Slik tar du bedre påskebilder

Slik tar du bedre påskebilder

I påsken dras kameraet gjerne frem. Vi gir deg tipsene som hjelper deg til å ta bedre bilder.

Påsken er en tid man gjerne tilbringer sammen med familien, og da gjerne på fjellet. Det er alltid koselig å ha minner fra slike anledninger, når hele familien er sammen.

Med det enorme salget av digitalkameraer vi har sett de siste årene, er det nærliggende å tro at nær sagt hver eneste nordmann har sitt eget kamera. Dessverre hjelper det lite å ha flotte kameraer hvis de ikke brukes.

Det kan også være litt trist å se tilbake på en haug triste bilder fordi de er tatt «feil». Derfor serverer vi deg 11 tips for hvordan du kan sikre de beste fotominnene fra ferien. Det skader heller ikke å bruke en del av disse tipsene også resten av året.

Vær naturlig

Du trenger ikke alltid å smile. I mange situasjoner passer det med et lite smil, men ofte er et påklistret smil ødeleggende for bildet. Prøv heller å være naturlig, da representerer bildene et mer ekte minne.

LES OGSÅ:

Kjøpeguide: Objektiver, lys og ekstrautstyr

Unngå ovenfra og ned

Prøv å komme deg ned på samme høydenivå som motivet du skal ta bilde av. De aller fleste fotoalbum er fulle av bilder hvor en stående fotograf har tatt bilder av sittende mennesker. Det blir sjelden særlig vellykket. Sett deg heller ned på huk og få kameraet i høyde med det du vil ta bilde av, da blir bildene bedre og mer personlige. Det samme kan sies motsatt vei, detaljbilder av innsiden av folks neser gjør seg sjelden godt i albumet.

Her har vi brukt portrettprogrammet på vårt kamera for å få motivet i fokus og bakgrunne visket ut og ute av fokus. (Foto: Kjetil Aakvik Gogstad)

Gå nærmere

Når du skal ta bilder, og spesielt portrettbilder, er det en fordel å komme nærmere innpå motivet. Ikke vær redd for å ta et par skritt frem. Slik unngår du forstyrrende elementer, og får fokus på personen i bildet. Et alternativ for å slippe støy i bildet kan være å bruke zoomen kombinert med vidåpen blender, da vil den reduserte dybdeskarpheten gjøre at personen i bildet kommer i fokus, mens all «støy» i bakgrunnen viskes ut.

Sola skjemmer

Når du tar bilder på påskefjellet er det gjerne mye lys, både fra sola og fra snøen som reflekterer den. I slike situasjoner er det ofte lett for at personene i bildet drukner i alt lyset. Ved å bruke blits kan du rette opp i dette. Bare husk at blitsen ikke virker på lang avstand, gjerne ikke mer enn et par meter. Selv om en kanskje ikke skulle tro det, fungerer det gjerne bedre å ta bilder når det er lettere overskyet, eller utpå ettermiddagen. Da er sola svakere og skyggene vil ikke bli så skarpe.

Bruk blitsen

Ikke vær redd for å bruke blitsen. Mange tror at blits kun er til innendørs og kveldsbruk, det er helt feil. Blitsen kan med fordel brukes i svært mange situasjoner, både ute og inne. Bruk av blits utendørs kan bidra til å gi bedre detaljer i motivet.

Når du tar bilder innendørs, hender det ofte at personene i bildet får røde øyne. Det kan du unngå ved å skru på mer lys i rommet. Ellers har de fleste nye kameraer program mot røde øyne som med fordel kan brukes.

Har du gått til innkjøp av et speilreflekskamera, kan det også være lurt å koste på deg en god blits. En god blits kan brukes til nesten alle bildene du tar. Ta deg gjerne råd til en blits du kan vippe og rotere, da kan du for eksempel stille den slik at lyset reflekteres fra taket eller en lys vegg. Slik kan du blant annet unngå skjemmende skygger og utbrente bilder.

LES OGSÅ:

Er ISO noe å bry seg om?

