Snart kommer Phenom II

Snart kommer Phenom II

AMDs Phenom-prosessor fikk en dårlig start, men kan Phenom II rette det opp?

AMD har bestemt seg for at den oppdaterte versjonen av Phenom produsert med 45 nm produksjonsteknologi skal hete Phenom II.

Bakgrunnen for dette er nok å tydelig skille prosessoren fra første generasjon Phenom-prosessorer, som har blitt kjent for ytelsesreduserende feil i de aller første modellene, relativt høyt strømforbruk og ytelse for de raskeste som er under Intels mellomklassemodeller av Core 2-prosessoren.

LES OGSÅ: Phenom - en fiasko?

Phenom II vil komme som både to- og firekjerne. For dagens Phenom finnes også trekjernemodeller, men det er foreløpig ikke offisielle planer for trekjernemodeller av Phenom II.

Phenom II vil først lanseres for AM2+-sokkelen. Det er denne sokkelen dagens Phenom-hovedkort benytter og det gir mulighet for bruk av DDR2-minne. Først i 2010 vil AMD gå over til AM3-sokkelen, som også gir plattformen støtte for DDR3-minne.

Per i dag er fortsatt DDR3-minne dyrere enn DDR2, samtidig som det ikke er noen spesiell ytelsesgevinst.

De første Phenom II-prosessorene vil komme rett etter nyttår. AMD vil da lansere prosessorene som har vært kjent under kodenavnene Deneb og Propos under Phenom II X4-navnet, som spesifiserer at det er snakk om firekjerneprosessorer.

Klokkefrekvens er foreløpig ikke nevnt, men prosessorene vil ha henholdsvis 8 og 2 megabyte hurtigbuffer.

I løpet av 2011 forventer AMD å ha de første prosessorene med mer enn fire kjerner, og da bruk av 32 nm produksjonsteknologi.

LES OGSÅ: TEST: Intel Core i7 imponerer

Les om: