Sniktitt: Dell Venue 11 Pro: Et proffere valg?

Sniktitt: Dell Venue 11 Pro: Et proffere valg?

Dells nye nettbrett skal gi Surface Pro konkurranse.

Dell Venue 11 Pro er et nytt nettbrett som går i direkte konkurranse med Microsofts Surface Pro-serie. Hvilke av de to man burde velge handler nødvendigvis ikke om maskinvaren i seg selv.

Venue 11 Pro har 10,8 tommers skjerm med Full HD-oppløsning. Vekten er 800 gram - i tillegg til å være litt lettere er det også litt tynnere enn Surface Pro (2).

Nettbrettet vil leveres i flere forskjellige konfigurasjoner. De rimeligste variantene vil være med Intels nye Bay Trail-versjon av Atom-prosessoren med fire kjerner, 2 gigabyte minne og 64 gigabyte lagrinsplass.

Videre vil det være versjoner med Core i3 og Core i5 tilgjengelig. Dette modeller som tilbyr en god del bedre prosesseringsytelse enn Atom-modellen, samt 4 gigabyte minne og 128 eller 256 gigabyte lagringsplass. Modellene med Core i3 og i5 kan dermed framstå mer "ekte pc-erstattere".

Skjermen på alle modellene er med 1920x1080-oppløsning. Alle modellene kjører også vanlig Windows 8.1, og ikke Windows RT. I starten vil Dell kun ha 3G på modellene med integrert bredbånd. 4G støtte er ventet et stykke ut i 2014.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

Bedriftsrettet

Venue 11 Pro vil kunne leveres med brukerstøtte- og serviceopsjonene som Dell har for sine bedriftsprodukter. Her er det også visse reparasjoner som kan utføres på stedet. Å åpne bakdekselet er gjort på noen sekunder og gir direkte tilgang til blant annet SSD, wlan-kort og kort for mobilt bredbånd.

En slik tilrettelegging mot bedriftsmarkedet - samt tjenestene Dell kan tilby rundt sine bedriftsprodukter - er noe som er med på å skille Venue 11 Pro fra Surface Pro 2. Venue 11 Pro kan i noen konfigurasjoner også stille med støtte for Intels vPro-teknologi og fingeravtrykksleser.

Venue 11 Pro er av de første enhetene vi i hvert fall kan se at den nye M.2-standarden for SSD og interne kort er blitt benyttet. Gjennom M.2 er det mulig å implementere kort i bærbare pc-er og nettbrett basert på PCI Express, Serial ATA og USB 3.0. I Dell Venue 11 Pro er både SSD, wlan-kort og kort for mobilt bredbånd basert på M.2. Ytelsesgevinst på M.2 skal man i utgangspunktet først kunne se på SSD-er, der Serial ATA med sin 6 Gbps båndbredde har blitt en flaskehals for hva som er mulig å hente ut av moderne flashminne.

Selve minnet i nettbrettet er montert rett på hovedkortet og kan ikke erstattes/oppgraderes.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Pro 13: Et par problemer...

To tastaturer

Gjennom å koble til tastatur skal Venue 11 Pro kunne fungere mer som en bærbar pc. For mange vil det også erstatte en vanlig bærbar pc.

Det er to tastaturer å velge mellom. Det ene tastaturet kan minne om TypeCover-tastaturet vi har sett til Surface-modellene. Dette er et tynt tastatur som også fungerer som beskyttelse skjermen.

Sammenlignet med TypeCover for Surface og tastaturet Sony leverer med deres Vaio Tap, er ikke Dells tastatur spesielt godt å skrive på. Det blir et kompromiss - det er bedre å skrive på enn skjermbasert tastatur og vekten er lav. Det er helt greit for å kunne svare på noen e-poster o.l., men er ikke en god løsning for dem som skriver mye - i hvert fall ikke uten en del tilvenning.

Det andre tastaturet får Venue 11 Pro til å se ut som en vanlig ultrabærbar. Dette tastaturet er svært mye bedre å skrive på og har i tillegg et ekstra batteri.

