Slik skal Intel erobre nettbrettene

Slik skal Intel erobre nettbrettene

Innrømmer at ARM har to års forsprang. Atom blir nøkkelen til suksess.

Nettbrett går som ei kule for tiden, men Intel er ikke med i galoppen. Det har de ikke til hensikt å leve med.

Det er ARM som lever godt i dette segmentet nå. Intel sliter med at de skal være utfordrer i et marked hvor de også sliter med å levere prosessorer som yter godt med lavt strømforbruk. I det siste har selskapet kommet med en strøm av nyheter.

Atom-suksess

Det er Atom-familien av prosessorer og tilhørende brikkesett som rustes opp. Disse lavenergi lettvektsprossorene har gitt giganten lukrative år gjennom salget i markedet for mini-pc-er. Over 70 millioner er levert på drøyt to år, til sammenlikning solgte Ipad kun 15 millioner enheter i fjor.

Les mer: Slik blir Facebook Atom-drevet

Men tendensen er at nettbrettsalget fortsetter å øke og spise av salget av bærbare pc-er, der veksten bremser opp. Det gjør nettbrettsegmentet svært lukrativt.

Intel har det derfor travelt med å posisjonere seg mot konkurrentene. Selskapet innrømmer at ARM leder innen yteevne og strømforbruk. Forspranget er to år, først i 2013 vil Intel komme med en Atom for nettbrett som vil klare å matche ARM.

- Brikkene vi leverer for nettbrett og bærbare pc-er i 2013 vil bruke 22 nanometer produksjonsprosess. Det vil bringe oss på linje med ARM, sa Bill Kircos, markedssjef for mini-pc og nettbrett hos Intel til Computerworld nyhetstjeneste.

De små tilleggsting

Denne uka lanserte de imidlertid sin første store oppdatering under IDF i Beijing. Oak Trail-prosessorene. Målet er kompakte og helst vifteløse enheter som nettbrett. Fra starten av er Evolve III, Fujitsu, Lenovo, Motion Computing, Razer, samt Viliv med som partnere som skal levere nettbrett med Oak Trail. De kommer til å bruke Google Android, Windows 7 eller Intel og Nokia samarbeidsprosjekt Meego. Den totale leveringen av nettbrettene antas å nå 44 millioner enheter i år, ifølge ferske tall fra IDC. Veksten er opp fra 18 millioner i fjor.

Bedre prosesser, innebygd sikkerhet, bedre multimediestøtte og mer strømeffektiv design er stikkordene som skal bringe Intel helt til topps. I nettbrettmarkedet spiller lang batterilevetid en større rolle enn yteevne, erkjente Intel i Beijing.

Les mer: Bra nok for brett, ikke mobiler

Senere i år vil også mobiltelefonprosessoren Medfield bli tilbudt som alternativ for nettbrettdesignere. Denne kommer i smarttelefoner til høsten, ifølge Intel.

ARM leverer i dag A5-prosessorer til Apple og Samsung, HP Touchpad som er rett rundt døra kommer med Qualcomm Snapdragon, som er en adapsjon til systemdesign fra ARM. RIM og Motorola, som nylig lanserte første nettbrett som brukte AndroidOS 3.0, bruker begge ARM i sine nettbrett.

Verken ARM eller de to andre aktørene akter å vente på å bli tatt igjen. ARM har nylig annonsert Cortex A15. Tidlig neste år varsler Qualcomm og Nvidia nye prosesser med ny nanometer-prosess.

Komponenter