Slik velger du riktig gps

Slik velger du riktig gps

Guide: Her er tingene du må tenkte på før du velger nye navigasjon til sommerens bilferie.

Sommerferie betyr mye bilkjøring, uansett om du har tenkt å holde deg i Norge eller reise utenlands. Tar du ferien her hjemme i Norge, som de fleste vel gjerne gjør, kan det være greit å komme seg litt utenfor døra. Kanskje skal du besøke venner eller familie andre steder i landet, eller kanskje vil du ta med familien på en reise for å se alle de severdighetene vårt landstrakte land har å by på. Eller kanskje du heller ønsker å ta turen nedover i Europa med bil. Uansett hvor du planlegger å feriere, kan de være greit med en god navigasjonsenhet (PND - Personal Navigation Device).

Med en god PND får du ikke bare hjelp med å finne frem til adressene du har lett opp før du satte av sted, du får også en enorm database med forhåndsprogrammerte severdigheter og andre interessepunkter (points of interest, forkortet POI). Er du på reise et ukjent sted kan det være spennende å ta et raskt søk på skjermen og finne ut hva området du er i har å by på. Kanskje er det et spennende museum for mor og far i nærheten, eller kanskje det bare er en kort kjøretur til nærmeste fornøyelsespark.

Detaljene skiller

Dagens PND-er er jevnt over så gode at det normalt skiller lite i selve navigasjonsbiten. Dermed er det andre elementer som må tas med i betraktningen. Hvordan er menyene i bruk, hvor gode er de på interessepunker, hvordan føles brukeropplevelsen i det store og det hele? Det kan også være greit å ta en titt på ekstrafunksjonene de byr på, ettersom dette er et av områdene hvor man ser forskjellene mellom dem. Elementer som design og holderen som fester PND-en til frontruta er også ting som må tas med i betraktningen.

Slik fungerer GPS

GPS, eller Global Positioning System, ble utviklet av det amerikanske forsvaret, og startet opp for fullt i 1995. Systemet benytter seg av mellom 24 og 32 satellitter for å beregne posisjoner. Ikke lenge etterpå ble systemet åpnet også for sivil bruk, slik at du og jeg kunne begynne å benytte systemet til navigasjon.

Satellittene sender ut radiosignaler som gjør at gps-baserte navigasjonsenheter kan fastslå posisjonen den befinner seg på. For best mulig resultat kreves at du har kontakt med flest mulig satellitter på en gang. Nyere PND-er kan også beregne hastigheten du beveger deg i, samt høyde over havet. Spesielt beregning av hastighet kan være kjekt å ha, ettersom de aller fleste bilprodusenter legger inn en relativt stor feilmargin i speedometeret i bilene de lager, gjerne fem kilometer i timen eller mer. En PND vil derimot alltid vise nøyaktig hastighet.

PND-er beregner posisjonen sin ved å kalkulere signalene som sendes fra de forskjellige satellittene som er en del av gps-systemet. Hver satellitt sender til enhver tid meldinger om nøyaktig når signalet ble sendt, i tillegg til informasjon om nøyaktig hvor den befinner seg. Informasjonen inneholder også informasjon om omtrentlig hvor de andre satellittene befinner seg til enhver tid. Mottakeren omregner så dette signalet og beregner avstanden til hver av satellittene, og kan på den måten beregne nøyaktig hvor den befinner seg.

I teorien skal det være nok å ha kontakt med tre satellitter for å beregne nøyaktig posisjon, men selv små avvik i signalene fra en eller to av dem, kan føre til at posisjonen beregnes galt. Derfor krever de fleste enhetene at du har kontakt med minst fire satellitter, og gjerne flere, slik at de kan ta høyde for forsinkelser og andre feil i signalet fra en av satellittene.

Tidligere var det gjerne slik at PND-er brukte relativt lang tid på å opprette kontakt, gjerne opp til et par minutter under visse forhold. Også i dag vil du merke at det kan ta litt tid å få riktig posisjon første gang du starter opp PND-en, eller om du starter den opp og det er lenge siden den sist har vært i bruk. Flere produsenter har de siste par årene lagt inn forbedringer i programvaren, som gjør at PND-en beregner bevegelsene satellittene har gjort siden den sist var i bruk, og dermed kan forutsi omtrent hvor signalene skal komme fra. Slik kan de raskere få en kontakt og vise riktig posisjon. En nyttig funksjon om du for eksempel har stått parkert i et parkeringshus en dag, og vil slippe å vente flere minutter på ny kontakt i det du kommer ut på veien igjen.

Les mer om hva du bør passe på ved kjøp av ny navigasjon på neste side.

Les om: