Slik oppnår du HA på 2U

Slik oppnår du HA på 2U

Enklere og mer effektivt enn du tror.

Virtualisering kan virke skremmende og komplisert, men kan utvilsomt by på en rekke fordeler. Her viser vi deg hvor enkelt det er å sette opp en virtualisert klyngeløsning med feiltoleranse både på server- og lagringssiden.

Virtualisering er egentlig ikke noe nytt, og for eksempel IBM har kjørt virtualisering på sine stormaskiner i 40 år. Men virtualisering har fått et løft de siste årene på mer utbredte plattformer, og flere selskaper byr på svært omfattende løsninger som det kan være lett å gå seg vill i.

Vi har dratt ut i felten for å se hvordan virtualiseringsaktørene tar sin egen medisin. Vi synes Digital Network Services (DNS) har satt sammen en løsning som kan være til etterfølgelse.

Enkelt og effektivt

Den effektive løsningen baserer seg på to Sun Fire X4150-servere. Disse er utstyrt med to Intel QuadCore-prosessorer hver og har dessuten innebygd RAID-kontroller. Hver server opptar kun 1U i høyde og har 16 GB minne, samt åtte SAS-disker og 8 nettverksporter.

To av de åtte diskene i hver server får installert VMware ESX Enterprise. Deretter installeres i dette tilfellet Windows Server 2003 i en virtuell maskin som plasseres på VMFS (VMware Virtual Machine File System) på RAID1-disk. Under Windows Server installeres så SANmelody fra Datacore. Denne programvaren gjør standard Intel/AMD-servere, blader eller virtuelle maskiner til lagringsservere.

Etter at SANmelody er på plass, settes alle de resterende diskene opp i en RAID5-konfigurasjon. Dette RAID5-settet på 512 GB gis så til den «lokale» Datacore-serveren. En synkron replikering settes så opp mellom Datacore-serverne. Det må også opprettes et virtuelt volum på 2 TB som presenteres som iSCSI-disk til ESX-servere.

– Hensikten med å opprette et volum som er langt større enn hva som fysisk er tilgjengelig, er at man på den måten slipper repartisjonering senere. Med denne løsningen slipper man også unna nedetid når man for eksempel ønsker å legge til mer kapasitet, forteller Øivind Ekeberg i DNS til Nettverk & Kommunikasjon.

Til sist formateres volumet med VMFS, og så kan man starte utrullling av virtuelle maskiner på dette.

Dermed sitter man igjen med en klyngeløsning med feiltoleranse både på server- og lagringssiden. VMware HA håndterer feil ved ESX, Datacore feil på disk.

Denne lagringsløsningen for høy tilgjengelighet opptar altså kun 2U i et rack og den kan skaleres. Ifølge Ekeberg er det ytelse og skalerbarhet som er viktigst når man skal velge hvilke bokser som er best egnet til dette formålet.


Slik er det mulig å sette opp en virtualisert klyngeløsning med feiltoleranse både på server- og lagringssiden. Det hele opptar kun 2U i racket.

Sun Fire X4150

Sun Fire x4150 er en x86-basert server som opptar kun 1U i racket. Den støtter Intel-prosessorer med to, fire eller seks kjerner, kan ha inntil 64 GB minne med sine 16 minnespor og er utstyrt med tre PCIe-spor.

Som nevnt er det plass til åtte 2,5 tommers SAS-disker og det er integrert fjernadministrasjonsenhet. To uavhengige Front Side Busser (FSB) opererer på 1333 MHz, mens det i bakkant befinner seg fire GbE-porter samt fem USB 2.0 porter.

Det er videre integrert Lights Out Manager slik at administrator enkelt kan se hvilken server det arbeides med, dersom man har mange slike servere å holde styr på. Operativsystemene som støttes er Solaris, Linux, Windows og VMware. Det er to redundante strømforsyninger som kan byttes under drift

Vårt søstertidsskrift Infoworld testet denne serveren tidligere i år og omtalte den som en 2U arbeidshest presset inn i et 1U høyt kabinett. De nevnte ellers at dette er et monstersystem som lekte seg gjennom ytelsestestene for databaser og webservere.

En Sun Fire X4150 med to Intel-prosessorer og 4 GB minne koster rundt 15 600 kroner.

Dette er VMFS

VMFS (Virtual Machine File System) er VMwares filsystem for klyngeløsninger. Det ble utviklet for å lagre diskbilder av virtuelle maskiner, og flere servere kan lese og skrive til det samme filsystemet samtidig.

Med VMFS kan nye virtuelle maskiner opprettes uten store operasjoner av en lagringsadministrator. Størrelsen på volum kan endres etter behov uten å forstyrre nettverksoperasjoner. VMware ESX-server kan legges til eller fjernes fra et VMFS-volum uten at det påvirker andre. Det er dessuten mulig å justere fil- og blokkstørrelser slik at I/O-funksjonaliteten optimaliseres for hver virtuelle maskin.

I tilfeller med serverfeil, vil et distribuert journalførende filsystem sørge for en rask gjenoppretting og forhindrer datatap.

Komponenter