Bilder med fart

Skal du ta bilde av poden som står på ski eller snøbrett, gjør det seg godt å komme tett innpå. Dette gjelder spesielt hvis du skal ta bilde av noen som hopper eller gjør andre stunts. Bruk gjerne vindvinkel for å få med mest mulig av det som skjer i bildet.

Et annet alternativ er å stå på litt avstand og bruke kameraets zoom for å komme nærmere på motivet. Hvis du skal ta bilde av noen som er i fart i bakken, kan det være tøft å bruke lang lukkertid for å få bevegelse i bildet. Bare husk å følge motivet med kameraet, hvis ikke blir bakgrunnen skarp, mens personen du vil ta bilde av ender opp som en grøtete fartsstripe.

Ved å komme litt innpå motivet når du tar bilder i slalåmbakken, får du gjerne mer spennende bilder. (Foto: Istock)

Ta med stativ på hytta

I påska er det fullmåne, og hvis du er heldig med været, kan du få tatt noen spektakulære bilder av hytta om kvelden eller om natten. La hvitbalansen stå på dagslys (selv om det er måneskinn og natt). Da får hytta og landskapet naturlige farger, mens lys fra lamper og vinduer får et rødgult, varmt og innbydende fargeskjær. Blend ned kameraet for god dybdeskarphet og ta gjerne bildet på ett minutts eksponering eller mer. Husk å aktivere bildestøyreduksjonen i kameraets menysystem, for lang eksponeringstid kan gi både røde, gule, hvite og blå prikker i bildet fordi enkelte piksler på bildebrikken overopphetes.

Hvis det er en stjerneklar kveld, må du regne med at stjernene kommer til å se ut som korte striper på himmelen på grunn av jordrotasjonen. Måneskinnskvelder er også ypperlige for rene landskapsbilder, hvis du tar sjansen på en skitur på kveldstid. Da er det sikkert også fristende å ta med månen på bildet. Men husk at den lyser så kraftig at den gjerne blir overeksponert og helt hvit når du tilpasser eksponeringen etter landskapet. Her kan det være nødvendig med et fototriks der du tar separat bilde av månen og kopierer den inn i landskapsbildet under bildebehandlingen på pc-en etterpå.

Med stativ kan du eksperimenter og leke deg, selv når det er mørkt ute. Den lange lukkertiden gjør at det blir bevegelse i både stjernene og skyene. (foto: Toralv Østvang)

Beskytt kameraet mot kulda

Om du er på fjellet og fryser, har ikke kameraet det mye bedre. Både mekanikken i kameraet, batteriene og minnekortet fungerer dårligere i kaldt vær. Bruker du kameraet utendørs i kuldegrader, bør du være forsiktig når du tar det med inn i varmen igjen. Putt det gjerne i en kameraveske eller ryggsekk før du går inn. Der kan kameraet godt ligge en stund før du tar det ut. På den måten blir det varmet opp sakte, og du unngår kondens og andre uhumskheter i optikken.

Få med påskefargene

Om du er på fjellet eller i byen har ikke så mye å si, påsken er en fargeeksplosjon. Våren har kommet i gang med alle fargene det bringer med seg, og påskepynten er fargerik og flott. Prøv å få med alle fargene i bildene dine. Ta bilder av barna som maler påskeegg, eller ta bilder av spaserturen i vårværet. Friske farger gjør seg godt etter en flat og trist vinter.

Med påsken kommer gjerne også de første tegnene på at vinteren snart er over. (Foto: Istock)

Ta masse bilder

Det blir ofte slik at de fleste bildene man tar er oppstilte og gjerne litt kjedelige. Ta derfor flere bilder, i alskens situasjoner. Slike bilder blir gjerne mer interessante enn oppstilte bilder hvor alle står med et bredt glis. Digitalkameraer har nærmest ubegrenset med plass, og blir det fullt er det bare å tømme minnekortet og starte på nytt. Ikke vær redd for å benytte deg av den muligheten.

Eksperimentér!

Foto skal være gøy. Ikke vær redd for å prøve nye ting når du tar bilder, husk at med digitalkamera har du ubegrenset med plass. Prøv forskjellige vinkler og kamerainnstillinger. Ved å prøve og feile lærer du mye nytt. Kanskje får du også noen flotte bilder på kjøpet.

Les om: