Slik setter du inn mer minne

Slik setter du inn mer minne

Å oppgradere minnet på en MacBook Pro er enklere - og rimeligere - enn mange tror.

BRUKERTIPS: For å si det først som sist: Du kan aldri få nok RAM. Som oftest er det å få mer minne faktisk viktigere enn enn å få raskere prosessor når man kjøper ny maskin.

Maskin-ytelsen avhenger minst like mye av tilgjengelig minne som av prosessoren. For lite minne kan sinke selv den raskeste CPU.

Men i motsetning til hovedprosessoren kan minnet byttes ut ved en senere anledning. Og det er enklere enn du kanskje tror.

Les også: Bytt RAM selv - spar penger

Prisene Apple opererer med når det gjelder RAM, er ofte i høyeste laget. Kjøper man en ny maskin, er det som oftest like greit å bestille den mengden med RAM man ønsker seg i utgangspunktet.

Det pleier ikke å være noe særlig å spare på å etterbestille RAM selv umiddelbart. Det man kan gjøre, er å selge RAM-brikkene som eventuelt utgår.

Men dersom man har en maskin som man ønsker å få satt inn litt mer minne i, er nettsidene til Apple et godt sted å begynne for å orientere seg. På Apple Store kan man kjøpe minne direkte fra Apple.

Penger å spare

Men den såkalte Apple-skatten er oftest inkludert. For eksempel koster 8GB med RAM til de nyeste MacBook Pro-maskinene rundt 8000 kroner fra Apple, men i underkant av 5000 kroner fra for eksempel Amentio. Det avgjørende er å finne riktig type brikker.

De som ønsker å få fagpersoner til å gjøre jobben for seg, noe som vil være en god idé for mange, kan gå til en Apple-forhandler. Men de som er mer eventyrlystne og som ikke er redde for innmaten i en datamaskin, kan sette kursen mot en RAM-forhandler, som for eksempel Komplett.

Komplett har, i samarbeid med RAM-produsent Crucial, en egen minnevelger som tar deg trinn for trinn gjennom prosessen med å finne riktig type brikker til akkurat din maskin.

Installasjonen

Det siste trinnet vil være å installere brikkene. Apple har egne support-sider med informasjon og veiledning til hvordan man bytter minne på de forskjellige maskinene. Det gjelder å ha riktig utstyr, også.

På nyere Unibody-modeller pleier Apple å bruke stjerneskrutrekker av størrelse PH0 - sjekk dette mot din modell. Overdreies skruene, er hundre-og-ett ute - vi sier ikke mer...

Hele prosessen trenger ikke ta stort mer enn fem minutter. Når man først er inne under karosseriet, lønner det seg å ta en liten runde med trykkluft for å få ut eventuell støv som kan ha bygget seg opp, spesielt rundt viftene.

Demo-video med et eksempel på det å installere minne på en MacBookPro modell 5,1 er vist under. Merk at det er enda lettere på de nyeste MacBook Pro-modellene, der man ikke trenger å ta ut batteriet for å bytte RAM.

Vær smart

PS: Bare fordi Apple sier at din maskin ikke kan ta mer enn 4GB med minne, så er ikke det sikkert at det er slik! Vi har selv installert 6GB med RAM i en MacBook Pro 5,1 (unibody sent 2008), noe som fungerer strålende. Sjekk rundt på nett i diskusjonsfora. Og, bare for å ha sagt det: Nå er du på egenhånd!


More DIY videos at 5min.com

Les om:

Komponenter