- Snow Leopard blir et kupp

- Snow Leopard blir et kupp

Mac OS X 10.6 slippes i september med en overraskende pris for nåværende Leopard-brukere.

På mandagens åpning av utviklerkonferansen WWDC annonserte Apple at Snow Leopard, den neste store oppdateringen av Mac OS X, kommer i september. Oppdateringen blir billig for nåværende Leopard-brukere og vil koste 29 dollar, rundt 190 norske kroner.

- Vi vil at alle skal oppdatere til Snow Leopard, fordi Snow Leopard er en bedre Leopard, sa Bertrand Serlet hos Apple under mandagens presentasjon.

Ikke for PowerPC

Nesten alle. 10.6 vil kun fungere på Intel-baserte Mac-maskiner. Eier du en eldre Mac med PowerPC-prosessor, forblir du ute i kulden.

LES OGSÅ:

OS X 10.6 Snow Leopard-videoer

Raskere og mer stabil

Snow Leopard kommer ifølge Apple til å være som Leopard, bare mye bedre: Raskere, mer stabil og smidigere å bruke. Blant annet tar installasjonen 45 prosent kortere tid og tar opp 6 gigabyte mindre plass på harddisken.

Time Machine skal være 50 prosent raskere enn før. Finder skal også være kjappere, takket være 64-bit støtte og Grand Central, Apples nye teknologi for bedre utnyttelse av flere tråder, kjerner og prosessorer. Integrerte programmer som Mail, iCal, iChat og Safari kommer for øvrig også i 64-bit.

Det at Snow Leopard får støtte for Grand Central betyr at det vil bli mulig for programvare å utnytte flerkjernede prosessorer på en bedre måte - og dermed gi langt bedre ytelse. Operativsystemet vil også ha OpenCL, som vil gi bedre grafikkytelse.

- Videoprosessering vil kunne få opptil 50 ganger så bra ytelse på Mac-er som har det nye operativsystemet installert, sier Neil Trevett til IDG News Service. Han er president i The Khronos Group, som definerer OpenCL-standarder.

Snow Leopard får også full støtte for Microsoft Exchange rett inn i Mac OS X Mail, Adressebok og iCal. Exposé blir endret og kommer som blir en del av Docken. QuickTime kommer i ny versjon, og får som ventet integrert opplasting til videoer på YouTube og MobileMe.

LES OGSÅ:

Quicktime X med spennende nytt

- Et kupp

Våre kolleger i amerikanske Macworld har gjennomgått de nye funksjonene i Snow Leopard. Rent visuelt er det ikke mange endringer å spore, men oppdateringen inneholder flere nye funksjoner enn forventet.

- Etter å ha gått gjennom listen med endringer og nye funksjoner, får jeg inntrykk av at Apple lett kunne ha solgt Snow Leopard for 129 dollar til alle brukere. Med en pris på 29 dollar for 10.5-brukere, ser oppgraderingen ut til å være et skikkelig kupp, skriver Rob Griffiths i Macworld.com.

Vanlig pris for Snow Leopard vil være 129 dollar. Den norske prisen vil trolig være 990 kroner.

Slår Windows 7?

I forrige uke ble det klart at Microsoft slippes Windows 7 i oktober. Med lansering av Snow Leopard én måned før, i september, er det igjen duket for kamp mellom de to operativsystemene. Apple tjuvstartet krigen på mandagens møte ved å slenge med leppa om Windows 7.

- Det er bare en annen versjon av Windows Vista, sa Bertrand Serlet.

I tillegg til at Snow Leopard kommer ut før Windows 7, vil den også koste mindre. Microsoft har foreløpig ikke annonsert priser for Windows 7. Vårt amerikanske søstertidsskrift Computerworld tror imidlertid det er lite sannsynlig at selskapet kan matche Apples 29-dollar oppdatering fra OS X Leopard. Lekkasjer antyder på en 50-dollar oppgradering til Windows 7. Ifølge analytikere trenger ikke dette å ha noe å si for hvem som vinner OS-duellen.

LES OGSÅ:

Derfor skal du bytte til Mac

- Jeg tror ikke det spiller noen rolle at Apple slår Microsofts lansering med noen uker. De vil begge være for sent ute til skolestart og man kan til og med si at dette er enda viktigere for Apple og således en større bom for dem, sier Gartner-analytiker Michael Silver til Computerworld.com.

- Prisforskjellen har ingen betydning i det lange løp. Utfordringene til Windows 7 er å oppnå brukervennligheten og ytelsen som Microsoft ikke klarte med Vista, sier Allen Krans i Technology Business Research til Computerworld.