Smarttelefoner slo pc-salget

Smarttelefoner slo pc-salget

Smarttelefoner økte med 63 prosent i fjor og fikk for første gang forbi pc-en som bransjens storselger.

Smarttelefon-salget slo pc-salget, som omfatter nettbrett, bærbare og stasjonære, for første gang i 2011. Det viser tall fra Canalys.

Økte med 63 prosent

Ifølge analysebyrået ble det til sammen solgt 158,8 millioner smarttelefoner i løpet av fjerde kvartal og 487,7 millioner i løpet av hele 2011.

Til sammenlikning ble det solgt 120,2 millioner pc-er i fjerde kvartal og 414,6 millioner i hele 2011. Bærbare pc-er sto for mer enn halvparten av den samlede omsetningen, mens nettbrett utgjorde 15 prosent.

Ifølge Canalys økte antallet solgte smarttelefoner med 63 prosent i 2011 fra de 299,7 millioner enhetene som ble solgt i 2010. Til sammenlikning økte det globale pc-markedet med 15 prosent på årsbasis. Nettbrett står ifølge analysebyrået for den største salgsøkningen

- Massemarked

- I løpet av få år har smarttelefoner gått fra å være et nisjesegment i den øvre delen av mobiltelefonmarkedet til å bli et massemarked, sier Canalys-analytiker Chris Jones i en pressemelding.

- Økt tilgjengelighet og lavere priser har hjulpet mye, men en viktig trend har samtidig vært konsumentenes økende apetitt for internett, innhold, applikasjoner og tjenester levert til mobile enheter, sier han.

Ifølge Canalys vil veksten i smarttelefon-salget sakke litt ned i år, men likevel overgå en halv milliard solgte enheter. Først og fremst er det rimelige smarttelefoner som vil øke, skriver analysebyrået.