Det tynne tastaturet veier 328 gram, mens det med ekstra batteri veier 678 gram. Med andre ord snakker vi om en totalvekt på cirka 1,1 kilo eller nesten 1,5 kilo.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

God ytelse

Modellen vi har prøvd var utstyrt med en Core i5-4300Y-prosessor. Sammenligner vi igjen med Surface Pro 2 er den basert på en Core i5-4200U-prosessor. Begge disse prosessorene har to kjerner basert på Haswell-arkitekturen og har i utgangspunktet en klokkefrekvens på 1,6 GHz.

Det er imidlertid et par sentrale forskjeller mellom prosessorene. i5-4300Y kan stille med støtte for Intel vPro og Intel Trusted Execution Technology som er knyttet til administrasjon og sikkerhet. i5-4300Y har også støtte for Intel VT-d, som har fordeler i forhold til virtualisering.

Det er også forskjeller knyttet til ytelsen. i5-4300Y har en TurboBoost-hastighet på 2,3 GHz, mens i5-4200U kan klokke seg opp til 2,6 GHz. Bakgrunnen for dette er at Intel ønsker et lavere maksimalt strømforbruk, hvilket kan være sentralt for det termiske designet i nettbrett. Ved vanlig bruk skal også strømforbruket til Y-prosessoren være litt lavere. Riktignok støtter i5-4300Y det Intel kaller TSX-NI, som er et instruksjonssett som skal kunne gi bedre ytelse ved multitasking eller på applikasjoner som er optimalisert i henhold til flertrådkjøring.

Core i5-4200U-prosessoren har en litt raskere grafikkprosessor enn i5-4300Y. I utgangspunktet har Intel sagt at man med Y-modellene skal kunne lage enheter uten vifte. Dell har imidlertid valgt å ha en vifte i sin løsning, men under normal bruk hører man ikke noe til denne.

I praksis blir det normalt sett ingen ytelsesforskjell å merke mellom de to prosessorene. Det er begge prosessorer som normalt vil gi god ytelse ved vanlig applikasjonsbruk. Noen kraftpakke blir det ikke, men det er ikke noe i veien for å bruke pc-er og nettbrett basert på dem til litt tyngre oppgaver - her opplever vi heller at minnemengden på 4 gigabyte kan bli en flaskehals før prosessoren blir det.

For trådløst nettverk er det støtte for 802.11ac - dette gjennom Intels AC 7260-kort. NFC og Bluetooth er ellers på plass.

Hvilken batteritid som tilbys kan vi foreløpig ikke si noe om. Preproduksjonseksemplaret var på dette området ikke representativt for hva som skal forventes av den endelige versjonen. Dell oppgir rundt åtte timers batteritid for modellene med Core-prosessor. Atom-variantene vil trolig klare en del mer.

LES OGSÅ:

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

Inntrykket?

Så langt har Venue 11 Pro gitt et godt førsteinntrykk. Det er elementer på plass som i hvert fall for bedrifter gjør Venue 11 Pro mer aktuell en en del av konkurrentene.

I bruk føler vi imidlertid at Surface Pro 2 har sine fordeler. Vi liker Microsofts Type Cover bedre enn Dells tynne tastatur - både når det gjelder støtten bak på enheten og selve skrivefølelsen. Dell på sin side kan levere "et skikkelig" tastatur som er godt i bruk. For Surface vil det på nyåret også komme et tastatur som gir ekstra batteri. Ut i fra det vi forstår vil tastaturet i seg selv være det samme som Type Cover-tastaturet.

Prisene for Venue 11 Pro starter på cirka 6 400 kroner inklusive mva. for modell med Core i3-4020Y-prosessor, 4 gigabyte minne og 128 gigabyte SSD. Ønsker man i tillegg "skikkelig tastatur" med ekstra batteri koster det cirka 1600 kroner i tillegg. Konfigurasjonene med Core i5-prosessor startet rundt en tusenlapp høyere enn rimeligste Core i3-modell. Foreløpig har vi ikke priser på Atom-basert modell.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid

Komponenter