Småtass med mye potensial

Småtass med mye potensial

Test: Pc-er med Small Form Factor-design er kompakte og tar ikke mye plass. ThinkCentre A55 er intet unntak.

Stadig flere norske bedrifter kjøper en pc med såkalt Small Form Factor-design (SFF). Pc-er med denne type formfaktor er kompakte og tar ikke mye plass. Tidligere mente mange at SFF-pc-er ikke var kraftige nok på grunn av begrensninger man hadde i forbindelse med varmeutvikling og kjøling. Ettersom dagens prosessorer er kraftigere og samtidig utvikler mindre varme, står SFF pc-er fremfor en ny soloppgang.

Teknisk sett er den utgaven vi har sett av ThinkCentre A55 en utdatert pc. Maskinen leveres med Intels gamle tokjerneprosessorteknologi, Pentium D og ikke Core 2 Duo. Når det er sagt, er ThinkCentre A55 basert på en teknisk plattform som gjør Lenovo i stand til å tilby ThinkCentre A55 med Core 2 Duo-konfigurasjoner dersom selskapet ønsker det.

LES OGSÅ: Lenovo med integrert 3G fra Telenor

Maskinen har med andre ord mye potensial med tanke på videre oppgradering. Etter det vi kan se, finnes ThinkCentre A55 med Core 2 Duo i andre land. Det er vel bare snakk om tid før vi ser ThinkCentre A55 med denne type konfigurasjon her i Norge.

Lenovo har valgt et sjeldent brikkesett for A55, Intel 946GZ. Dette brikkesettet leveres med Intels GMA 3000-grafikkbrikke, og er akkurat kraftig nok til å kjøre Windows Aero – men bare hvis maskinen er utstyrt med nok minne. Og det er ThinkCentre A55 med 1 024 MB minne eller mer. Maskinens hovedkort leveres i utgangspunktet ikke med DVI-kontakt. Men Lenovo har heldigvis innsett viktigheten av en DVI-kontakt, og har valgt å utstyre ThinkCentre A55 med en DVI-adapter. Adapteren er plassert i maskinens eneste ledige PCI Express-spor. Dette er standard på samtlige konfigurasjoner.

Mye bra administrasjonsverktøy

Lenovo har ikke overraskende valgt å utstyre ThinkCentre A55 med selskapets ThinkVantage-verktøy. Denne programvarepakken består av en rekke kjekke programmer som letter drifting av maskinene. Blant annet følger det med et program for sikkerhetskopiering, automatiske oppdateringer av drivere og programvare og så videre.

Lenovo ThinkCentre A55 er enhver it-administrators våte drøm. Servicevennligheten på maskinen er formidabel. (Foto: Mohammed Sourouri)

ThinkCentre A-serien er billigmodellen til Lenovo, og for å holde prisen nede har en del nyttig funksjonalitet blitt plukket vekk. Funksjonalitet som vi savner på ThinkCentre A55 er Intel vPro-teknologi og Lenovos eget ThinkVantage Stable Program. Kompromisser må man alltid akseptere dersom man velger rimeligere modeller.

Etter vår mening gjør ikke dette noe dersom bedriften allerede har tilsvarende verktøy som kan kompensere for overnevnte verktøy.

Konklusjon

ThinkCentre-maskinene fra IBMs tidligere pc-divisjon har gjort det generelt godt i våre pc-tester. ThinkCentre A55 fra Lenovo er intet unntak. Dette er en av de aller beste pc-ene vi har testet når det kommer til servicevennlighet og administrasjon. Maskinen passer ypperlig hos mellomstore og store bedrifter som ønsker å satse på samme tekniske plattform.

Ytelsen er kurant, men vi synes det er litt for sent å satse på maskiner med Pentium D-prosessorer nå. Vi vil derfor råde våre lesere til å satse på en utgave av A55 med (en svakere) Core 2 Duo-prosessor fremfor en kraftigere Pentium D-prosessor, når dette blir tilgjengelig. Det skal i teorien ikke gi en stor prisøkning. Fordelene man oppnår med Core 2 Duo er bedre ytelse, lavere effektforbruk og mindre støy.

Lenovo ThinkCentre A55

Pris: ca. kr 7 200 inkl. mva.
Mer informasjon: lenovo.com/no
Tekniske spesifikasjoner: Pentium D 915 (2,8 GHz), 1 024 MB DDR2-minne, Intel i946GZ brikkesett, 80 GB harddisk, DVI-adapter og Windows Vista Business.

Karakter:

Ytelse: 6/10
Utstyr/programvare: 10/10
Teknisk design: 10/10
Garanti/service/support: 8/10