Slik velger du rett iPad-modell

Slik velger du rett iPad-modell

Usikker på hvilken iPad som er rett for deg? Vi guider deg gjennom de ulike modellene.

Nå slippes iPad endelig i Norge. Innen du løper ut og kjøper en iPad til deg selv eller som julegave, kan det være en god idé å finne ut hvilken modell som passer for hva og for hvem.

iPad kommer hovedsaklig i to ulike modeller - med eller uten mulighet til 3g-oppkobling.

Disse to modellene finnes igjen i flere ulike minnekonfigurasjoner (nå oppdatert med Apples veiledende priser):

  • iPad Wifi 16 GB - 4 090 kroner
  • iPad Wifi 32 GB - 4 890 kroner
  • iPad Wifi 64 GB - 5 690 kroner
  • iPad Wifi+3g 16 GB - 4 990 kroner
  • iPad Wifi+3g 32 GB - 5 790 kroner
  • iPad Wifi+3g 64 GB - 6 590 kroner

Enkelt forklart så har iPad Wifi tilgang til internett kun via trådløst nettverk. Med iPad Wifi+3g kan du derimot stappe inn et mikrosimkort slik at du kan surfe på internett uansett hvor du befinner deg.

En annen forskjell mellom de to er at iPad Wifi+3g også har en innebygd gps-mottaker slik at du kan benytte deg av lokaliseringstjenester. iPad Wifi benytter seg av såkalt wifi-lokalisering, og finner plasseringen din ved hjelp av trådløse aksesspunkter i nærheten.

Hvilken modell passer meg?

For å finne ut hvilken modell som passer for deg bør tenke litt over hvordan du har tenkt til å bruke iPad-en. Tror du at du bare kommer til å bruke den hjemme og kanskje litt på ferie, holder iPad Wifi i massevis. I dag finnes det trådløst internett på så mange plasser at det ofte er mulig å finne et sted å surfe på uten at du trenger 3g.

Tenker du derimot å bruke iPad som en erstatter til din bærbare datamaskin, bør du vurdere å skaffe deg 3g-modellen. Kommer du også til å bruke iPad i jobbsammenheng, bør du definitivt vurdere 3g-varianten, da du får tilgang til internett uansett hvor du befinner deg. Det samme gjelder for eksempel om du skal bruke den privat, og er mye ute og farter og ikke har en iPhone eller annen godt egnet surfetelefon.

Hvor mye lagringsplass trenger jeg?

Ettersom det finnes tre modeller med ulik lagringskapasitet, er det ikke helt enkelt å vite hvor mye som er tilstrekkelig. Også her avhenger det på hvordan du tenker å bruke iPad.

Den minste modellen med 16 gigabyte holder for normal bruk så lenge du ikke vil overføre alt du har av bilder og musikk til iPad-en din. Du kan fortsatt overføre en hel del innholdet som du virkelig vil ha, og i praksis er det lite sannsynlig at du kommer til å kopiere over hele harddisken. Velg ut det viktigste, de mest spilte spillelistene og de aller nyeste feriebildene.

Apper

Det meste av lagringsplassen din kommer til å brukes opp på applikasjoner. Mange spill for iPad er nesten 100 megabyte i størrelse, og har du planer om å installere mange slike, kan det raskt bli fullt.

Film

iPad er ypperlig til å se film med. Det finnes to måter å gjøre det på. Enten konverterer du filmene dine til et format som iPad kan lese, og deretter overfører du dem til tavle-pc-en. Tenk da på at en normal langfilm tar opp nesten 1 gigabyte med plass, så plassen kan raskt slukes opp om du vil lagre mange filmer.

En annen og smidigere løsning er å streame filmer fra datamaskinen din til iPad, forutsatt at du befinner deg hjemme når du vil se på film. App-en Air Video klarer det på utmerket vis. Klientprogrammet som du må installere på din egen datamaskin, finnes for både Windows og Mac. Air Video koster cirka 20 kroner på App Store, men finnes også i en gratisversjon slik at du kan prøve app-en først.

Går du for den siste løsningen er det kanskje ikke den dyreste "padden" med størst lagringsplass du trenger.

Konklusjon

Å velge riktig modell er til slutt et spørsmål om penger. Er du en privatbruker som ikke ønsker å legge altfor mye penger i din første "surfeplate", kan du trygt kjøpe den billigste modellen, iPad Wifi med 16 gigabyte lagringskapasitet. Den kommer til dekke dine behov og vel så det, forutsatt at du ikke vil lagre mange filmer lokalt.

Planlegger du å jobbe profesjonelt med iPad som en erstatter til din bærbare datamaskin, bør du vurdere 3g-modellen. Også her kommer størrelsen på minnet an på hvor mange filer og dokumenter du har tenkt til å lagre. For normal jobbruk holder 16 gigabyte som regel uten noen problemer. Selv anbefaler vi at du kjøper så mye som du har råd til. Det er enklere og sannsynligvis billigere enn å måtte kjøpe en helt ny modell senere.

Er du fortsatt usikker og hvis pris ikke spiller noen rolle, bør du satse på 3g-modellen. Den gir deg full tilgang til internett uansett hvor du befinner deg, samt full gps-funksjonalitet. Den kommer dessuten antagelig til å ha en høyere bruktverdi den dagen du bytter til neste modell.

Har du allerede en iPhone eller annen surfevennlig smarttelefon, er du kanskje ikke like avhengig av 3G-funksjonalitet. 900 kroner ekstra koster det for 3g-funksjonalitet per minnekonfigurasjon. I tillegg kommer kostnader for dataabonnement. På den andre siden får du en langt bedre surfeopplevelse med iPad enn iPhone. Hvis du bare bruker den hjemme, på jobb og på hytta, finnes det dessuten andre måter å skaffe seg 3G på, for eksempel med et 3G-modem eller en miniruter.

(Artikkelen er delvis hentet fra Macworlds svenske IDG-tidsskrift Pc för alla. Oversatt og bearbeidet av Kirsti Østvang)

Les om: