovenfra.

Miljøvennlig

Apple fremholder at den nye MacBook Pro-modellen er en svært miljøvennlig pc. Den skal ha oppnådd EPEAT gull-status og innfrir alle kravene til Energy Star 4.0-standarden. Apple påpeker at maskinens aluminiumskabinett er lett å resirkulere. Den LED-baklyste skjermen er kvikksølvfri og bygd av glass uten arsenikk. Videre skal maskinen være totalt fri for bromerte flammehemmere, og komponentene er fullstendig PCV-frie, ifølge Apple.

Selskapet påpeker også at det nye batteriet med lengre levetid har en positiv miljøfaktor. Med lengre levetid tar det lengre tid enn med andre batterier før det må kasseres. Ettersom det er innebygd og altså ikke konstruert for at brukeren selv skal skifte det, må maskinen leveres inn til service, noe som er en ekstra garanti for at batterier som skal kasseres, blir tatt håndt om på forsvarlig måte, ifølge Apple.

Selv om batteriet er større enn batteriet i forrige modell, skal det ikke ha bidratt til større vekt. Apple oppgir vekten på maskinen til 2,99 kilo. Selskapet kaller maskinen for verdens tynneste bærbare pc med 17-tommers skjerm.

Større fargerom

Ifølge Apple har skjermen på den nyeste generasjonen av 17-tommers MacBook Pro 60 prosent større fargerom enn en 15-tommers-skjerm. Skjermen er av den blanke typen, men for 405 kroners pristillegg kan man bestille maskin med antirefleks-skjerm. Oppløsningen er uansett på 1920 x 1200 punkter.

I standardutgaven kommer MacBook Pro 17-tommer med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,66 GHz, men kan også bestilles med prosessor på 2,93 GHz. Standard internminne er 4 GB 1066 MHz DDR3 SDRAM, som kan dobles til 8 GB - for et prispåslag på nesten 10 000 kroner.

Man har fire diskalternativer: 320 GB med 5 400 o/min., 320 GB med 7 200 o/min., 128 GB flashminne (SSD) eller 256 GB SSD-minne - sistnevnte gir et pristillegg på vel 7 000 kroner.

Som på 15-tommers MacBook Pro kan man også på 17-tommeren svitsje mellom to grafikkløsninger. Man kan benytte den integrerte grafikkløsningen basert på Nvidia GeForce 9400M for å spare på strømmen eller gire opp til den dedikerte Nvidia GeForce 9600M GT-grafikkprosessoren for høyere hastighet.

MacBook Pro 17-tommer kan bestilles hos Apple Store nå, med levering om 3-4 uker.

Les om: