Slik skriver du ut billigere

Slik skriver du ut billigere

Blekkpatroner er dyrt. Her er fem smarte tips for å få de til å holde lengre.

Blekkskrivere er billige i innkjøp, men dyre i drift. Blekkpatroner og spesialpapir er verd sin vekt i gull, men med noen få enkle grep kan du redusere kostnadene til et minimum.

1. Sjekk forhåndsvisning

Når du skriver ut innhold fra en webside bør du bruke funksjonen for forhåndsvisning i nettleseren for å forsikre deg om at innholdet vil komme ut riktig, og på færrest mulig ark. Vises det du trenger på første side bør du krysse av i driveren for at du kun vil skrive ut side 1.

Selv om de fleste store nettsider kan vise utskriftsvennlige versjoner av artikler, vil forhåndsvisning varsle om teksten kuttes i høyre marg. Om dette er tilfelle kan du her enkelt veksle mellom portrett- og landskapsmodus for å få med deg det som er vesentlig.

2. Bruk kladdemodus

Ved å sette utskriftskvaliteten til «Kladd» eller «Draft» i driveren kan du både øke farten på skriveren og redusere blekkforbruket betraktelig. Hvis farger ikke har betydning for innholdet, for eksempel om du skriver ut en nyhetsartikkel, bør du også krysse av for at du vil skrive ut innholdet i sort/hvitt eller gråtoner.

For at det skal gå raskere å veksle mellom ordinære utskrifter og raske kladdeutskrifter kan det være en god ide å installere skriveren to ganger på samme pc med forskjellig navn, for eksempel «HP Deskjet Normal» og «HP Deskjet Kladd»

3. Skriv ut bare tekst

Husk at en stor annonse på en nettside i verste kan koste deg flere kroner i bare i blekk. En smart fremgangsmåte for å spare både tid, blekk og papir når du skriver ut fra nettet er å markere den aktuelle teksten med musen, velge «Fil», «Skriv ut» og deretter «Markert område».

Alternativt kan du selvfølgelig kopiere den markerte teksten til Notisblokken i Windows og skrive den ut derfra.

4. Bruk begge sider av arket

En enkel metode for å redusere papirforbruket er å utnytte begge sider av papiret. Mange moderne skrivere kan faktisk gjøre dette helt automatisk ved at de har en dupleksmodul som snur arket og trekker det tilbake når den første siden er ferdig.

Skal dette gjennomføres på en skikkelig måte – uten at det koker bort som en god intensjon – bør skriveren stilles inn slik at tosidig-utskrift er standard og at brukeren eventuelt må gå inn i driveren eller kontrollpanelet for å velge det bort. Også her kan det være smart å legge inn en ekstra skriverdriver som er ferdig definert med denne innstillingen.

5. Ikke slå av skriveren

Blekk er definitivt dyrere enn strøm. Det kan derfor være uøkonomisk å slå av skriveren når den ikke er i bruk. Mange blekkskrivere er avhengig av hvilestrøm for å holde blekkpatronene intakte over tid. Stenger du strømtilførselen kan du risikere at de dyre blekkpatronene tørker ut og blir ubrukelige. Er du riktig uheldig kan dette skje allerede etter noen varme sommeruker.

Skal du likevel slå av skriveren bør du alltid huske å benytte av-knappen fremfor å trekke ut stikkontakten. Hvis ikke skriveren får tid til å parkere skriverhodet i hvileposisjon vil blekkpatronene kunne tørke ut eller tette seg.

Les om: